07

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 08

Een dagje KMarren met...

Majoor Alexander Poot, Chief Operations

Als majoor Alexander Poot ‘s ochtends de Máximakazerne komt binnenlopen, weet hij op dat moment niet hoe zijn dag zal verlopen. En juist dat aspect vindt de 41-jarige Chief Operations zo aantrekkelijk aan zijn functie in het operationele hart van de marechaussee. “Ik houd van de dynamiek van de operaties. Daarin wil ik iets kunnen betekenen.”

De Chief Operations, afgekort als CHOPS, is verantwoordelijk voor alle lopende KMar-operaties. “Ik druk als het ware op de knoppen”, legt Poot beeldend uit. “Ik ben de operationele rechterhand van de commandant Landelijk Tactisch Commando en stuur op tactisch niveau in de current operatie fase. De lijnen zijn kort, niet alleen met de commandant, maar ook met de officier van dienst van de staf en de teamleiders van de brigades.”

Zeker met laatstgenoemde, de teamleider, is er dagelijks nauw contact. “Samen met mijn kernstaf kunnen we de teamleider voorzien van een groter beeld over een bepaald incident of een case. We prioriteren en coördineren daar waar nodig. We hebben het overzicht van en het inzicht in alle lopende operaties en kunnen mensen en middelen leveren als dat nodig is. Als een incident te groot wordt, dan kunnen we een staf grootschalig bijzonder optreden (SGBO) oproepen.”

Poot, die inmiddels 2 jaar deze functie uitvoert, gelooft sterk in de kracht van de samenwerking op centraal niveau. “Ik werk altijd in een team, we doen het hier samen. Ik wil heel graag meebouwen aan het landelijk concept. “Ik geloof in centraliseren. Dat is 1 van de manieren om overzicht en inzicht te krijgen.” Die centralisatie zet zich nu ook door richting Schiphol. Sinds kort ondersteunt de CHOPS de brigadecommandanten op Schiphol met de coördinerende leidinggevende taak. Een goeie ontwikkeling, vindt Poot.

In totaal rouleren 6 majoors in de functie van CHOPS. Tot 2 jaar geleden bestond de functie nog niet. De functie van CHOPS is een voorbeeld van de maatregelen die zijn genomen om als KMar meer informatiegestuurd te gaan optreden door het centraliseren van de aansturing. “Alles draait bij ons op basis van informatie. Informatiegestuurd optreden is helemaal verweven in de kernstaf. Ik ben continu aan het schakelen en nadenken welk effect ons handelen heeft op de marechaussee. Daarin moet je een soort radar ontwikkelen.”

Meedoen aan 'Een dagje KMarren met...'?

Wil jij ook een keer je werk laten zien in ‘Een dagje KMarren met…’? Neem dan contact op via kmar.magazine@mindef.nl.

Tekst: Vanessa Strijbosch  |  Video: Richard Frigge en Eva Klijn  |  Montage: Karel Polack