05

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 08

De 12 mooiste foto's…

...van de internationale oefening Lowlands Grenade

Gekscherend noemt iedereen de oefenlocatie ´Marnewoei´. Vanwege de wind die bijna constant over de Groningse Marnewaard waait. Ruim 800 mensen vanuit allerlei landen zijn betrokken bij Lowlands Grenade 2018, de grote internationale oefening die de Marechaussee organiseert. Plaatsvervangend commandant KMar, generaal-majoor André Peperkoorn, opende de oefening afgelopen dinsdag.

27 gendarmerie- en politiekorpsen uit 21 landen werken 2 weken samen aan het ontwikkelen van vaardigheden voor internationale missies. Het accent ligt op community policing (de basispolitietaak) en Monitoring, Mentoring, Advising and Training van lokale overheden in crisisgebieden.

De oefening speelt zich af in het fictieve land Geronië dat bedacht is door scriptschrijvers. De eerste trainingsweek is de voorbereiding op de 65-uurs-oefening daarna.  

Lowlands Grenade 2018 is de laatste van 6 grote oefeningen van het European Union Police Services Training II programma. Ruim 3.000 internationale collega’s uit meer dan 50 landen zijn in het programma getraind. Vanwege het succes heeft de Europese Commissie besloten om het programma nog eens 3 jaar te financieren. Als extra invalshoek gaan ook civiele organisaties deel uitmaken van het volgende programma dat verder gaat onder de naam EUPCST (European Union Police and Civilian Services Training). 

Plaatsvervangend commandant KMar André Peperkoorn opent de oefening in de grote tent op het terrein van de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp.

Het Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee brengt sfeer tijdens de openingsceremonie.

Chris en Bastiaan plaatsen camera’s op het dak van de kerk in het oefendorp, bedoeld om mee te kijken vanuit de OPS-room en om te evalueren.

Diverse landen, verschillend materieel. De Marechaussee licht toe hoe de voertuigen werken.

Uitleg aan de deelnemers van de oefening over de wapens van de KMar.

De deelnemers krijgen ME-oefenuitrusting uitgereikt.

Luchtmachtcollega’s bouwen 4 tenten op die dienen als fictief vluchtelingenkamp.

Ook in de voorste linie sta je niet alleen.

Sta je stevig? Ook onderdeel van de oefening.

Leren hoe de formatie wordt opgesteld.

Om saamhorigheid te kweken is een ludiek ‘icebreakermoment’ ingelast: een touwtrekwedstrijd tussen de verschillende teams.

ME-busjes verlaten het oefendorp om terug te keren naar de kazerne.

Tekst: Anita Wouters-Schenk   |   Foto's:  Jarno Kraayvanger