03

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 10

De 12 mooiste foto's van…

…KMar-instructeurs tijdens een cadettenoefening in Bad-Reichenhall

30 KMA-cadetten en 6 kaderleden van het Cadetteneskadron hebben in de buurt van het Zuid-Duitse Bad-Reichenhall een week lang grensverleggende activiteiten verricht. De nadruk lag daarbij op het mentale vlak, uiteraard wel met de nodige fysieke prikkels. Tijdens de oefening werden de aspirant-officieren van de lichting 2018 namelijk geconfronteerd met verschillende stressvolle situaties en dat deed menig hart sneller kloppen.

Door de cadetten aan den lijve stress te laten ervaren, leren ze de stress herkennen en erkennen. En nog belangrijker: ze leren zichzelf kennen, doordat ze er achter komen hoe ze op stressvolle situaties reageren en hoe ze daar het beste mee om kunnen gaan. Iets waar ze later als officier, bijvoorbeeld in de rol van operationeel teamleider, veel profijt van hebben. En de KMar dus ook.

In het bergachtige gebied dat vlakbij de Oostenrijkse grens ligt, kregen de cadetten een uitdagend programma voorgeschoteld met onder andere abseilen, klettersteigen (klimmen, waarbij je jezelf zekert langs een op de route aangelegde kabel), canyoning (het volgen van de loop van een rivier door een kloof), trainen op hoogte, overnachten op een berg, een grotafdaling en een tweedaagse bergtocht.

Aan het einde van iedere dag vond onder begeleiding van de instructeurs, die zelf ook het hele programma doorliepen, een centrale evaluatie van de oefening plaats met de cadetten. De activiteiten en de reacties van de cadetten op de stresssituaties werden uitgebreid besproken. De balans werd opgemaakt en de leerwinst per persoon in kaart gebracht.

Benieuwd naar de beelden? KMarMagazine selecteerde de 12 mooiste.

Tekst: Robert den Hartog   |   Foto's: KMar Cadetteneskadron