03

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 03

De 12 mooiste foto’s...

...van het nieuwe postactieve veteranentenue

Een keurig net blauw maatpak met enkele oranje details en de vrije keuze voor een voering. Dat is het nieuwe tenue voor postactieve veteranen van de Koninklijke Marechaussee. De veteranen van de Koninklijke Luchtmacht zijn al in het nieuwe pak gestoken, de KMar is nu aan de beurt. De andere krijgsmachtdelen volgen waarschijnlijk in een later stadium. Alleen de baret verraadt dan nog het krijgsmachtdeel van de veteraan. 

Op allerlei locaties in het land worden pasmomenten georganiseerd ter vervanging van het tenue dat postactieve marechausseeveteranen tot nu toe droegen bij ceremoniële gelegenheden: een grijze broek met blauwe blazer. De aftrap vond plaats in Amsterdam, in de zaak van de bedenker van het pak: Rick Moorman. Daarna waren 5 pasavonden op diverse locaties gepland, maar in verband met COVID-19 wordt dat op een andere manier opgelost.  

Bij het pak hoort een aanvullend pakket: 2 overhemden, 2 stropdassen en een broekriem. Vrouwen kunnen kiezen uit een broek of een rok. De KMar neemt het overgrote deel van de kosten voor zijn rekening. Dus voor een klein bedrag krijgt de postactieve veteraan een maatpak, dat ook privé gedragen kan worden. 

Voorzitter van de commissie Reservisten en Veteranen van de Stichting Marechaussee Contact en postactieve veteraan Bert van Horen is enthousiast. “Op de Nationale Veteranendag in Den Haag kunnen we voortaan trots in ons nieuwe tenue voor minister van Defensie Ank Bijleveld langs defileren.” Andere momenten waarop het pak gedragen kan worden zijn bijvoorbeeld de Dodenherdenking, Bevrijdingsdag, Prinsjesdag, Veteranendag KMar en lokale en regionale veteranenbijeenkomsten. Al vervalt dit jaar natuurlijk een groot deel door COVID-19.  

Bekijk hieronder de fotoserie van het nieuwe tenue van postactieve veteranen.  

Bert van Horen opent de pasavond in Amsterdam in de zaak van de bedenker van het pak, Rick Moorman.

Achter het oranje knoopsgat zit een bijzondere filosofie, bedacht door Rick Moorman. Het detail dient ter bevordering van de dialoog tussen veteraan en burger: als belangstellenden vragen naar het waarom van het oranje detail, kunnen veteranen over het pak en hun missie(s) vertellen.

Alleen aan de baret is te zien bij welk krijgsmachtdeel de postactieve veteraan heeft gediend.

Een mooi persoonlijk detail: de naam of namen van de missie(s) in de kraag. Rick Moorman: “De veteranen hebben gediend voor Nederland en zijn trots op hun missie; dat wilde ik terug laten komen in het pak.”

Er is van alles mogelijk als voering: afbeeldingen van visgraten, Formule 1-wagens, sigaren of popcorn. Toch kiezen de meesten voor het vertrouwde KMar-blauw.

In de voering: de eigen naam in oranje gestikt.

Bedenker Rick Moorman meet alles nauwkeurig af in Echos Home De Schakel in Ermelo. “Het is een arbeidsintensief project, maar ik heb er veel lol in. Dus ik zie het niet als werk.”

Bij het pak hoort een aanvullend pakket: 2 overhemden, 2 stropdassen (een clipdas en een stropdas) en een broekriem.

Kleermaker Dennis Moorman (zoon van Rick) helpt ook mee: “Ik wist weinig van Defensie, maar ik hoor hier hele bijzondere verhalen over wat mensen hebben meegemaakt. De veteranen zijn erg trots om dit pak te mogen dragen, daarom vind ik dit een dankbare klus.”

De veteranen kunnen na het passen meteen afrekenen en hun declaratie indienen. Dick Zwart (rechts op de foto): “Ik vind het een geweldig pak. Het is mooi gesneden, een echt maatpak. Voorheen liepen mensen in verschillende tinten grijs en blauw. Nu is het een uniform geheel.”

Veteraan Geert Fransen. “Ik draag het pak sowieso 2 keer per jaar, met de Nationale Veteranendag en de Veteranendag voor de gemeente Apeldoorn en Voorst, die ik mede organiseer. Al is die laatste bijeenkomst dit jaar gecanceld vanwege COVID-19.”

De postactieve veteranen voelen zich nog altijd verbonden met de KMar. “Eens een Jan, altijd een Jan”, grapt Dick Zwart. KMar-veteraan Willem Huijer, die in 2014 met FLO is gegaan, deelt die mening: “Ik heb 40 jaar bij de KMar gediend en heb nog altijd contact met voormalige collega’s.”

Tekst: ritmeester Henny de Boer | Foto’s: Jarno Kraayvanger en Phil Nijhuis