05

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 10

Een dagje KMarren met...

Wachtmeester-1 Dennis, IBT-instructeur

Dennis (30) staat altijd 'aan'. Stilstaan is geen optie voor de sportieve wachtmeester. Letterlijk en figuurlijk. De functie als IBT-instructeur is hem dan ook op het lijf geschreven. "Ik wil mezelf blijven ontwikkelen, blijven leren. Het is natuurlijk hartstikke mooi als je die vergaarde kennis uiteindelijk op anderen kunt overdragen."

Bijna 10 jaar geleden begon Dennis bij de grensbewaking op Schiphol. Een leuke tijd, al stond zijn neus stiekem allang een andere kant op. "Ik wilde heel graag richting de sport. Toentertijd bestond de IBT zoals we die nu kennen nog uit 2 onderdelen: je had vuurwapendocenten en sportinstructeurs. Later is dit samengevoegd en kon je als allrounder aan de slag. Dat leek mij absoluut wel wat."

Via de IBT in Apeldoorn en Nieuw-Milligen komt Dennis uiteindelijk op zijn huidige basis in Zwolle terecht. Hier is hij samen met zijn team verantwoordelijk voor de training en gereedstelling van collega's die werkzaam zijn binnen het (nu nog) District Landelijke en Buitenlandse Eenheden (DLBE) en District Noord-Oost. "Per groep deelnemers gaat het om 5 trainingsdagen per jaar. In die beperkte tijd moeten wij ervoor zorgen dat alle verplichte onderdelen aan bod komen. Denk aan diverse zaken op het gebied van gedragsbeïnvloeding, bevoegdheden en geweld. Dat is best een uitdaging, ja."

Met enige regelmaat rijdt Dennis mee met de noodhulpdienst van Politie Zwolle. Bij nacht en ontij kruipt hij achterin een surveillancewagen om met eigen ogen te zien hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Natuurlijk omdat hij het heel gaaf vindt, maar vooral om her en der zaken op te pikken die hij later in zijn eigen lessen kan toepassen. "Wij stellen bij de IBT doelen, maar zijn deze ook haalbaar in de praktijk? Dat kun je op zo'n manier mooi zien." Daarnaast ziet de ambitieuze wachtmeester de ritjes uiteraard vooral als extra trainingsmomentje voor zichzelf. Want een ding staat voor hem vast: "Als je niet traint, word je niet beter."

Meedoen aan ‘Een dagje KMarren met…’?

Wil jij ook een keer je werk laten zien in 'Een dagje KMarren met...'? Neem dan contact op via kmar.magazine@mindef.nl. 

Tekst: Charlotte Snel   |   Video: John van Lent   |   Montage: Jos van Stralen