04

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 03

KMar assisteert bij Grieks-Turkse grens

Griekenland roept hulp in van Frontex

Zo’n 100 grenswachten uit 20 Europese lidstaten zijn met spoed ingezet in Griekenland om de grens met Turkije te versterken. Onder hen 2 Nederlandse marechaussees, adjudant John en wachtmeester-1 Leon. Ze ondersteunen de Griekse politie bij de grensovergang Kastanies, in het noordoosten van Griekenland. Deze Grieks-Turkse grensovergang kreeg onlangs te maken met grote groepen vreemdelingen en Griekenland riep de hulp in van het Europese grens- en kustagentschap Frontex om de inzet langs de landgrens te intensiveren.     

De beelden waren eind vorige maand veelvuldig in het nieuws: Turkije had de grens opengezet naar Griekenland, waarop een vreemdelingenstroom op gang kwam richting de Griekse grens. Maar de Griekse grens bleef dicht. Daardoor bivakkeerden de migranten in het grensgebied tussen de beide landen. Een deel van hen probeerde de grens echter te forceren. Er werd met stenen gegooid, er werden brandjes gesticht en er werd met molotovcocktails gegooid, waarop de Griekse veiligheidsdiensten traangas en waterkanonnen inzetten. 

De grensovergang Kastanies ligt in het noordoosten van Griekenland.
Adjudant John staat schouder aan schouder met onder andere zijn Nederlandse collega’s wachtmeester-1 Leon, Sandra van de Zeehavenpolitie en Peter van de Dienst Vervoer en Ondersteuning.

'Een kleine week later ben ik al vertrokken'

Robuuste aanwezigheid

Griekenland riep met spoed assistentie in van Frontex om deze situatie het hoofd te bieden. In reactie op de oproep van Griekenland heeft Frontex de assistentie zo snel mogelijk geïntensiveerd.“Begin maart kreeg ik de vraag of ik zo snel mogelijk naar Griekenland kon gaan”, zegt adjudant John. “Een kleine week later ben ik al vertrokken.” Nederland levert in totaal 4 mensen aan de zogeheten operatie ‘Rapid Border Intervention Evros 2020’. Naast de 2 marechaussees zijn ook 2 Nederlanders van de Zeehavenpolitie en de Dienst Vervoer en Ondersteuning ingezet. 

Zoals gezegd helpen grenswachten uit heel Europa onder leiding van Frontex bij het verstevigen van de doorlaatpost om illegale grensoversteken te voorkomen. Zij ondersteunen de Griekse grensautoriteiten met hun robuuste aanwezigheid. John: “Alle 100 grenswachten zijn ingezet bij deze grenspost. We draaien 24/7 diensten om op elk moment van de dag ondersteuning te bieden.” Hij staat schouder aan schouder met collega’s uit onder meer Italië, Letland en Hongarije.

De grenswachten staan ook ’s nachts gereed.

'De internationale inzet is bijzonder snel gerealiseerd'

Bedankt

De grenswachten staan paraat om te voorkomen dat de situatie uit de hand loopt. Het is inmiddels rustiger geworden, maar de rust is nog niet volledig teruggekeerd. Er bivakkeren nog steeds migranten in tentjes en de spanning is nog niet helemaal uit de lucht. “Er komen nog steeds mensen naar het hek, die roepen zaken als ‘Laat me binnen’ en ‘Ik wil vrijheid’. Ook wordt er zo nu en dan nog een steen of een molotovcocktail gegooid.” Het blijft oppassen, al staan de Nederlanders op ruime afstand van het hek.

Ook de KMar-collega’s opperwachtmeester Patrick en wachtmeester Sarchel (beide rechts) verlenen assistentie. Zij waren al in het gebied, in het nabijgelegen Orestiada, voor de Frontex operatie Flexible Operational Activities (FOA) land.

De inzet is in eerste instantie voor 2 maanden, dus tot 6 mei, maar kan worden ingekort of verlengd. “We staan nu uitsluitend paraat bij deze grenspost, maar we kregen instructies om een four-wheel drive mee te nemen, dus mogelijk patrouilleren we later langs de grens. De tijd zal het leren. Ik weet uit ervaring dat dit soort zaken altijd kunnen veranderen.” John en zijn collega’s worden overal bedankt voor hun inzet. “Via Whatsapp krijgen we allerlei berichten dat men blij is met onze steun. En in het dorp gaf de slager mij zelfs extra worst als dank.”

Snel

De internationale inzet is bijzonder snel gerealiseerd. Binnen een week zaten 20 landen om tafel om de operatie uit de grond te stampen. “De Griekse grens is ook een Europese buitengrens, dus problemen aan de Griekse grens vormen ook een Europees probleem”, aldus John. “Daarom wordt de zaak nu ook Europees getackeld.” Bij de openingsbriefing waren zelfs de Griekse minister van Burgerbescherming, Michalis Chrisochoidis, en de executive director van Frontex, Fabrice Leggeri, aanwezig om te onderstrepen dat Europese landen solidair met elkaar zijn. John: “Europese lidstaten kunnen in geval van nood een beroep doen op Frontex. Aan deze supersnelle inzet is te zien dat het noodmechanisme uitstekend functioneert.” 

Zo’n 100 grenswachten uit diverse Europese lidstaten nemen deel aan de operatie ‘Rapid Border Intervention Evros 2020’.

COVID-19

Ook Griekenland kampt met de COVID-19-crisis. Onder andere bars, cafés en restaurants zijn gesloten. Mensen die het land in willen reizen, moeten 14 dagen in quarantaine. Ook bij de grenspost worden voorzorgsmaatregelen genomen. Het Rode Kruis neemt elke dag de temperatuur van John en zijn collega’s op met een laser. John: “Ik heb alleen contact met een groepje vaste collega’s, dus ik vind dat we hier veilig kunnen werken. We worden voortdurend op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen en zijn voorzien van desinfecterende gel en maskers. Al draag ik die laatste nu niet. Hier hamstert men niet, dus er is ook nog wc-papier haha.”

Tekst: ritmeester Henny de Boer | Foto’s: aoo John