24 aanhoudingen bij grenscontrole

Bij een grote Duits-Nederlandse grenscontrole zijn 24 personen aangehouden. Onder andere voor witwassen en openstaande arrestatiebevelen. Dit meldt de Koninklijke Marechaussee. Op de belangrijkste toegangswegen van en naar Nederland zijn ruim 4.300 personen en 2.500 auto's verplicht aan de kant gezet. Ook werd er gecontroleerd in de treinen van en naar Nederland.

Marechaussee houdt teruggekeerde Syrië-ganger aan

De Koninklijke Marechaussee heeft een 23-jarige Syrië-ganger op Schiphol aangehouden, laat het Openbaar Ministerie weten. De man blijft nog de komende 2 weken vastzitten. De man was ruim 2 jaar geleden door zijn moeder als vermist opgegeven. Uit politieonderzoek bleek dat hij een vliegticket naar Turkije had geboekt en is doorgereisd naar Syrië. Hij heeft zich vermoedelijk schuldig gemaakt aan deelneming aan een terroristische organisatie.

Peperdure Mercedes crasht, 4 gewonden

Een peperdure Mercedes is gecrasht op de afrit Zevenaar van de A12. 4 inzittenden raakten gewond. De auto met een Duits kenteken vloog uit de bocht nadat hij was weggereden voor een controle van de Koninklijke Marechaussee. De auto kwam vanaf de A3 in Duitsland over de grens, toen de Marechaussee daar net bezig was met een controle. Nog voor de marechaussees een stopsein konden geven, gaf de bestuurder gas en verdween. De achtervolging werd ingezet. Later hoorden de KMar-collega's dat het gecrashte voertuig waar ze langsreden de gezochte auto was.

KMar traint buschauffeurs

Voor € 17,- met de bus van Amsterdam naar Parijs. Goedkoper kan het bijna niet, maar die spotprijzen trekken ook passagiers aan met minder goede bedoelingen. En dus trainen de Marechaussee en politie chauffeurs hoe ze boeven makkelijker kunnen herkennen. De roep om strengere controles wordt sterker. Nederland, België en Duitsland hebben inmiddels afspraken gemaakt over verplichte paspoortcontroles in internationale treinen. Maar die afspraken zijn er nog niet voor het busvervoer.

Drama met naakte vrouw op spoor

Een onbekende naakte vrouw is zwaargewond geraakt op het spoor bij Hoofddorp na een nachtelijke wandeling door de 2 kilometer lange Schipholtunnel. Ze had zich op het verlaten perron uitgekleed. Marechaussee en ProRail bevestigden het drama tegenover de Telegraaf. Samen met de politie wordt onderzocht wat er precies is gebeurd en vooral waarom. Camerabeelden vertellen achteraf een deel van de toedracht.

Rechtszaak diamantroof Schiphol van start

In de extra beveiligde rechtbank op Schiphol gaat het megaproces tegen de 7 verdachten van de grote diamantroof uit 2005 van start. Ze staan terecht voor een gewapende overval waarbij op de nationale luchthaven voor miljoenen aan diamanten en juwelen werd buitgemaakt. De 7 verdachten werden vorig jaar - 12 jaar na de overval - aangehouden. Dat gebeurde nadat de Koninklijke Marechaussee nieuwe informatie had ingewonnen. Niet veel later werden de 7 in Amsterdam en het Spaanse Valencia in de boeien geslagen. Vanwege de omvang en het aantal verdachten trekt de rechtbank 12 dagen uit voor de inhoudelijke behandeling van de zaak. De hoofdverdachte van de zaak, August B., is niet aanwezig. Hij pleegde deze zomer zelfmoord.

Militair zwaargewond op oefening in Duitsland

Een Nederlandse en een Duitse militair zijn zwaargewond geraakt tijdens een oefening in Duitsland. Hun voertuigen kwamen in botsing op het oefenterrein Bergen-Hohne bij Hannover. De betrokken mannen zaten beiden met 2 anderen in hun voertuig. De Nederlander zat in een Fennek, een licht verkennings- en bewakingsvoertuig, en de Duitser in een Unimog, een kleine terreinvrachtwagen. De Koninklijke Marechaussee doet onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk.