nieuwsflits_03-2020

Nieuwsflits van de maand

We beginnen deze rubriek met de ‘nieuwsflits van de maand’. Een foto van het werk van de KMar, gemaakt bij een nieuwsmoment. Dit kan een foto zijn van een defensiefotograaf, maar ook van een externe fotograaf.

Deze keer: Marechaussee deelt voedselpakketten uit op Curaçao

Vanwege COVID-19 delen KMar-collega's van de Brigade Caribisch gebied samen met het Korps Politie Curaçao voedselpakketten uit aan ouderen. Dit gebeurt in diverse woonwijken op het eiland.

Bron: Facebook Koninklijke Marechaussee
Foto: Brigade Caribisch gebied

Marechaussee stopt vreemdelingen in IJmuiden

De Marechaussee heeft in IJmuiden 3 Russen tegengehouden die door Nederland wilden reizen. 2 vrouwen van 32 en 53 en een man van 57 kwamen met de ferry aan vanuit Newcastle en wilden met de auto vanuit Engeland naar Rusland rijden. Vanwege het inreisverbod dat vanwege corona van kracht is voor personen van buiten de Europese Unie moesten ze met de ferry terug naar Engeland.

Marechaussee houdt Kroaat aan na bommelding als ’grap’

De Koninklijke Marechaussee heeft op Schiphol een Kroaat aangehouden voor het doen van een valse bommelding. De man veroorzaakte opschudding toen hij aan boord van een vliegtuig riep dat hij een bom bij zich had. Het toestel stond op het punt te vertrekken naar Ierland. Uit controle bleek dat de man geen explosieven vervoerde. Hij had als ’grap’ geroepen dat hij een bom bij zich had.

Meerdere gezochte personen opgepakt bij Zevenaar

De Koninklijke Marechaussee is tijdens een grenscontrole bij Zevenaar gestuit op meerdere gezochte personen, valse identiteitspapieren en chauffeurs zonder rijbewijs. Een Roemeen en een Pool moesten nog gevangenisstraffen uitzitten in hun eigen land van respectievelijk 41 dagen en 2 jaar. Verder werd er onder meer € 1.040,- aan openstaande boetes geïnd.

Geldsmokkelaars aangehouden op Schiphol

Op Schiphol zijn 2 mannen aangehouden met grote hoeveelheden geld waarvoor ze geen goede verklaring konden geven. Een 41-jarige man uit Woerden had meer dan € 100.000,- aan contanten in zijn handbagage en een 38-jarige Oekraïner had enkele dagen eerder meer dan $ 195.000,- op zak. Het geld werd onderschept toen de mannen door de beveiligingscontrole gingen. Ze zijn aangehouden voor witwassen en het geld is in beslag genomen.

3 mannen met geladen vuurwapen aangehouden bij Schiphol

De Koninklijke Marechaussee heeft bij een reguliere controle op Schiphol een vuurwapen met munitie in een auto gevonden. De 3 mannen in de wagen zijn aangehouden. Een van hen was zenuwachtig tijdens de controle waardoor de Marechaussee het vermoeden kreeg dat er iets aan de hand was. Naar aanleiding van de vondst van het wapen is een woning in Amsterdam doorzocht. Daar werd niks gevonden.

6 vreemdelingen ontdekt in busje

De Koninklijke Marechaussee heeft in Hoek van Holland 6 vreemdelingen uit een busje met Roemeens kenteken gevist. De personen zaten in een verborgen ruimte tijdens een controle bij de ferry naar Engeland. De 6 illegalen hebben vermoedelijk een Iraakse en Iraanse nationaliteit en gaan het vreemdelingentraject in. De chauffeur en 3 bijrijders zijn aangehouden op verdenking van mensensmokkel.

2 aanhoudingen op de A67 voor mensensmokkel

De Koninklijke Marechaussee heeft op de A67 bij Venlo een Tunesiër met een Duitse verblijfsvergunning en een Duitse vrouw aangehouden als verdachten van mensensmokkel. De 2 vervoerden een man met de Palestijnse nationaliteit die niet beschikte over een rechtmatige verblijfsstatus op de achterbank van hun auto. Hierop zijn de bestuurder en bijrijder aangehouden voor mensensmokkel. De passagier is overgedragen aan de Duitse autoriteiten.

2 militairen aangehouden op verdenking van handel in drugs

De Koninklijke Marechaussee heeft in een onderzoek naar drugshandel 2 militairen aangehouden op de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Ook zijn hun kamers op de academie onderzocht. Het onderzoek startte in februari nadat een militair vals geld wilde uitgeven in een horecazaak in Breda. Hierop volgden de aanhoudingen van 3 militairen op verdenking van het bezit van vals geld.

Amerikaan krijgt boete voor munitie in koffer

Een Amerikaan heeft op Schiphol van de Koninklijke Marechaussee een boete van € 750,- gekregen omdat hij 3 handgranaten, een deel van een mortiergranaat en 30 hulzen in zijn koffer mee naar huis wilde nemen. De munitie uit de Tweede Wereldoorlog had hij met een metaaldetector gevonden in Duitsland. Omdat er geen springladingen in de munitie zaten, zag hij er geen gevaar in. De man kon na het betalen van de boete een dag later alsnog naar huis vliegen.

Braziliaan met 15 kilo goudstaven aangehouden

De Marechaussee heeft op Schiphol een man aangehouden met 6 goudstaven op zak. De Braziliaan was via Schiphol op weg naar Hong Kong met 15 kilo aan goudstaven in zijn handbagage. Hij kon geen goede verklaring geven voor zijn opmerkelijke handbagage en wordt verdacht van witwassen. Met de huidige goudprijs komt de totale waarde van de in beslag genomen staven op ruim € 700.000,-.