01

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 02

Ontwikkel je talent

Van koffiemaker tot fitnessinstructeur

Een opleiding die de baas betaalt. Een die je zelf mag kiezen en die niet functie gerelateerd hoeft te zijn. Dat is een van de maatregelen die de Koninklijke Marechaussee onlangs nam voor het behoud van personeel. Verschillende collega's grepen deze kans en zitten nu met de neus in de boeken (of de koffie). 3 van hen vertellen over hun persoonlijke talentontwikkeling.

  • Naam:             wachtmeester-1 Rob Tilly
  • Functie:           Algemeen opsporingsambtenaar brigade Limburg-Zuid
  • Cursus:            Fitnessinstructeur A, gevolgd door B
  • Duur:               3 maanden

"Ik vind mijn werk bij de KMar leuk, maar ik merkte dat ik vastliep. Ik wil mezelf graag ontwikkelen, maar wil, vanwege mijn thuissituatie, ook in de buurt van de brigade Limburg-Zuid blijven. Een nieuwe functie op Schiphol zit er niet in. Mijn loopbaanbegeleider wees mij op het persoonlijke opleidingsbudget, hiermee zou ik een fitnessopleiding kunnen volgen. Die kans heb ik meteen met beide handen aangepakt. 2 jaar geleden werd ik al gevraagd om bij de sportschool, waar ik in mijn vrije tijd sport, les te geven. Hiervoor heb ik een interne opleiding van de sportschool gevolgd. Nu wil ik mij graag verder verdiepen in anatomie, spierleer, trainingsleer en voeding. Deze kennis ga ik inzetten voor de sportlessen die ik al geef buiten Defensie, maar straks ook voor de KMar. Met mijn commandant heb ik afgesproken dat ik collega’s die moeite hebben met de Defensie Conditie Proef (DCP) ga begeleiden. Denk bijvoorbeeld aan een paar privélessen in de week. Ik zie deze behoudmaatregel als een cadeautje. Op deze manier kan ik mij toch verder ontwikkelen en daarmee stijgt mijn motivatie voor het werk. Ik draai onregelmatige diensten bij de KMar, daardoor kan ik mijn werk goed combineren met het werk van fitnessinstructeur. De ideale manier om mijn energie kwijt te kunnen."

  • Naam:              wachtmeester-1 Mitch Blokker
  • Functie:           Informatiemedewerker Targeting Center Borders op Schiphol
  • Cursus:            Koffieopleiding aan de Koffieschool
  • Duur:               6 maanden

"Naast mijn werk voor de KMar heb ik sinds 2,5 jaar een eigen bedrijf; Henry's Coffee. Ik importeer kwalitatief hoogwaardige koffie uit onder meer Zuid-Amerika en Afrika. Ik brand de bonen in een koffiebranderij in Amsterdam, waarna ik de verse koffie lever aan horecaondernemers. Ook heb ik een webshop met 'specialty coffee'. Ik heb de kennis en ervaring van het koffie maken, maar wil ook graag een certificaat. Dat ga ik halen met deze opleiding. Ik vind het heel mooi dat de organisatie een budget beschikbaar stelt voor talentontwikkeling. Ik zie deze mogelijkheid als een extraatje. Ik investeer in mezelf. Ik doe bij de KMar vrij specifiek werk, en kan zo mijn kennis verbreden. Dit certificaat is wereldwijd bekend. Het is een mooie basis om me daarna nog verder te specialiseren. Ook biedt het een opening om mee te doen aan toernooien op wereldniveau. Mijn koffiebedrijf heb ik naast mijn fulltimebaan bij de KMar. Door mijn onregelmatige diensten is deze combinatie goed te doen. Voorlopig wil ik dit zeker voortzetten. Misschien op termijn, als mijn doorgroeimogelijkheden bij de KMar op zouden houden, wil ik mij fulltime richten op de koffie. Maar voorlopig zorg ik graag voor de cafeïne op de werkvloer. Mijn collega's zijn goede testers."

  • Naam:             adjudant Rob 
  • Functie:           Acquisiteur, Team Criminele Inlichtingen
  • Cursus:            Post-HBO Bestrijding mensenhandel
  • Duur:               4 maanden

"2,5 jaar geleden had ik deze opleiding al aangevraagd, maar toen kon ik 'm niet doen vanwege opleidingsbudget. Dat ik nu, met deze nieuwe maatregel, alsnog deze studie kan doen, vind ik een goede zaak. Dit getuigt voor mij van goed werkgeverschap. Door mijn functie kom ik veel in aanraking met mensenhandel en mensensmokkel, maar ik wil graag mijn kennis uitbreiden. De lessen gaan dieper in op de profielen van daders en slachtoffers, de achtergronden en religies. Alles rondom migratiecriminaliteit interesseert mij en aan deze opleiding heb ik ook binnen de KMar en mijn functie nog iets. Daarnaast hoop ik mijn netwerk uit te breiden. De studie wordt gevolgd door allerlei mensen uit het vakgebied, denk aan politie en hulpverleners. Wat de toekomst brengt, weet ik niet. Het liefst blijf ik zitten op deze functie, maar volgend jaar moet ik opnieuw solliciteren. Ik ben 55, misschien verlaat ik de dienst met de oude dienstregeling, dan ben ik 59. Te jong om thuis te zitten, dan kan ik mij buiten de KMar inzitten in dit vakgebied. Dat is een achterliggende gedachte om deze opleiding nu ook te doen."

Brigadegeneraal Menno Kersbergen, directeur Personeel en Bedrijfsvoering.

"Een goede werkgever biedt ruimte aan de werknemer om zichzelf te ontwikkelen", zegt brigadegeneraal Menno Kersbergen, directeur Personeel en Bedrijfsvoering. "Dat hoeft niet altijd met opleidingen die Defensie raken. Ik geloof sterk in persoonlijke ontwikkeling, en dat deze ook positief bijdraagt in het werk. Daarnaast hebben we te maken met een veranderende krijgsmacht, een die aansluit op adaptief personeelsbeleid. Als iemand niet kan of wil blijven, kunnen we diegene begeleiden naar de externe arbeidsmarkt en proberen om hem of haar parttime aan de KMar te binden. Dat kan alleen als ze een goede tijd bij ons gehad hebben."

Voor wie?

Het persoonlijk opleidingsbudget kan elke militair in fase 2 en 3 gebruiken voor talentontwikkeling. Oftewel: een opleiding geheel naar eigen keuze. Hiervoor bouwt een militair budget op. Een opleiding aanvragen kan via Selfservice. Voordat je dit doet, maak je afspraken met je commandant en loopbaanbegeleider.

Tekst: ritmeester Bianca Brasser | Foto: sergeant-majoor Hille Hillinga en Paul Tolenaar