Gao, Mali

Links en rechts: Mee op patrouille in Gao met de Nederlandse langeafstandsverkenners om kennis te maken met hun werkzaamheden.

“Deze keer een groet vanuit de Malinese stad Gao, waar kapitein Jan en ikzelf gestationeerd zijn om de artikel 4-taak uit te voeren ten behoeve van de Nederlandse strijdkrachten. Wij zijn hier aanwezig van november 2017 tot en met april 2018, samen met 2 KMar-collega’s die in de hoofdstad Bamako dezelfde taak uitvoeren. Dit alles vanuit de in 2013 gestarte Nederlandse bijdrage aan de VN-missie MINUSMA in het West-Afrikaanse land.

Op dit moment hebben we de Malinese ‘winter’ zo goed als achter de rug. Met temperaturen van rond de 20 graden - wat inmiddels voor ons behoorlijk koud aanvoelt - gaan we weer richting de zomer met temperaturen van rond de 45 graden. Ondertussen zijn we hier alweer ruim over de helft en hebben wij ons goed aangepast aan de lokale omstandigheden. In Gao zijn we gestationeerd op Kamp Castor, dat onlangs is overgegaan in Duitse handen. 

Links: Een cursus reanimeren van een Role 1-medewerker aan militairen die daaraan behoefte hadden. De deelnemers zijn weer 2 jaar gecertificeerd om te kunnen reanimeren, zowel met als zonder AED. || Rechts: Een ‘mud-run’ woestijnstijl. De sportinstructeur had een uitdagend parcours gemaakt, waar zowel de Duitse als de Nederlandse militairen aan konden deelnemen. Naast vrijwilliger op een obstakel, heb ik tevens de gehele ronde gelopen.

Van de overgang van een Nederlands naar een Duits kamp is veel te merken geweest. Verbleven hier ooit zo’n 500 man, ondertussen is het inwonertal van Kamp Castor gegroeid naar rond de 1300 mensen. Dat de infra en andere faciliteiten hier nog niet geheel op zijn aangepast, is te merken aan onder andere lange wachtrijen bij de eetzaal en een watertekort. Hierdoor kunnen we per dag maar 2 minuten douchen. 

Links: Een lokale markt voor de mensen op Kamp Castor, waar Malinezen uit de omgeving hun koopwaar aanboden. Ik gaf militairen advies over wat wel of niet mee mocht naar Nederland. || Rechts: De omgeving even buiten de stad. Het geeft een impressie van de woestijnachtige omgeving waarin Kamp Castor ligt.

Op Kamp Castor ben ik werkzaam als de wijkopper en in die hoedanigheid ook het eerste aanspreekpunt van mensen die hier werken. De wijkopper brengt gevraagd en ongevraagd advies uit aan de aanwezige militairen. Daarnaast voer ik samen met de detachementscommandant/ Hulpofficier van justitie (HovJ) de politietaak uit. Hierbij onderhouden we contacten met de Duitse Feldjäger en de Egyptische Military Police. Dit biedt een interessant kijkje in de keuken van een ander.

Op dit moment is het wat werk betreft relatief rustig geweest en zijn het vooral kleinere zaken die zich aandienen. Het gaat bijvoorbeeld om ongewilde schoten, vernielingen, diefstal en vermissingen. Al met al vermaken wij ons prima en hopen we dat de resterende tijd net zo snel verloopt als de periode hiervoor.” 

spacer2
Links: Onderweg naar de schietbaan – even buiten de stad - passeren we enkele nomadententen. Hierin wonen Malinezen die door het gebied trekken met hun kuddes (veelal geiten, ezels en/of koeien). || Rechts: Na afloop van een schietoefening buiten het kamp vermaken we Malinese kinderen door een balletje met ze te trappen of door met handschoenen leuke poppetjes te maken.

Kapitein Jan en opperwachtmeester Maarten
Kamp Castor, Gao