06

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 03

Een dagje KMarren met...

Wachtmeester-1 René, opsporingsambtenaar Brigade Caribisch gebied

Wachtmeester-1 René heeft 2 banen in 1. Als ‘opsporingsambtenaar flexpool’ bij de Brigade Caribisch gebied wordt hij de ene maand op Sint Maarten ingezet op de luchthaven bij de bestrijding van grensoverschrijdende criminaliteit, en de andere maand ondersteunt hij de lokale politie bij de basispolitiezorg op Sint Eustatius.

De 36-jarige wachtmeester-1 is in juli 2019 begonnen aan de 3-jarige functie op de zonovergoten eilanden. De afwisseling tussen beide taken bevalt uitstekend. “Ik houd van het internationale aspect en het feit dat je veel op pad bent. Hier heb je allerlei culturen, je staat in contact met de lokale politie en de lokale bevolking. Het werk is heel gevarieerd en de sfeer is gemoedelijk.”

KMarMagazine liep een dag met René mee op Sint Eustatius, of ‘Statia’ zoals het in de volksmond wordt genoemd. Het kleine Caribische eiland telt zo’n 4.000 inwoners en is sinds 2010 een bijzondere gemeente van Nederland. Er wordt vooral Engels gesproken, maar veel mensen verstaan wel Nederlands. 

Bemiddelen

De ondersteuning van de lokale politie op Sint Eustatius is een dankbare taak. René verleent steun bij zaken als mishandelingen, vernielingen, diefstal, dronkenschap en verkeersovertredingen. Ondertussen doet hij veel werkervaring op. “Dit is de ideale plek om generalist te worden, omdat je alle fases van een zaak zelfstandig met je collega’s doorloopt: van aangifte tot het insturen van het dossier naar het Openbaar Ministerie.”

In de dorpsgemeenschap is het natuurlijk rustiger dan op Schiphol, waar René eerder werkzaam was. Maar dit werk kent zijn eigen dynamiek, waarbij de wachtmeester-1 ook druk is met het voorkómen van zaken. “Als marechaussee ben ik ook een soort maatschappelijk werker; ik ben vaak aan het bemiddelen. Als ik betrokkenen nader tot elkaar weet te brengen, en de boel weer tot bedaren heb gebracht waardoor grotere problemen uitblijven, dan haal ik daar veel voldoening uit.”

COVID-19
Deze reportage is gemaakt voor het uitbreken van de COVID-19-crisis. Inmiddels is de lokale situatie veranderd als gevolg van het coronavirus, net als de werkzaamheden van Ren
é. 

Meedoen aan ‘Een dagje KMarren met…’?

Wil jij ook een keer je werk laten zien in ‘Een dagje KMarren met…’? Neem dan contact op via kmarmagazine@mindef.nl.

Tekst: ritmeester Henny de Boer | Video: sergeant-majoor Ruud Mol | Montage: Werner Prost