04

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 04

Een dagje KMarren met...

Wachtmeester-1 Wouter, algemeen opsporingsambtenaar brigade Brabant Zuid

“Help! Help mij!” Krijsend en gillend liggen ‘slachtoffers’ buiten de terminal op de Vliegbasis Eindhoven. Een ‘schutter’ heeft hen net met een automatisch vuurwapen ‘neergeschoten’. Aan het personeel van de brigade Brabant Zuid in Eindhoven de taak om de noodsituatie op te lossen.

Een van hen is wachtmeester-1 Wouter, die van de Officier van Dienst-Politie (OvD-P) de opdracht krijgt om het crisisgebied af te schermen. Hij doet dit in het kader van de oefendag ‘Conflict- en Crisisbeheersing’. In deze oefening leert steeds een van de 4 dienstgroepen van de brigade hoe ze moeten handelen bij extremisme en extreme vormen van geweld. Op 18 april was het de beurt aan team 4.

De oefendag begint met theorie om de kennis over dit vakgebied op te frissen en aan te vullen. Een gastspreker van de politie Brabant-Oost behandelt een nieuw model voor crisisbeheersing. Het nieuwe model wordt gebruikt door alle hulpdiensten in de regio, zodat iedereen dezelfde taal spreekt en dezelfde werkwijze hanteert. De Officieren van Dienst-Politie bij de KMar waren al bekend met het model, maar voor leden van de dienstgroep is het nieuw. Tijdens een scenario op de brigade leren de mannen en vrouwen even later meteen deze aanpak in de praktijk te brengen.

Patrouilles

Wouter is ook werkzaam op de brigade waar de oefening wordt gehouden. “Het grootste deel van onze dagelijkse taken voeren wij uit op Eindhoven Airport. Daar hebben wij als werkzaamheden de grensbewaking, de politietaak op het vliegveld, de beveiliging van de burgerluchtvaart en de beveiliging rondom de luchthaven. Verder hebben wij de politietaak op diverse kazernes in Brabant, en doen we steekproefsgewijs controles in het kader van Mobiel Toezicht Veiligheid bij de grens met België.” De ene dag zit hij aan de balie voor paspoortcontroles en de andere dag voert hij preventieve of repressieve patrouilles uit op en rond militaire objecten in het bewakingsgebied. Ook voert hij patrouilles uit op en rond de luchthaven; net waar hij nodig is.  

Meedoen aan 'Een dagje KMarren met...'?

Wil jij ook een keer je werk laten zien in ‘Een dagje KMarren met…’? Neem dan contact op via kmar.magazine@mindef.nl

Tekst: ritmeester Henny de Boer  |   Video: Jeroen Snel  |   Montage: Jos van Stralen en Peter van der Ree