Parijs, Frankrijk

“Sinds januari 2018 ben ik werkzaam op de Nederlandse ambassade in Frankrijk als adjunct-defensieattaché. Samen met de defensieattaché en een lokale collega vormen wij het bureau Defensie. Behalve in Frankrijk zijn we ook geaccrediteerd voor Zwitserland, Spanje en Portugal, waar we een paar keer per jaar naartoe reizen.

Als defensieattaché houd ik me bezig met alle operationele commando’s. De gendarmerie in Frankrijk valt niet onder het ministerie van Defensie maar onder Binnenlandse Zaken. Ik heb hier dus meer te maken met de landmacht, luchtmacht en marine en maar beperkt met de KMar. We hebben een KMar-liaison en een politieattaché op de ambassade. Zij richten zich op de KMar en de politie. Maar er is een goede samenwerking en we kunnen elkaar deels vervangen wanneer dat nodig is.

Links: De defensieattachés zitten samen met alle ambassadeurs op de presidentiele tribune met president Macron en zijn regering. || Rechts: Lekker Hollands: op de fiets naar het defilé op 14 juli, de nationale feestdag. Vanaf de Arc de Triomphe is er een militair defilé.

Mijn functie is heel divers. Ik heb administratieve taken, zoals het regelen van overvliegvergunningen voor alle militaire vluchten, tot het helpen voorbereiden van de bilaterale gesprekken tussen de Franse minister van Defensie en onze minister. Daarnaast signaleer ik ook nieuwe kansen voor samenwerking tussen beide landen. Je kunt je voorstellen dat in deze tijd van president Macron met zijn initiatieven en sowieso alle bewegingen in Europa en NAVO er veel te doen is op het gebied van veiligheid en dat dat veel dynamiek geeft op het politieke niveau.

We hebben hier in Parijs ook representatieve taken: recepties, diners, briefings en andere activiteiten waar we bij zijn om Nederland te vertegenwoordigen en ons netwerk op te bouwen en te onderhouden. Dat geldt voor de Franse krijgsmacht en het netwerk van de andere buitenlandse defensieattachés. In Parijs resideren ongeveer 180 attachés uit 105 verschillende landen en je kunt je voorstellen dat bijna ieder land wel een nationale feestdag heeft, waarvoor ze iets organiseren.

Dit was de start van een uitwisselingsweek op de École des officiers de la Gendarmerie nationale in Melun. Ik was samen met de politieattaché aanwezig bij de sportcompetitie, waar de week mee startte.

Voor deze plaatsing van 4 jaar ben ik met mijn gezin naar Parijs verhuisd. Het is een geweldige stad om in te wonen en die toch maar 2,5 uur met de trein van Nederland ligt.”

Luitenant-kolonel Annemarie Huisman
Adjunct-defensieattaché Frankrijk, Spanje en Portugal