Nieuwsflits van de maand

Voortaan beginnen we deze rubriek met de 'nieuwsflits van de maand'. Een foto van het werk van de KMar, gemaakt bij een nieuwsmoment. Dit kan een foto zijn van een defensiefotograaf, maar ook van een externe fotograaf.

Deze keer: Binnenhof ontruimd om verdachte rugzak

Het Binnenhof in Den Haag is op 8 februari enige tijd afgesloten geweest. Net na de middag werd een 38-jarige man uit Sneek gearresteerd die zich verdacht gedroeg. Hij liet een rugzak achter op het Binnenhof en gebruikte dreigende taal. De explosievendienst nam de rugzak mee, maar na onderzoek bleek dat daar geen explosieven inzaten.

Credit: ANP | Koen van Weel

Alsnog celstraf marechaussee in cokezaak Schiphol

Een voormalige wachtmeester van de Koninklijke Marechaussee heeft van het gerechtshof in Amsterdam voor zijn rol in een drugsbende alsnog 15 maanden celstraf gekregen, waarvan 7 voorwaardelijk. In tegenstelling tot de rechtbank vond het hof dat de 38-jarige Ronald J. wel degelijk deel uitmaakte van de criminele organisatie, die vanuit de Dominicaanse Republiek cocaïne naar Nederland smokkelde, onder meer via Schiphol. Hij controleerde in de computersystemen van de dienst of beoogde koeriers er niet in voorkwamen en veilig konden in- en uitreizen.

Hotel uren ontruimd na bommelding

Een hotel op Rotterdam The Hague Airport is enkele uren ontruimd geweest vanwege een bommelding. In hotel Wings werd een modeshow gehouden bij de Black Fashion Week toen er een bommelding binnenkwam. De Marechaussee sprak van een "reële dreiging". Nadat honden het hotel op explosieven hadden doorzocht gaf de Marechaussee het hotel en de omgeving weer vrij.

Hoofdverdachten diamantroof krijgen tot 7 jaar cel

2 mannen die in 2005 de geruchtmakende diamantroof op Schiphol pleegden, zijn veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen. Errol H. V. moet 7 jaar de cel in, mede-hoofdverdachte Marlon D. 6. Andere verdachten werden veroordeeld tot 5 jaar cel voor het medeplegen van de overval.

Duitser ramt politieauto's tijdens achtervolging door Brabant

Een 32-jarige Duitser heeft met de gestolen auto waarin hij reed 3 politieauto's en een voertuig van de Marechaussee geramd. Na een lange achtervolging over de A67 en de A2 in Noord-Brabant pakten agenten de man uit Augsburg uiteindelijk op in Best. Daar had hij zich op een bedrijventerrein vastgereden. De Citroën C4 waarin hij reed, bleek in Eindhoven gestolen.

Vliegtuigmonteur met slok op in de boeien geslagen

Een vliegtuigmonteur is aangehouden op Maastricht Aachen Airport omdat hij onder invloed van alcohol op zijn werk kwam. De 40-jarige Rus werd door de Koninklijke Marechaussee gecontroleerd voordat hij aan het werk ging in het toestel. Het viel hen op dat hij naar alcohol rook. Daarop werd een blaastest bij hem afgenomen waaruit bleek dat hij boven de toegestane hoeveelheid blies. Hij kreeg een schikking van € 2.300,-.

Gezin aangehouden voor mensensmokkel

Meerdere leden van 1 gezin zijn door de Koninklijke Marechaussee opgepakt op verdenking van mensensmokkel. Het gaat om de vader, de moeder, 2 zonen en een dochter van het gezin. Ze worden verdacht mensen te hebben gesmokkeld vanuit Syrië naar Nederland. Het gezin smokkelde Syriërs vanuit Turkije via Griekenland per vliegtuig naar Nederland door gebruik te maken van foto's in paspoorten van leden van de familie.

Medewerkers vast vanwege drugssmokkel op Schiphol

Op Schiphol zijn 2 medewerkers opgepakt op verdenking van grootschalige drugssmokkel. De 2 verdachten, 44 en 33 jaar oud, zijn afkomstig uit Amsterdam en werkten in de bagagekelder, catering en schoonmaak. In hetzelfde onderzoek deed de Marechaussee vorig jaar ook al 12 aanhoudingen. 9 verdachten werkten op Schiphol. De arrestaties maken deel uit van een in augustus vorig jaar begonnen strafrechtelijk onderzoek van een team zware criminaliteit van de Marechaussee. Dat richt zich op 'de grootschalige invoer van verdovende middelen via de luchthaven Schiphol'.

Kostbare lading uit vrachtwagen gestolen

's Ochtends vroeg op 4 oktober 2018 wordt bij luchthaven Schiphol een vrachtwagen gestolen en daarmee ook de lading met een winkelwaarde van zo'n 5 miljoen euro. De vrachtwagen was eerder bij een transportbedrijf volgeladen met apparatuur van Microsoft. Vervolgens is de wagen langs de Reykjavikweg geparkeerd, in afwachting van de chauffeur die ermee op pad zou gaan. Op bewakingsbeelden is echter te zien dat een onbekende man in de vrachtwagen stapt en ermee wegrijdt. Vermoedelijk diezelfde man laat de vrachtwagen achter op een parkeerplaats aan de Randweg in Beverwijk. De lading, voor circa 5 miljoen euro winkelwaarde aan laptops en tablets, is er in de tussentijd uit gehaald.

Marechaussee Kelvin stierf door oververhitting: Defensie erkent aansprakelijkheid

Defensie heeft aansprakelijkheid erkend voor het overlijden van de 20-jarige marechaussee Kelvin Bosman. De marechaussee stierf in 2016 tijdens zijn opleiding. Hij kwam om door de gevolgen van hitteletsel tijdens een eindoefening in Apeldoorn. Bosman zakte op een paar honderd meter van de kazerne in elkaar. Defensie stelde na het overlijden een onderzoek in en heeft nu aansprakelijkheid erkend voor het overlijden van Kelvin Bosman. "Defensie heeft fouten gemaakt. Het neemt niet het verdriet weg van de geliefden van Kelvin, maar Defensie neemt verantwoordelijkheid voor deze fouten’’, zegt de commandant van de Koninklijke Marechaussee, luitenant-generaal Harry van den Brink.