05

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 02

Achter de schermen

...bij de initiële opleiding

Het is druk op het OTCKMar. Door de roep om meer marechaussees loopt de initiële opleiding over van leerlingen.

“De initiële opleiding tot wachtmeester of marechaussee bestond voorheen uit 4 teams, in totaal goed voor 432 leerlingen”, vertelt sectoradjudant Ronald Voskamp. “Maar op dit moment zijn er 751 leerlingen (8 teams) in voorbereiding om wachtmeester of marechausseebeveiliger te worden vanwege de enorme behoefte aan personeel bij de Marechaussee.”

Scroll naar beneden om meer te zien van de ‘groene periode’ en meer te lezen over de groei bij de initiële opleiding op het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum KMar.  

Tekst: Saminna van den Bulk I Foto's: sergeant Sjoerd Hilckmann

Verdubbeling

Een verdubbeling, dus. “Maar kwaliteit staat nog steeds voorop”, zegt Voskamp, wijzend naar de leerlingen in het groene tenue. “Een van deze mensen kan straks surveilleren bij de Tweede Kamer of op Schiphol. Stel: er duikt een terrorist op. Dan moeten we niet iemand hebben die dicht slaat, of niet weet wat hij moet doen.”

Groei in en voor de klas

Elke klas leerlingen wordt begeleid door een opperwachtmeester klassenbegeleider en een wachtmeester-instructeur. Om de grotere aantallen leerlingen te begeleiden zijn er extra ‘teams’ aangetrokken, zegt Voskamp. De mensen zijn onder andere afkomstig van het opleidings- en trainingscentrum zelf.

“De vraag om meer instructeurs hebben we ook neergelegd bij het Landelijk Tactisch Commando. Met die extra opperwachtmeesters, omgeschoold tot instructeurs, hebben we 4 waarvan 2 tijdelijke extra teams kunnen vormen. Normaal heeft de gehele Sector Basis Opleidingen ongeveer 108 instructeurs, nu zijn dat er 150.”

Groeipijntjes

Toch zijn er wel de nodige groeipijntjes, vertelt wachtmeester-1 Steve. Hij is nu ruim een jaar instructeur. “Het is een leuke plek om te werken, want je kunt jonge mensen enthousiast maken en inspireren. Maar je loopt ook tegen praktische problemen aan zoals een tekort aan lokalen en verhoorruimtes.” Of: een tekort aan parkeerplekken op de Koning Willem III-kazerne, waar het OTCKMar gevestigd is.

Nieuw gebouw

“Maar met een beetje schuiven, knippen en plakken kom je een heel eind”, vertelt Voskamp. Neem de kantine. “Opeens 300 leerlingen erbij tijdens de lunch is lastig te bolwerken. Daarom lunchen deze leerlingen nu in een voorheen lege ruimte boven de kantine.” En voor de lokalen ligt ook een oplossing in het verschiet: “Er komt gelukkig een nieuw gebouw bij op de kazerne. Dat is volgend jaar klaar. Met parkeergarage eronder. Dat scheelt enorm.”

En oefenen met verhoren kan ook aan een eettafel gebeuren, vult Steve aan. “Dat werkt zelfs iets vrijer.”