06

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 04

KMarKort

Medaille voor de laatste rotaties Border Security Team

Staatssecretaris Mark Harbers van het ministerie van Justitie en Veiligheid en Commandant Koninklijke Marechaussee luitenant-generaal Harry van den Brink hebben 12 april de 'Herinneringsmedaille Humanitaire hulpverlening bij Rampen' uitgereikt met de gesp ‘Egeïsche Zee 2016’ aan de leden van de laatste 2 rotaties van het Border Security Team (BST). De teamleden boden van juli 2017 tot januari van dit jaar hulp aan de Grieken bij het identificeren, screenen en registreren van migranten en hielpen bij het terugkeerproces op het Griekse eiland Chios. Voor die inzet werden de medewerkers in Nieuwegein gedecoreerd.  

Het BST ondersteunde sinds januari 2016 tot eind 2017 de Grieken bij hun grensbewakingsproces op Chios. Ook op Lesbos was in 2016 enkele maanden een BST aan het werk. In het registratiecentrum Vial op Chios en Moria op Lesbos screenden, identificeerden en registreerden zij de 'aangelande' migranten.

Regelmatig zagen zij dat mannen, vrouwen en kinderen in overvolle bootjes na een gevaarlijke tocht vanuit Turkije op het eiland aanlandden. Het BST voerde grensbewaking uit op zee en op land, bracht migratiestromen in kaart en onderkende signalen van mensensmokkel. Het werk werd verricht onder de vlag van het EU-agentschap Frontex dat lidstaten ondersteunt bij het bewaken van de buitengrenzen.  

Monument onthuld ter ere van wachtmeester Hoekman

Op 14 april is in Keent (gemeente Oss), in aanwezigheid van CKMar, een monument onthuld ter nagedachtenis aan wachtmeester Piet Hoekman. Hoekman werd op 6 november 1943 doodgeschoten bij een boerderij, nadat hij was verraden.

De in Urk geboren wachtmeester maakte in oorlogstijd als Engelandvaarder de oversteek en werd daar opgeleid als geheim agent. In de herfst van 1943 werd hij samen met zijn vriend Bram Grisnigt in de buurt van Grave geparachuteerd. Toen Hoekman later in Keent samen met een ander gedropte containers met zendmaterialen wilde ophalen bij een boerderij, bleken ze te zijn verraden. Ze stonden oog in oog met gewapende Duitsers. Piet Hoekman kwam om; de ander ontvluchtte het huis net op tijd. Bij leven ontving Hoekman onder meer het Kruis van Verdienste; na zijn dood werd hem de Bronzen Leeuw toegekend.

Kick-off nieuw lesgebouw

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft onlangs formeel het startsein gegeven om te beginnen met de bouw van een nieuw lesgebouw op de Koning Willem III-kazerne in Apeldoorn. De eerste voorbereidingen worden eind april getroffen met het inrichten van het bouwterrein en het plaatsen van hekken.

De start van de bouwwerkzaamheden staat gepland op 1 mei 2018. De geplande oplevering is anderhalf jaar later op 1 november 2019. Uiteraard volgt daarna nog de inrichting van het gebouw.

De aannemer concentreert zich in eerste instantie vooral op het gebouw zelf. In fase 2 (vanaf 1 mei 2019) wordt ook een deel van het square afgesloten in verband met boringen voor de warmte-koude opslaginstallatie. En in fase 3 wordt de oude parkeerfaciliteit voor de PNOD-voertuigen onder handen genomen. Dan zijn de parkeerplaatsen bovengronds voor het lesgebouw en de parkeerkelder beschikbaar.

Nieuwe voertuigen in gebruik

Het peloton van De Nederlandsche Bank heeft halverwege deze maand 2 nieuwe gepantserde voertuigen in gebruik genomen. Dit zijn de eerste voertuigen uit een grotere levering voor de Koninklijke Marechaussee.

De KMar krijgt dit jaar 40 nieuwe gepantserde Toyota Land Cruisers 200. De nieuwe voertuigen vervangen onder andere de verouderde vloot aan gepantserde voertuigen van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) en de Gewapende Beveiliging Burgerluchtvaart (GBB). Daarnaast vullen de voertuigen het tijdelijke tekort aan bij de pelotons Hoog Risico Beveiliging (HRB), en gaan ze dienst doen als lesvoertuig bij het Opleidings- en Trainingscentrum Rijden (OTCRij). De auto zal vooral ingezet worden bij beveiligingstaken van de KMar.

De Defensie Materieel Organisatie (DMO) sloot begin dit jaar een raamovereenkomst met 2 leveranciers voor de levering van gepantserde SUV’s voor de KMar.