01

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 08

Hit no hit app 2.0: de uitgebreide versie

'We hebben meteen alle info'

Luitenant-kolonel Jerry Hager: “Jaren geleden heb ik dit aan de keukentafel bedacht. Dat het nu werkelijkheid is geworden, is heel bijzonder. Ik ben blij en trots tegelijk.”

In 2014 was het de eerste operationele KMar-app voor het Mobiel Toezicht Veiligheid (MTV), in 2016 werd versie 1.0 de bevragingsapp voor alle operationele collega's. Nu, 2 jaar later, is het tijd voor een grote update, oftewel de 2.0-versie van de hit no hit app. Het Mobiele Apps KMar (MAK)-team heeft keihard gewerkt aan technische verbeteringen, maar ook aan de samenwerking met politie en het beschikbaar maken van registers. En nu is het dan écht zover; een volgende stap in het informatiegestuurd optreden.

Via de app kunnen operationele marechaussees informatie inwinnen over onder meer personen, voertuigen of locaties en diverse identificatienummers. Wat de geüpdate versie van de app zoal kan? Ten eerste is hij niet alleen meer geschikt voor het MTV, maar ook voor de politietaak en bewaken & beveiligen. En het allerbelangrijkste: er zijn meer registers beschikbaar, er kan worden doorgevraagd en aanvullende media zoals foto’s kunnen worden getoond.

"De kracht van hit no hit 2.0 zit in de mogelijkheid tot doorzoeken", legt bedenker en initiator luitenant-kolonel Jerry Hager uit. “Voorheen kon je bijvoorbeeld alleen zien of iemand een boete had en moest je vervolgens de meldkamer oproepen voor aanvullende informatie. Nu kun je die extra info zelf achterhalen door verder te klikken in de app.”

Operationele collega’s kunnen voortaan vele registers bevragen, waaronder die van diverse politie-informatiesystemen. Via het startscherm kunnen ze doorzoeken op personen, (telefoon)nummer, kenteken en locatie. ‘FAQ’ is voor vragen over de app zelf en ‘Instellingen’ spreekt voor zich.

De app is begin september in gebruik genomen door 3 noordelijke brigades: Waddengebied, Drenthe-IJsselstreek en Oostgrens-Noord. Zij testen het gebruiksgemak en de eerste reacties zijn overwegend positief. Na een evaluatie zal de app naar verwachting in oktober landelijk worden uitgerold.

De landelijke uitrol van de app maakt deel uit van het programma IT-IGO, dat zorgt voor de ondersteuning van Informatiegestuurd Optreden met technische middelen.

Is het project daarmee afgerond? Nee, want de techniek blijft zich ontwikkelen. Een van de eerste vragen van de gebruikers was: kunnen we ook scannen met de app? Hager: “Nóg niet, technisch is dit wel mogelijk, maar deze behoefte zal eerst met een themataakgroep worden opgesteld en ingevuld.” Dus met het lanceren van deze stap, begint ook meteen het doorwerken naar de volgende update. “Alles voor de man of vrouw op de werkvloer, want daar doen we het voor.”

Er bestaan 2 versies binnen de app: de basisversie en de uitgebreide versie. Uitsluitend de collega’s die daartoe bevoegd zijn, krijgen toegang tot de uitgebreide versie op basis van hun functie en/of taak. Dit gebeurt aan de hand van een autorisatiematrix.

Gebruikers van HNH 2.0 dragen door de extra mogelijkheden een zeer grote verantwoordelijkheid. De belangrijkste spelregel is dat het gebruik in alle gevallen moet samenhangen met de taak. Om het gebruik te monitoren wordt alle invoer gelogd.

Luitenant-kolonel Jerry Hager: “Deze app draagt in belangrijke mate bij aan het informatiegestuurd optreden (IGO) van de KMar. Gebruikers nemen als het ware met het IGO-device hun computer mee de straat op, zodat ze overal toegang hebben tot de noodzakelijke informatie. Overal waar het erop aankomt. Dit is niets minder dan een digitale transformatie, een hele grote stap voorwaarts.”

“De nieuwe app is echt ideaal voor ons”

Opperwachtmeester William is een van de eerste gebruikers. Samen met enkele collega’s van de KMar en de Duitse Bundespolizei en Landespolizei zit hij in het grensoverschrijdend politieteam (GPT) in Bad Nieuweschans.
“Wij voeren dagelijks patrouilles uit aan de Nederlandse en Duitse kant van de grens. De nieuwe app is echt ideaal voor ons. Voorheen kon ik bijvoorbeeld alleen zien of een persoon gezocht werd en moest ik vervolgens de meldkamer bellen voor meer informatie. Nu kan ik meteen ter plaatse via de app zien of hij/zij bijvoorbeeld vuurwapengevaarlijk is, verblijfsrecht heeft, zelfmoordneigingen heeft of nog aangehouden moet worden; we hebben gelijk alle info. Ook zit er vaak een foto bij. Daardoor kunnen we de identiteit van een persoon controleren als die geen documenten bij zich heeft. Dit bespaart ons veel tijd op straat en bovendien ontlasten we de Real Time Intelligence Desk. Kortom, voor ons is de nieuwe app essentieel en een meerwaarde voor het onderzoek ter plaatse. We zijn super tevreden. We hoeven alleen de meldkamer nog te bellen als iemand eerder in aanraking is geweest met de KMar. In die gegevens hebben we via de app nog geen inzage.”

Tekst: ritmeester Henny de Boer   |   Foto's: archief