02

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 04

De 12 mooiste foto's van…

… de Landelijke Voortgezette Training Mobiele Eenheid (LTV ME) 2018

“He! Lafbekken!” Een oefendemonstrant daagt de Bijstandseenheid van de KMar uit tijdens een ‘klimaattop’, maar de BE’ers laten zich niet uit de tent lokken. Ze hebben tijdens een uitgebreid scenario op de Oranjekazerne in Schaarsbergen te maken met 3 groepen demonstranten: Groenen, Trump-aanhangers en de extreemlinkse actiegroep ‘Black Block’, dat geweld tegen de autoriteiten niet schuwt. Aan het BE-peloton de taak om de groepen uit elkaar te houden, de demonstranten met vergunning te faciliteren én op de juiste wijze op te treden bij geweld.

Het scenario maakte deel uit van een tweedaags oefenprogramma voor BE-pelotons van de KMar en de Mobiele Eenheid (ME) van de politie; de LVT ME 2018. Op de eerste dag doorliepen 2 pelotons verschillende lesblokken, waarin het ME-optreden met honden, paarden, waterwerpers en traangas aan bod kwam. En dag twee bestond uit een uitgebreid scenario, waarin de geoefende ME-vaardigheden en –procedures terugkwamen.

Het realistische scenario draaide om de rol van de pelotonscommandant (pc), die werd bijgestaan door een coach. De pc reed rond over het terrein om zo goed mogelijk zicht te krijgen op de gebeurtenissen. Via de portofoons hoorde hij de belangrijkste ontwikkelingen van zijn sectiecommandanten. De pc had met veel keuzes te maken en de oefenleiding keek mee: hoe laat hij zijn mensen contact maken met de betogers? Denkt hij na over de gevolgen van het optreden en over de vervolgstappen?

De pelotons van de politie en de KMar draaiden dezelfde oefening. Zo acteren ze op hetzelfde niveau, spreken ze dezelfde taal en handelen ze volgens dezelfde werkwijze. Dat is noodzakelijk bij een gezamenlijk optreden tegen relschoppers. De eenheden uit de noordelijke helft van het land zijn tijdens deze eerste serie oefendagen getraind. De eerste serie van 3 weken liep op 31 maart af. In het najaar volgen de zuidelijker gelegen eenheden op de politieacademie in Ossendrecht.

Benieuwd hoe de demonstraties rond de ‘klimaattop’ verliepen? Bekijk hieronder de 12 mooiste foto’s.