@lgvandenbrink: Vanmorgen presentatie defensienota: ‘investeren in onze mensen, slagkracht en zichtbaarheid’. Investeren in personeel krijgt hoogste prioriteit.

Afgelopen maandag werd de defensienota gepresenteerd. Defensie legt de komende jaren de nadruk op investeren in onze slagkracht, zichtbaarheid en het allerbelangrijkste: onze mensen. Ik ben blij dat na jaren van bezuinigen en tijd waarin we veel van iedereen vroegen, Defensie haar mensen centraal stelt en dit in de nota ook expliciet duidelijk maakt. Het is niet toevallig dat het onderwerp ‘mensen’ één van onze prioriteiten is in de ontwikkelagenda die wij vorig jaar presenteerden.

Vertrouwen en rust in de organisatie zijn belangrijk. En voldoende goede mensen is voor ons van groot belang om al het werk te kunnen doen. Dat betekent nieuwe mensen werven, maar ook een aantrekkelijk werkgever zijn voor iedereen die al bij ons werkzaam is. Wij, de Koninklijke Marechaussee, zijn afgelopen maanden - vooruitlopend op de defensienota - al begonnen met het nemen van maatregelen. Bijvoorbeeld door het anders toepassen van het personeelsysteem (FPS). Goede mensen zijn essentieel en iedereen heeft behoefte aan zekerheid. Die zekerheid willen we geven en goede mensen willen we graag houden. Iedereen die goed functioneert, krijgt straks ruim op tijd te horen dat hij of zij kan blijven. In de defensienota staat ook de maatregel om langer op functie te blijven. Dat zorgt ook voor rust. Ook wordt gesproken over het vereenvoudigen van het toelagensysteem. De Marechaussee wordt zelfs specifiek benoemd.

Naast het behoud van onze mensen investeert Defensie in werving en het selectietraject. Zelf hebben wij onze wervingsopdracht aanzienlijk vergroot en zoeken we creatieve manieren om de operationele druk te verlagen. Ik juich het toe dat in de defensienota het streven naar een diverse organisatie en het verbeteren van het keurings- en selectietraject is opgenomen. Ook de mogelijkheid voor mensen om terug te keren naar Defensie wordt eenvoudiger.

Ik heb er vertrouwen in dat we met deze defensienota een stap in de juiste richting zetten en dat we onze mensen waarderen op een wijze die zij verdienen. 

Luitenant-generaal Harry van den Brink
Commandant Koninklijke Marechaussee