10

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 08

Achter de schermen

bij Informatieknooppunt Contra-terrorisme, -extremisme en -radicalisering

De afdeling is nog niet zo bekend en toch kan elke KMar-collega er een belangrijke bijdrage leveren: IKP CTER (Informatieknooppunt Contra-terrorisme, -extremisme en –radicalisering). Het knooppunt verzamelt op deze thema’s zoveel mogelijk informatie. De afdeling werkt sinds 2,5 jaar fulltime aan deze onderwerpen en niet voor niets: Nederland heeft nog altijd te maken met een substantieel dreigingsniveau. Kapitein Erik neemt het KMarMagazine mee achter de schermen.

Scroll naar beneden om meer te lezen over het IKP CTER.

Tekst: ritmeester Djenna Perreijn  I   Foto's: sergeant Sjoerd Hilckmann

Van info naar intell

Kapitein Erik is teamhoofd van het IKP CTER. “Wij kijken voortdurend naar onze informatiepositie: wat weten we al en wat ontbreekt er nog? Bij Informatiegestuurd Optreden (IGO), is de kwaliteit van je informatie belangrijk. Vooral bij een calamiteit wil je zo gauw mogelijk weten wat al bekend is. Daarna vormen we de informatie om tot intell (intelligence). We geven er betekenis aan door het bijvoorbeeld aan te vullen met achtergrondkennis over radicalisering. Dit kunnen anderen gebruiken om hun optreden te bepalen: je hebt weinig aan kale feiten zonder context. We kunnen niet verwachten dat iedereen die vertaalslag zelf kan maken.”

Puzzelen

"Onze informatie komt bij allerlei bronnen vandaan, vaak de marechaussee- en politiesystemen. Elke KMar-collega kan dus zijn of haar steentje bijdragen door mutaties te stellen. Als je ergens staat te beveiligen en daar vindt een demonstratie plaats, zijn er altijd bijzonderheden waar wij iets mee kunnen: hoeveel demonstranten deden mee, hoe lang duurde het en wat riepen de betogers? Wij vullen dat aan met informatie uit open bronnen." De verzamelde informatie deelt het IKP CTER met andere ketenpartners zoals de politie. “Zij hebben op hun beurt contact met lokale veiligheidspartners, zoals Jeugdzorg en gemeente. Het thema CTER overstijgt een organisatie, we moeten het samen doen. Alleen zo verzamelen we alle puzzelstukjes en maken we een zo volledig mogelijk beeld. Als alle partners hun mogelijkheden optimaal benutten en informatie delen, kunnen we terroristische en extremistische daden zo goed mogelijk voorkomen."

Extremistische daden

Op het kantoor van IKP CTER staat het binnen- en buitenlandse nieuws de hele dag aan. “Om in CTER te werken moet je misschien een kleine nieuwsverslaving hebben. In Nederland is het dreigingsbeeld al sinds 2013 hetzelfde, maar er zijn wel steeds relevante veranderingen. Die houden we nauwlettend in de gaten. Daarbij hebben we een natuurlijke interesse en gedrevenheid om te snappen wat erachter zit. Waarom reist iemand die geboren is in Nederland naar Syrië om te strijden met terroristen? Ondanks dat hij of zij goed onderwijs kreeg, een goed vangnet en sociale voorzieningen had? Zijn triggerfactoren de slechte kansen op de arbeidsmarkt of misschien een polariserende samenleving? Pas wanneer we achterliggende zaken snappen, kunnen we informatie beter duiden.

Een vast begrip

Kapitein Erik denkt dat het thema CTER niet verdwijnt. “Er zijn altijd vormen van nationalisme, en jihadisme bestond al ver voor 11 september 2001. De CTER-onderwerpen zijn heel omvangrijk en divers: van binnenlandse radicaliseringsprocessen en uitreizende of terugkerende strijders, tot links- of rechts-extremistische acties of betogingen. Zo blijkt uit het dreigingsbeeld van de NCTV dat aan de jihadistische kant het nodige gebeurt. Veroordeelde extremisten die nu vastzitten in Europa, zullen de komende jaren vrijkomen. Welk effect dat heeft, is nu moeilijk te voorspellen. CTER zal dus een vast begrip blijven.”