@lgenvandenbrink: De eerste nieuwe eerstelijns grensbewakers zijn begin deze week op Schiphol begonnen aan het praktijkgedeelte van hun opleiding.

Het startsein voor de drukke periodes op de luchthavens wordt met de aanvang van de meivakantie dit weekend gegeven. Op het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum wordt met man en macht gewerkt om nieuwe collega’s op te leiden om de druk op onze totale organisatie in de toekomst te verlichten. Naast de extra nieuwe collega’s die we komende jaren gaan verwelkomen zoeken we continu naar mogelijkheden om ook zoveel mogelijk collega’s voor de KMar te behouden. Ook daarvoor hebben we inmiddels de nodige maatregelen genomen, zoals het aanpassen van de manier waarop we met FPS3-aanstellingen omgaan. En er staan er nog meer op stapel.

Een andere mooie ontwikkeling is de proef met de nieuwe eerstelijns grensbewakers, die tijdens piekuren op de luchthavens ingezet gaan worden. Zij zorgen er in de toekomst voor dat we minder inzet van collega’s uit de rest van de organisatie nodig hebben tijdens grote drukte. Dat gaat rust in de planning geven en zorgt ervoor dat taken die nu wellicht blijven liggen ook gewoon opgepakt kunnen blijven worden.

De eerste nieuwe eerstelijns grensbewakers zijn begin deze week op Schiphol begonnen aan het praktijkgedeelte van hun opleiding. Nadat zij met succes hun theorie-examens hebben afgelegd zijn zij vol enthousiasme gestart, onder begeleiding van een praktijkleermeester, om zich deze praktijk eigen te maken. Ook voor de andere luchthavens werven we momenteel nieuwe collega’s voor de eerstelijns grensbewaking. Ook hier kunnen we in de toekomst op piekmomenten de druk verlichten.

Dit jaar zal het nog een hete zomer worden, maar verlichting van de operationele druk is nabij. Wetende dat iedereen zich maximaal inzet, zowel in de operatie als voor de ondersteuning en de groei daarvan, kijk ik vol vertrouwen naar de toekomst.

Luitenant-generaal Harry van den Brink
Commandant Koninklijke Marechaussee