02

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 03

Zelf aan de knoppen

Sta je op de shortlist voor de uitreiking van de Oscars, spring je een gat in de lucht. De shortlist voor de Libris literatuurprijs? Een hele eer! Maar de shortlist van het Bureau Buitenland Missies van de KMar? “Eeeeh, wat is dat?”, hoor je dan, na meestal een lange stilte. Toch jammer, want met een plekje op die lijst voer je grotendeels zelf de regie op je uitzending. En dat biedt voordelen.

“Met de oprichting van het Landelijk Tactisch Commando ging de KMar over op een nieuwe aanwijssystematiek voor uitzendingen”, schetst Hoofd Bureau Buitenland Missies majoor Tjeerd Boomsma. “De aanwijzing per district verviel en het LTC moest zorgen voor een gelijke verdeling over de eenheden en meer transparantie bij het aanwijzen van personeel. Sommige zaken veranderden niet: de KMar-medewerker kon zich nog steeds aanmelden voor vrijwillige uitzending, en de onderverdeling in reguliere missies (tot 6 maanden) en afwijkende missies (9-12 maanden) bleef gehandhaafd.”

Boomsma: "Aanmelding shortlist nog geen garantie tot plaatsing." (Foto: sgt Jan Dijkstra)

Afwijkende missies

De vulling van de reguliere missies geeft over het algemeen weinig problemen, maar voor de afwijkende missies ligt dat anders. Dat zijn de VN- of EU-missies en daar willen we kandidaten voor die langdurig, 9 tot 12 maanden, uitzendbaar zijn. Daarnaast vragen we veelal om speciale expertises, of bijvoorbeeld vloeiend Franstalig (Afrika-missies). En daarvan heeft de KMar er nu eenmaal niet zoveel rondlopen.

Vooral in de Afrikaanse missies is het een groot voordeel als je Franstalig bent.

Goede match tussen missie en uitvraag

Bij de afwijkende missies, veelal VN-missies, is de duur van uitzending 9-12 maanden en worden speciale expertises gevraagd.

Regie voeren

Zo ontstond het idee van de shortlist: een inventarisatie van medewerkers en hun expertises, kwaliteiten en taalvaardigheid. Door je aan te melden voer je voor een gedeelte zelf de regie over je uitzending: wanneer ben ik beschikbaar en welke kwaliteiten breng ik mee. “Aanmelden voor de shortlist is geen garantie tot plaatsing”, stelt Boomsma nadrukkelijk, “maar je draait wel zelf mee aan de knoppen. Bijvoorbeeld in een wijzigende gezinssituatie, of rekening houdend met een opleidingstraject. Voor de collega zijn er zeker voordelen om mee te doen. In dit type missies is veel ruimte voor een zelfstandige invulling, voor mensen met een doe-mentaliteit. Het werken in een internationale setting is uitdagend en veelzijdig. Daarnaast staat het ook nog eens goed op je CV. Ook de vergoeding kan een rol spelen, want deze missies zijn financieel aantrekkelijk. Al met al het overwegen waard dus!”

Goede match

Op de shortlist moet wel voldoende variatie in expertise en ervaring te vinden zijn. Boomsma: “We zoeken naar een goede match met missie en uitvraag, zodat we de vereiste sollicitaties in Brussel of New York met vertrouwen tegemoet kunnen zien. Kort door de bocht: ik heb niks aan 25 wachtmeesters die wel willen, maar geen woord Frans spreken. Juist in de hogere officiersrangen hebben we een vullingsprobleem, en vloeiend Franstalig is altijd een lastige. Alle informatie over de shortlist is te vinden via Sharepoint op intranet. Neem daar een kijkje, wie weet is het iets voor jou!” 

Waarom zij voor de shortlist kozen:

Eerste luitenant Bart Dekker:

“Praktisch gezegd: de thuissituatie laat het nu toe. Verder spreekt die internationale component me erg aan, dat is ook de reden dat ik bij de KMar ging werken in plaats van de politie. Met plaatsing op de shortlist wordt mijn horizon verbreed; zelf houd ik mijn kennis en vaardigheden goed op peil en daarnaast weten ze me nu eerder te vinden. Eenmaal in de molen rolt je naam er altijd wel weer een keer uit. Het aantrekkelijke financiële plaatje had er voor mijzelf niets mee te maken. Wel de continuïteit van de werkzaamheden: in 12 maanden kun je beter bouwen aan resultaat dan in een uitzending van 6 maanden. Ik ben tot op heden nog niet geplaatst, maar hoop op een missie in Kosovo, dat lijkt me fantastisch.” 

Majoor Bart Coppens

'Missietijger' majoor Bart Coppens heeft al 11 missies achter de rug, waaronder enkele van langere duur. Een echte ervaringsdeskundige dus. “Als afsluiting van mijn loopbaan bij de KMar wil ik graag nog 1 langere missie doen, daarom sta ik op die shortlist. Een goed initiatief, waar de KMar wel erg laat mee is.
Ik vind het prachtig om internationaal te werken en vooral in langere missies kun je het verschil maken. Dat moet je wel liggen, en ook het thuisfront moet het zien zitten. Een avontuurlijke instelling is dan een voordeel, vaak zijn het eenmansposten en dat betekent jezelf kunnen redden. Ik breng graag mijn ervaring in om het pad te effenen voor latere KMar-collega's, om de stoel alvast warm te houden voor een collega. Het is belangrijk voor Nederland dat we meedoen op die plekken, dat we internationaal meepraten!”

Tekst: Leo de Rooij
Foto: Archief Bureau Buitenland Missies