Klietz, Duitsland

"Mijn naam is Rachèl en ik ben werkzaam op de brigade Oostgrens-Noord, een echte MTV-brigade. Toch komen de groeten dit keer uit Duitsland waar ik ben in verband met een MPZ-taak. Vanwege de samenwerking tussen de noordelijke brigades mag ik dit jaar samen met mijn detachement naar enhanced Forward Presence (eFP) in Litouwen. Voor het opwerktraject is de formerende eenheid, 17 Pantserinfanteriebataljon, een aantal weken op oefening in Duitsland. Daarom ben ik samen met 2 leden van mijn detachement, Pascal en Kris, mee als artikel 4-detachement.

Links: Het verkeersbord zegt Unfalgefahr Militärverkehr. Als er een ongeval gebeurt met een Nederlands voertuig, dan is dit een taak voor ons. I Rechts: Ons detachement vlnr. Kris, Pascal, Rachèl, voor een oud Russisch bord.

Het eerste gedeelte van de oefening vindt plaats in Klietz en hierna verplaatsen een aantal eenheden zich naar Güz Altmark. Wij verplaatsen met de eenheid mee.

Met z’n drieën in de Amarok op patrouille door het oefenterrein.

Het is een groot oefengebied en daarom zijn we veel aan het rijden door het gebied. Ook hebben we een kantoor waar we ons dagelijkse werk kunnen doen. Voor nu is het nog rustig, waardoor we veel tijd hebben om ons goed voor te bereiden op de daadwerkelijke inzet in het gebied.

Links: Een verlaten Russische kazerne. I Rechts: In het oefenterrein ligt een heel groot oefendorp waar door de militairen wordt getraind.

Aangezien wij met deze eenheid ook naar Litouwen gaan is het voor ons belangrijk om nu al goede connecties te maken. Zo laten we aan hen zien wie wij zijn, zodat we elkaar in Litouwen ook kunnen vinden als het nodig is. Wat dat betreft is het voor ons een hele mooie kans om mee te gaan op deze oefening.

Het oefenterrein is erg groot, we gebruiken stafkaarten om te navigeren.

Daarnaast is het voor ons een hele mooie gelegenheid om ons de MPZ-taak meer eigen te maken en kennis op te doen van hoe onze collega's van de landmacht werken. Ik dacht dat wij bij de KMar veel afkortingen hadden, maar bij de landmacht kunnen ze er al helemaal wat van.

Overal lijken ze een afkorting voor te hebben, wat het vooral in de eerste overleggen wel lastig maakte om alles te begrijpen. Ondertussen gaat het gelukkig steeds beter en kijken wij uit naar de rest van ons opwerktraject en onze uitzending zelf."

Links: De sportschool in een van de gebouwen op de Russische kazerne. De apparaten staan er nog. I Rechts: Op patrouille door Güz Altmark.

Groeten,

Tweede luitenant Rachèl, opperwachtmeester Pascal en wachtmeester-1 Kris
Toekomstig artikel 4-detachement eFP