06

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 03

KMarKort

SG Defensie en CKMar reiken blauwe baret uit

Secretaris-generaal van Defensie Wim Geerts en CKMar luitenant-generaal Harry van den Brink hebben halverwege deze maand de blauwe baret uitgereikt aan de geslaagde leerlingen van de lichting 17-12. Dit was de tweede lichting die extra is opgekomen in verband met de verhoogde opleidingsopdracht OTCKMar.

Tijdens de 11 weken durende opleiding hebben zij Militaire Basis Vaardigheden geleerd. De periode werd afgesloten met een nieuw eindbivak waarin scenariodenken en informatiegestuurd optreden (IGO) de basis vormden voor het optreden te velde. In totaal hebben die dag 100 leerlingen de blauwe baret ontvangen. 

Bloemstukken voor opgeknapte graven marechaussees Oss

Brigadegeneraal Egbers en burgemeester Buijs-Glaudemans van de gemeente Oss hebben deze week bloemstukken gelegd op de graven van wachtmeester Geerard Hoekman en opperwachtmeester Arend Mintjes. Deze 2 marechaussees hebben een belangrijke rol gespeeld bij de aanpak van de criminaliteit rond Oss in de 19e en 20e eeuw.

Hoekman verloor daarbij zijn leven; hij werd in 1893 door criminelen doodgeschoten. Mintjes kwam ook tijdens zijn dienst om het leven; hij overleed in 1945 na een aanrijding. De gemeente Oss heeft de graven opgeknapt en wil – met de bij de graven geplaatste informatiebordjes – beide marechaussees een zichtbare plek geven. 

Plannen voor Lowlands Grenade 2018

Op het Marine Etablissement Amsterdam vond eind maart de Main Planning Conference plaats voor de oefening Lowlands Grenade 2018 (LLGN18). De internationale deelnemers kregen er informatie over het concept en de doelstellingen van de oefening, die in de laatste week van september en de eerste week van oktober wordt gehouden in de Marnewaard.

LLGN18 maakt deel uit van de European Union Police Services Training II (EUPST II). Het EUPST II-programma heeft als doel de opbouw van politiecapaciteiten op het gebied van interoperabiliteit en harmonisatie. En is het internationale netwerk voor deelname aan crisisbeheersingsoperaties voor de Europese Unie, de Verenigde Naties, de Afrikaanse Unie en andere internationale organisaties met de focus op Mentoring, Monitoring, Advising and Training (MMA&T) en Community Policing. Het programma bestaat uit grotere oefeningen, modulaire trainingen, academische conferenties en een trainingsprogramma in Afrika.

Vanaf 2015 leidt de KMar, namens Nederland, EUPST II en is in die rol ook de voorzitter van het consortium. Het consortium bestaat uit 17 consortiumleden en 13 landen. Sommige landen nemen deel aan het consortium met zowel een gendarmeriekorps als een politieorganisatie. Eind 2018 eindigt het Nederlands voorzitterschap. LLGN18 is daarmee ook de laatste grote internationale oefening voor EUPST II.

Opening nieuw kantoor op Aruba

Op de marinierskazerne Savaneta op Aruba is deze maand het nieuwe kantoor van de Marechaussee geopend. Dit gebeurde op ludieke wijze; vóór de opening kwamen brigadecommandant van de brigade Caribisch Gebied, Hans Vroegh en de kazernecommandant, Timon van Dishoeck, abseilend van het nieuwe gebouw.

De openingshandeling zelf werd verricht door de commandant LTC. Het kantoor biedt huisvesting aan de collega’s op Aruba. Het gebouw is onder andere voorzien van werkplekken, verhoorkamers en cellen. Op Aruba houdt de brigade zich voornamelijk bezig met de militaire politiezorg.

Uitverkochte Nacht van de Militaire Muziek

Liefst 2.750 gasten kwamen zaterdagavond 17 maart naar de uitverkochte Nacht van de Militaire Muziek, traditiegetrouw in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Op 7 podia waren in totaal 36 optredens te bewonderen van – delen van – alle Nederlandse militaire orkesten, in totaal 200 musici. Daaronder uiteraard het Trompetterkorps Koninklijke Marechaussee dat 4 muziekstukken ten gehore bracht.

Van het ingetogen Zacht Koperensemble tot en met bruisende Big Band die samenspeelde met Rick Kosteleijk en het Sammy Nestico Project of de Popband Dance Classics waarbij het publiek danste voor het podium. De Nacht van de Militaire Muziek draait dus zéker niet alleen daar om, maar om muziek in al zijn verscheidenheid.

Zeer interessant en indrukwekkend was ook een interview met 3 trompettisten die op bijzondere momenten het Signaal Taptoe (nationaal) of The Last Post (internationaal) speelden. In de masterclass ‘Signaal van je leven’, vertelden solisten over ‘hun’ moment tijdens de herdenking van de Herculesramp (1996) op Vliegbasis Eindhoven, de bijzetting van prins Bernhard (2004) in Delft en de diverse aankomsten van stoffelijke overschotten van de MH17-ramp, wederom op Vliegbasis Eindhoven. Festivalleider Ron Geurts kijkt terug op een ‘zeer geslaagd muziekbuffet waar voor iedere bezoeker iets van zijn of haar smaak werd aangeboden’.