Bagdad, Irak

Kolonel Jan-Carel van de KMar verblijft op Kamp Union III in de ‘Green Zone’ in hartje Bagdad. “Hier sta ik op het dak van mijn kantoor met op de achtergrond het voormalige partijgebouw van de Ba’ath partij en de sierlijke toegangspoort tot Union 3.”

“Mijn naam is Jan-Carel en sinds 1982 ben ik in diverse velden en functies werkzaam binnen de KMar. Tot mijn huidige missie in Irak ben ik werkzaam geweest als projectleider Human Resources voor de uitbreiding en reorganisatie van de Dienst Speciale Interventies (DSI).

Sinds 26 oktober ben ik tewerkgesteld in Bagdad op compound Union-3 bij de Combined Joint Task Force-Operation Inherent Resolve (CJTF-OIR). Mijn rol is hier tweeledig; ik ben teamleider van het Ministerial Liaison Team, gericht op het Ministry Of Interior (MLT-MOI). En daarnaast ben ik portefeuillehouder binnen het team voor Border Guard Force (BGF).

De kolonel met 4 van zijn 5 teamgenoten.

Mijn team bestaat uit 6 personen inclusief mijzelf; 3 Canadese politiemannen, 1 Italiaanse carabinieri en 1 Britse militair. Allen zijn kolonel en hebben verschillende aandachtsgebieden, zoals Border Guard Force, Provincial Police, Federal Police, Energy Police en Civil Defence. Door intensief contact met en advies aan de relevante directeuren-generaal binnen het ministerie van Binnenlandse Zaken en de commandanten van voornoemde eenheden, ondersteunen wij hen bij het (weder)opbouwen en versterken van hun eenheden. Uiteraard doen we dat in goede afstemming en samenwerking met de belangrijkste internationale partners hier in Irak, zoals de European Union Advisory Mission (EUAM), het United Nations Development Program (UNDP) en de NATO.

Ik geef een paar voorbeelden van projecten die door onze voorgangers al (deels) zijn voorbereid en door ons nu tot realisatie zijn/worden gebracht. De projecten Police Presence in a Box (PPiaB) en Border Guard in a Box (BGiaB) zijn bedoeld als snelle en tijdelijke infrastructurele oplossing voor de door de oorlog vernielde politie- en grensposten. Een PPiaB- of BGiaB-set bestaat in de basis uit een grote zeecontainer (de box) vol materiaal waarmee je een minicompound kunt opzetten (hesco’s, prikkeldraad, tent, generator, etc.) en materiaal om als politieman of border guard je werk te kunnen doen (computer, printer, communicatie app, scanner, gps, (nachtzicht)kijker). Samen met 2 Toyota Landcruisers met toeters en bellen is de set compleet. 

Links: Opzetten van de eerste BGiaB-compound voor instructiedoeleinden op trainingskamp Besmaya door Guardia Civil-instructeurs. || Rechts: De eerste van 100 BGiaB-compounds voor de Border Guard Force operationeel langs de westgrens met Syrië.

De 100 PPiaB-sets zijn inmiddels afgeleverd en operationeel in de 5 bevrijde provincies in Irak; Anbar, Ninawa, Hamija, Salah Din en Diyala. De 100 BGiaB-sets worden nu afgeleverd op locaties langs de 600 kilometer lange grens met Syrië.

Links: Een PPiaB-compound (1 van 100) van voor de Provincial Police (Local Police) operationeel in 1 van de provincies Anbar, Ninawa, Hamija, Salah Din of Diyala. || Rechts: Opnemen van een aangifte in een PPiaB-tent door Provincial Police (Local Police).

De Irakese autoriteiten zijn enorm blij met deze ondersteuning van de coalitie. Mijn team en ik en ook onze voorgangers kunnen met trots zeggen dat wij met deze projecten daadwerkelijk een bijdrage hebben geleverd aan het versterken van veiligheid en stabiliteit in Irak. En dat motiveert om met de andere projecten verder te gaan en aan onze opvolgers over te dragen.

Links: 2 Toyota Landcruisers maken deel uit van een PPiaB-set. || Rechts: Open dag bij de eerste operationele PPiaB-compound.

Kolonel Jan-Carel

CJTF-OIR CJ7
Ministerial Liaison Team (MLT)
Bagdad