04

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 10

Marechaussees en politie sporten samen via NPSB

Politie Sportbond ook voor KMar

Alle 3 kwamen ze rond de 1.17 uur over de finish tijdens de 7 Heuvelenloop: 3 marechaussees die onder de vlag van de Nederlandse Politie Sportbond (NPSB) meededen aan de 15 kilometerloop in Nijmegen. Het is een van de vele sportevenementen waaraan je als marechaussee voor een gereduceerd tarief kunt meedoen.

"Een koude maar fantastische dag met dik 25.000 mensen", vat majoor Mark de Graaf (46) de wedstrijd samen. De brigadecommandant Veluwe en recreatieve loper bereikte met zijn deelname aan de loop meerdere doelen. "Ik vind het leuk om mijn organisatie in het publieke domein te vertegenwoordigen. Wij staan er, wij dragen ons steentje bij, ook sportief. Dat vind ik belangrijk. Maar mijn primaire doel ligt bij het samenzijn met collega's. Even bijpraten rond een sportief evenement."

Majoor Mark de Graaf doet inmiddels 8 jaar mee aan NPSB-evenementen.

Ook voor marechaussees

Hoewel de naam anders doet vermoeden zijn ook marechaussees automatisch lid van de Nederlandse Politie Sportbond. De bond lift mee op evenementen als de 7 Heuvelenloop maar organiseert ook eigen wedstrijden en zelfs Europese of Nederlandse kampioenschappen. Hou je van volleybal? Dan kun je zomaar met de selectie mee naar een politie-EK. Ben je een voetballer? De kans bestaat dat je tegen oud-Ajax mag aantreden. De Graaf houdt het voorlopig bij hardlopen. Hij stimuleert zijn collega’s om mee te doen.

De NPSB levert naast deelname aan een evenement tegen een gereduceerd tarief extra faciliteiten als kleding, lunch, kleedkamer en douche.
Opperwachtmeester Patrick van den Hoogen liep vorig jaar zijn eerste 7 Heuvelenloop.

Goedkoop inschrijven

Een van die collega’s is opperwachtmeester Patrick van den Hoogen (40). Hij liep met Mark mee in het KMar-groepje in Nijmegen. Het sportieve aspect vindt hij leuk, maar sfeer is ook belangrijk. "Met elkaar probeer je iets leuks neer te zetten. Als de een voorop loopt, kan je erachter hangen en andersom. Alleen lopen vind ik niks." Patrick was totaal niet bekend met de NPSB, totdat een collega hem erop attendeerde. "Je krijgt korting op het inschrijfgeld en kan gebruik maken van faciliteiten van de politie. Dan is het een makkelijke keuze om via de bond in te schrijven."

Lunchpakket en chocoladeletter

DMO-adjudant van de Marechaussee Henry Hendriks (56) liep lekker en verbeterde zijn tijd van vorig jaar met 8 minuten. Via de sportbond deed hij dit jaar ook mee aan de 10 Engelse mijlen in Apeldoorn en de halve marathon in Zwolle. "Als je via de NPSB inschrijft, ben je tijdens de 7 Heuvelenloop welkom op het politiebureau in Nijmegen. Daar krijg je een lunchpakket, shirt en chocoladeletter. In een naastgelegen school zijn kleedkamerfaciliteiten waar je spullen veilig liggen. Na afloop kun je er douchen en in de kantine krijg je een kopje soep. Eigenlijk word je in de watten gelegd. En het is leuk. Je spreekt met collega's, ook van de politie."

Adjudant Henry Hendriks deed dit jaar via de NPSB mee aan de 10 Engelse mijlen in Apeldoorn en de halve marathon in Zwolle.

Doorrennen

Henry heeft zich alweer voor het volgende NPSB-event ingeschreven. "Achter de Koning Willem III-kazerne in het Orderbos is 21 december de Kerstcross. Zeker voor marechaussees uit Apeldoorn is dat in hun achtertuin." Ook Mark en Patrick rennen door. In februari lopen ze de Midwintermarathon in Apeldoorn. "Die hebben we vorig jaar met 4 collega's gedaan", vertelt Mark. "Mark heeft collega’s toen overgehaald om mee te rennen", vult Patrick aan. "Daar hebben ze afstanden gelopen die ze daarvoor nooit hadden bereikt. Het zorgt voor groepsbinding en saamhorigheid. Achteraf zie je elkaar en heb je het er weer over."

Deelnemen aan een evenement?

Op de website www.politiesport.nl vindt u alle activiteiten van de stichting Nederlandse Politie Sportbond en de gedelegeerde per sport. Wilt u deelnemen aan een team of evenement? Neem dan contact op met de gedelegeerde van uw sport. Om actief op de hoogte te blijven kunt u zich aanmelden voor algemene en sportspecifieke nieuwsbrieven.

Agenda NPSB

7 december: 

Golf: Winter-koppel

Lochem

9 december: 

Atletiek: Bruggenloop

Rotterdam

12 december: 

Schaatsen: Politie schaatsdag

Biddinghuizen

18 december: 

Voetbal dames: Oefenwedstrijd

21 december: 

Atletiek: Kerstcross Oost Nederland, NK cross voor politie

Apeldoorn

11 januari: 

Tafeltennis: NK Tafeltennis

Hattem

18 januari: 

Handboogschieten: NK Indoor

Bladel

27 januari: 

Atletiek: Politietrail

Schoorl

3 februari: 

Adventure/survival: Survival

Gendringen

3 februari: 

Atletiek: Midwintermarathon

In 2019 is het voor het eerst mogelijk om via de NPSB deel te nemen aan de wielereditie van Alpe d’HuZes.

Tekst: ritmeester Arthur van Beveren   |   Foto’s: sergeant-majoor Hille Hillinga, Hans Roggen en Marleen Stoel