05

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 11

De agenda van de commandant

Wat houdt de commandant van de Koninklijke Marechaussee, luitenant-generaal Hans Leijtens, allemaal bezig? Een keer per maand kijkt KMarMagazine met hem mee. Deze maand: het afleggen van een 4-daags werkbezoek aan Griekenland van 29 november tot en met 2 december 2021.

Luitenant-generaal Hans Leijtens:

“Het was voor mij de eerste keer dat ik een werkbezoek bracht aan Griekenland. Het is een belangrijk land voor ons, omdat het aan de Europese buitengrens ligt. Indirect voeren de Grieken voor ons grensbewaking uit. Sinds de migratiecrisis in 2015 wordt Griekenland geconfronteerd met een grote instroom van migranten vanuit onder andere Turkije. We ondersteunen de Grieken al enkele jaren bij het beheersen van de migratiestromen en het opvangen van migranten. Dat doen we onder de vlag van Frontex op bijvoorbeeld Samos, waar collega's meevaren op een Duits schip. Daarnaast zijn er collega’s die op de luchthaven van Athene pre-boardingcontroles uitvoeren. Deze documentexperts adviseren luchtvaartmaatschappijen om reizigers - met Nederland als bestemming - op basis van de kwaliteit van hun reisdocumenten wel of niet mee te nemen op hun vlucht.

2 collega’s van de pre-boarding op de luchthaven van Athene. In het midden staat luitenant-kolonel Stanley, vertegenwoordiger migratiedossier Europese Commissie op Samos.

Met pre-boardingcontroles wordt illegaal verblijf in Nederland al in een vroeg stadium voorkomen. De controles hebben goede resultaten opgeleverd en tijdens mijn bezoek heb ik ook zelf gezien hoe onze collega’s te werk gaan. Deze specifieke taak was ook een van de gespreksonderwerpen met mijn Griekse collega generaal Dimitrios Mallios, hoofd van de Griekse politie. Ik heb aan hem een verzoek gedaan om onze pre-boardingcontroles in de toekomst verder te versterken. Binnenkort verwacht ik een reactie van generaal Mallios op ons voorstel. Daarnaast maakten we van de gelegenheid gebruik elkaar beter te leren kennen en begrijpen. Ik vond het belangrijk om ook meer zicht te krijgen op hoe de Grieken omgaan met druk op hun grenzen, de migratiestromen, de geopolitieke uitdagingen en het internationale spanningsveld waarin ze opereren. Ik heb gezegd dat ik hem niet benijd.

Links: Het oude opvangkamp voor migranten op Samos. Rechts: Het nieuwe centrum.

Dat de situatie waarin Griekenland verkeert complex en verre van ideaal is, heb ik tijdens mijn bezoek aan Samos ervaren. Ik heb het oude en nieuwe opvangkamp voor migranten bezocht, gepraat met de directie en ook met een gezin uit Kameroen. In het oude centrum verbleven wel 9.000 migranten. Als je dan ziet hoe het daar geweest moet zijn… die wereld komt wel even binnen. De nieuwe situatie is ten opzichte van de oude wel wat verbeterd. Het aantal migranten telt nu 500, maar de omstandigheden zijn toch op het randje van wat wenselijk is. Ik heb op Samos ook gesproken met onze collega’s. Een functie in Griekenland klinkt misschien idyllisch, maar het is flink aanpoten. Bovendien worden ze blootgesteld aan beelden die hen persoonlijk raken. Ik kan niet anders dan mijn respect en waardering uitspreken voor het werk dat zij uitvoeren en de positieve instelling waarmee ze dat doen.”

Tekst: Robert den Hartog