06

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 02

KMarKort

Themadagen BSB gestart

De Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten is begin februari gestart met een 2e lichting voor de BSB-themadagen voor KMar-collega’s. Marechausseebeveiligers en wachtmeesters die interesse hebben in een baan bij de BSB nemen deel aan een 4-daags programma, waarin ze ontdekken wat werken bij de BSB inhoudt. Zo worden zij voorbereid op de BSB selectie en investeren ze onder leiding van instructeurs en operators van de BSB in hun persoonlijke ontwikkeling.

De 1e themadag stond in het teken van wederzijdse kennismaking, talentontwikkeling en een 1e praktijktraining. De reacties van de kandidaten uit de groep zijn positief. “Eye opener, de doelen zijn fysiek zeker haalbaar, voorheen dacht ik hier heel anders over.”

Meer lezen over de BSB-themadagen? Klik hier: https://magazines.defensie.nl/kmarmagazine/2018/11/01_themadagen_11-2018

KMar doet mee aan Vierdaagse

De KMar wil in 2019 voor het eerst sinds een aantal jaar weer met een detachement meedoen met de Nijmeegse Vierdaagse. De afgelopen jaren was de KMar niet met een detachement vertegenwoordigd vanwege de grote operationele druk. Lopers mochten wel op individuele basis mee doen.

Het is kort dag, maar geïnteresseerden die mee willen lopen in het detachement moeten zich voor 1 maart aanmelden. Zie het nieuwsbericht op intranet voor de details. Uiteraard moeten deelnemers wel toestemming hebben van hun commandant om deel te mogen nemen.

D-Day-vlag ceremonieel overhandigd

Met militair ceremonieel werd begin deze maand een historische D-day-vlag overhandigd aan de Kunsthal Rotterdam. Hier was de vlag tijdelijk te bewonderen. De Koninklijke Marechaussee zorgde voor de ceremoniële escorte van 2 moderne militaire voertuigen en 1 historische. Bij de Kunsthal stond naast een erehaag van Nederlandse en Amerikaanse militairen ook een dubbelpost in ceremonieel tenue van de KMar op de vlag te wachten.

Bij de overdracht waren de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra en minister van Defensie Ank Bijleveld. De vlag, die op 6 juni 1944 boven landingsvaartuig LCC60 wapperde en beschadigd raakte, was sinds 15 september 2016 tentoongesteld in het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg. Voor Nederland was D-Day op 6 juni 1944 het begin van de bevrijding.

Landelijke Bijstand Organisatie zoekt jou!

De Landelijke Bijstand Organisatie (LBO) zoekt collega’s die vanaf 1 april de 7-weekse basis BE-opleiding willen volgen. Heb je interesse in een neventaak bij de LBO dan kun je je aanmelden bij je teamleider en de brigadeleiding. De selectiedagen vinden plaats tussen 4 en 17 maart.

De Landelijke Bijstand Organisatie is een speciale eenheid binnen de Koninklijke Marechaussee die zowel nationaal als internationaal snel wordt ingezet in een breed spectrum aan taken. Denk aan Crowd and Riot Control (CRC) in militaire missies, ondersteuning van de Nationale Politie, bewaken en beveiligen en ondersteuning van speciale eenheden.

De LBO bestaat uit 4 pelotons Bijstandseenheid en daarnaast uit de ondersteunende eenheden zoals een aanhoudingseenheid, ondersteuningseenheid en pantserwagenpelotons.

PNR-wetsvoorstel ligt bij Tweede Kamer

In de Tweede Kamer wordt op 11 maart een wetsvoorstel behandeld over het gebruik van passagiersgegevens. Het doel daarvan is het voorkomen en opsporen van terrorisme en ernstige criminaliteit. Het gaat om de omzetting van de Europese PNR-richtlijn (Passenger Name Record) in Nederlandse wetgeving.

Als de Tweede Kamer akkoord gaat met het wetsvoorstel wordt de Passagiersinformatie-eenheid Nederland (Pi-NL) opgericht. Deze wordt als zelfstandige organisatie ondergebracht bij de Koninklijke Marechaussee en valt onder het gezag van de minister van Justitie en Veiligheid.

De Pi-NL gaat passagiersgegevens verzamelen en analyseren. Alle luchtvaartmaatschappijen moeten hun passagiersgegevens hiervoor aanleveren. De Pi-NL kan op basis van een vordering relevante PNR-gegevens verstrekken aan de daartoe bevoegde instanties. De eenheid zal worden gevuld door medewerkers oorspronkelijk afkomstig vanuit de politie, de KMar en de bijzondere opsporingsdiensten.

Nog niet alle functies in de Pi-NL zijn vervuld; er worden nog collega's gezocht. Meer lezen over de Pi-NL? https://magazines.defensie.nl/kmarmagazine/2018/01/02_pi-nl_eenheid_01-2018