Burgers gaan paspoorten controleren op Eindhoven Airport
De Marechaussee gaat op Eindhoven Airport op proef burgers inzetten bij de controle van paspoorten. Het gaat om een pilot die loopt tot november 2019. De speciaal opgeleide 'eerstelijns grensbewakers' zullen worden ingeschakeld op dagen dat het erg druk is, voor minimaal 8 uur en maximaal 20 uur per week. De opleiding neemt 4 maanden in beslag.
Tussenoplossing
De Koninklijke Marechaussee wordt met zo'n 400 nieuwe medewerkers uitgebreid. "Maar die moeten eerst opgeleid worden. De inzet van burgers op de luchthavens Schiphol, Eindhoven en Rotterdam-The Hague Airport is daarom een tussenoplossing", aldus een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee. "De mensen krijgen geen volledige marechaussee-opleiding maar worden alleen opgeleid voor de paspoortcontroles."
Koninklijke Marechaussee arresteert voortvluchtige Italiaan
De Koninklijke Marechaussee heeft een Italiaan aangehouden op Eindhoven Airport. Hij moest in zijn vaderland nog een gevangenisstraf uitzitten van 17 jaar. De man van 53 woonde in Duitsland. Bij een verkeerscontrole kwam de Marechaussee erachter dat hij internationaal gesignaleerd stond. De Italiaan is overdragen aan het Openbaar Ministerie in Amsterdam. Inmiddels is de man voor de rechter-commissaris verschenen. Hij zit nu vast in afwachting van zijn uitlevering. Zowel de Marechaussee als het OM weet niet waarvoor de man veroordeeld is.
Brigade Zuid bezoekt bewoners Antoniegaarde in Den Bosch
10 managementleden van de Koninklijke Marechaussee Brigade Zuid zijn op bezoek geweest bij bewoners van woonzorgcentrum Antoniegaarde aan de Bossche Zuid-Willemsvaart. 's Middags wandelden zij naar de Sint-Jan en bezochten zij op de Parade een café voor koffie met een Bossche bol. Volgens Robin Gerbrands van het woonzorgcentrum kregen bewoners hiermee 'extra aandacht van mensen die zij normaal niet ontmoeten'. "Hierdoor komen 2 werelden bij elkaar die doorgaans strikt gescheiden zijn: handhaving van wet- en regelgeving door Marechaussee en persoonlijke zorg en aandacht in de zorgsector. Tijdens de voorbereiding bleken we veel meer gemeen te hebben dan gedacht."
Belg aangehouden met drugs in auto en geld in sok
De Marechaussee heeft in Geleen een man (39) uit het Belgische Dilsen aangehouden die een grote hoeveelheid marihuana bij zich had. Ze vonden de drugs tijdens het controleren van de auto van de man. In de auto vonden opsporingsambtenaren een boodschappentas met daarin marihuana. Ook had de Belg 3.400 euro in één van zijn sokken verstopt. De man is aangehouden en zit in de cel. Zijn drugs en geld zijn in beslag genomen. De Marechaussee onderzoekt de zaak met het Openbaar Ministerie.
KMar bezoekt Kindcentrum Anne Frank
Bij de BSO van Kindcentrum Anne Frank wordt er van vakantie tot vakantie gewerkt met een thema. Deze keer is het thema beroepen. Binnen dit thema krijgen de kinderen bezoek van mensen uit het werkveld. Afgelopen week was de Koninklijke Marechaussee aan de beurt binnen het thema militairen.
Er is veel verteld over wat de Marechaussee is en wat ze doen. De kinderen hebben een kijkje genomen in de auto, ze hebben gezien wat de marechaussees allemaal meenemen aan hun koppel en wat er allemaal in de auto ligt. Er is nog een kleine hindernisbaan gedaan buiten en de kinderen werden als echte boefjes in de boeien geslagen.
Rijbewijs honderden ouderen ten onrechte ingenomen
Politie en Marechaussee hebben de afgelopen 3 jaar ten onrechte het rijbewijs ingenomen van 229 automobilisten van 70 jaar en ouder. Dat deden zij omdat zij bij controles concludeerden dat deze ouderen lichamelijk of psychisch niet meer in staat waren om een auto te besturen. Na medisch onderzoek en eventueel een rijtest bleken deze 70-plussers echter volledig in orde te zijn. Vaak kregen ze pas na meer dan een half jaar hun rijbewijs terug. Een en ander is op te maken uit cijfers die de NOS heeft opgevraagd bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Het CBR beoordeelt in Nederland de rijvaardigheid en medische geschiktheid van autobestuurders. De organisatie stelt in een reactie dat er geen sprake is van willekeur, omdat de inschatting van de politie in veel meer gevallen (88%) juist wordt bevestigd.
Bizar probleem Defensie: schietende jassen
Politie en Defensie hebben te maken gekregen met een opvallend fenomeen: schietende jassen. Een marechaussee kreeg hierdoor een kogel in zijn bovenbeen. Het probleem is ontdekt door de Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Uit stukken die de vroegere Arbeidsinspectie vrijgaf, blijkt dat er in januari 2017 een incident was. Een marechaussee van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) oefende op een schietbaan in Harderwijk. Toen hij zijn Glock-pistool terugstak in de holster hoorde hij een knal. "Ben ik dat nou”, vroeg hij zich volgens de arbeidsinspecteur af. Het antwoord kwam snel toen hij voelde dat een kogel zijn bovenbeen had doorboord. Onderzoek wees uit dat een touwtje van zijn door Defensie verstrekte winterjack achter de trekker was blijven hangen. De militair had het geluk dat hij geen blijvend letsel aan het incident overhield.
Een rechercheur van de politie overkwam volgens de inspectie hetzelfde. De SZW heeft daarom vorige maand aanvullend onderzoek gelast naar de jassen, die vooral veel worden gedragen door in burger opererende militairen en politiemensen. Het ministerie van Defensie kan nog niet zeggen wat de actuele status is.
OM eist 6 maanden cel tegen man die met mes dreigde op Schiphol
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 6 maanden celstraf geëist tegen de 29-jarige man die vorig jaar december met een mes leden van de Koninklijke Marechaussee bedreigde. Dat laat het OM vrijdag weten aan NU.nl.
De man sloeg vorig jaar december de glazen toegangsdeur van een politiepost op Schiphol Plaza kapot. Toen hij de post binnenging bedreigde hij de 5 aanwezige leden van de Marechaussee met een hamer en een mes. De Marechaussee schoot hem in het been, waarna hij met een brancard naar het ziekenhuis werd gebracht. Het OM laat weten de man zowel de bedreiging van de Marechaussee als de vernieling van de deur ten laste te leggen. De verdachte zit nog in voorlopige hechtenis. De rechtbank doet op 26 april uitspraak.
Meivakantie: alle hens aan dek voor Schiphol
De luchthaven is deze keer beter voorbereid op de grote drukte. Maar of dat lange wachttijden gaat voorkomen, wordt nog spannend.
Maar deze meivakantie, die loopt van 20 april tot 14 mei, gaat het anders, beweert Schiphol. Zelfs al reizen er in die periode maar liefst 5,2 miljoen mensen via de luchthaven: evenveel als via luchthaven Eindhoven in een heel jaar.
“Als reizigers op tijd op het vliegveld zijn, heb ik het vertrouwen dat iedereen zijn vlucht kan halen”, zegt Miriam Hoekstra, directeur Luchthavenoperaties bij Schiphol. In de drukste week, tussen Koningsdag en 5 mei, doen naar schatting 7 tot 8% meer passagiers dan vorig jaar de luchthaven aan. De drukste dag wordt waarschijnlijk 4 mei, dan zullen er 226.000 mensen via Schiphol reizen.
Een mogelijk probleem is dat de Marechaussee, die de paspoortcontrole doet, nog altijd niet op de gewenste sterkte is. Hier heeft Schiphol niet direct invloed op, omdat de Marechaussee onder de overheid valt. Maar volgens directeur Veiligheidscontrole van Schiphol Wilma van Dijk vliegt de Marechaussee tijdens de meivakantie van elders in het land extra krachten in.
Begin vakantie zonder problemen op Schiphol
SCHIPHOL (ANP) - Ondanks de drukte wegens het begin van de meivakantie, hoefden reizigers op Schiphol dit weekeinde niet lang te wachten voor de veiligheidscontroles. De extra maatregelen die de luchthaven heeft genomen, wierpen dit weekeinde hun vruchten af. Door onder meer de inzet van extra personeel verliep de doorstroming goed, zei een woordvoerder.
Vorig jaar ontstonden er nog grote vertragingen omdat de capaciteit van de controles niet voldoende was. Er reisden zondag en vrijdag ongeveer 210.000 mensen via Schiphol. Hiermee was het ,,veel drukker dan normaal' ', aldus de zegsman. Zaterdag was het met 180.000 reizigers wat rustiger.
De meivakantie is officieel vanaf 28 april, maar scholen kunnen die vaste week ook nog uitbreiden met een week. Sommige scholen doen dat vooraf, anderen erna.