Marechaussee laat burgers paspoorten controleren

De Koninklijke Marechaussee gaat onbewapende burgers en reservisten inzetten voor het controleren van paspoorten op de Nederlandse luchthavens. Daarmee wil de grensbewaker de drukte en wachttijd op de piekmomenten verlagen. Dat zegt kolonel Hans Molenaar, die verantwoordelijk is voor de activiteiten van de Marechaussee op Schiphol, tegen het FD.

Ook marechaussee mag infiltreren en afluisteren

De Marechaussee en bijzondere opsporingsdiensten als de FIOD mogen voortaan, net als de politie, infiltranten inzetten en vertrouwelijke communicatie afluisteren. Dat blijkt uit een wetswijziging die zonder veel ruchtbaarheid is aangenomen en deze zomer van kracht gaat.

Marechaussee schrikt van 'handgranaat' op Schiphol

De Marechaussee keek vreemd op toen een reiziger op Schiphol een nephandgranaat op zak bleek te hebben. Het bleek te gaan om een oplader voor de telefoon. De passagier had ook een soortgelijke oplader in de vorm van een gasflesje mee. 'Niet zo handig', schrijft de Koninklijke Marechaussee op Twitter. 'Neem dit soort spullen niet mee op reis!'

Hengeloër betrapt met ruim 160 kilo vuurwerk

De Koninklijke Marechaussee heeft bij een grenscontrole 162 kilo vuurwerk gevonden in een kleine vrachtwagen. Het voertuig werd bestuurd door een 41-jarige man uit Hengelo. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Italiaanse Marechaussee neemt schilderijen in beslag

Criminele kunsthandelaren hebben luxe villa's voor toeristen aan de Amalfikust, ten zuiden van Napels, ingericht met soms eeuwenoude, gestolen schilderijen. De Italiaanse Marechaussee heeft in totaal 37 werken van grote cultuurhistorische waarde in beslag genomen.

Man met openstaande celstraf aangehouden op Schiphol

Een 33-jarige man uit Amsterdam is op Schiphol aangehouden omdat hij nog een gevangenisstraf had openstaan. De man was op de luchthaven omdat hij van plan was naar Suriname te vliegen, maar die reis ging niet door. Bij het controleren van zijn paspoort ontdekte de Marechaussee dat de man nog 540 dagen gevangenisstraf moet uitzitten. De man is aangehouden en zit vast.

Eis: half jaar cel tegen echtpaar uit Nieuwleusen wegens witwassen crimineel geld

Het Openbaar Ministerie heeft celstraffen van een half jaar geëist tegen een echtpaar uit Nieuwleusen. Het stel zou 1 ton aan crimineel geld hebben witgewassen. De verdachten, een leidinggevende bij de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst en zijn vrouw, zouden dit geld hebben verdiend door de teelt van hennep in hun schuur, tussen 2008 en 2014. De Koninklijke Marechaussee, die het onderzoek deed omdat de man voor Defensie werkt, ontdekte een stroom van contant geld vanaf 2008 tot 2014. Volgens de officier van Justitie ging het om grote bedragen afkomstig uit de hennepteelt.

Waarom rijden er zo vaak koetsjes door Den Haag?

Zo’n beetje om de woensdag is er een ‘mini-Prinsjesdag’ in Den Haag. Koetsen, paarden en mannen in jacquet gaan dan richting Paleis Noordeinde. Daar is vervolgens nog een hele ceremonie. Hartstikke leuk allemaal, maar toch willen wij graag weten wat er aan de hand is.

Het was niet moeilijk om dit mysterie op te lossen. Op de website van het Koninklijk Huis staat namelijk heel duidelijk dat tijdens de ‘mini-Prinsjesdagen’ koning Willem-Alexander een nieuwe ambassadeur ontvangt. De ambassadeur wordt vanaf zijn/haar ambtswoning naar Paleis Noordeinde gebracht.

De ambassadeur wordt natuurlijk niet in een stadsautootje naar de koning gebracht. Nee, de diplomaat wordt opgehaald met een galarijtuig. Voor de zwarte koets lopen 2 of 4 paarden. Ook zijn er 2 bijrijders die, in galatenue, voorop rijden. En voor en achter elke koets rijden 2 ruiters van de bereden marechaussee.

30 vrachtauto’s voor Libanese leger

Nederland schenkt 30 vrachtauto’s aan het Libanese leger. Dat gebeurt op een conferentie in Rome. Samen met Libanon werkt Nederland aan stabiliteit, vluchtelingenopvang en het tegengaan van terrorisme. Zo traint de Marechaussee bijvoorbeeld grenswachten in het herkennen van documentfraude. Ook draagt Nederland bij aan verbeterde omstandigheden in Libanese gevangenissen. “Een stabiel Libanon is in het belang van Nederland, om te voorkomen dat mensen gedwongen worden om verder te vluchten naar Europa en om extremistische groepen geen vrijplaats te geven”, aldus minister Blok van Buitenlandse Zaken.

Honden trainen om migranten te vinden in Trucks

Bij de Marechaussee worden herders opgeleid om mensen op te sporen. Deze honden worden ingezet om vluchtelingen te vinden die zich schuilhouden in vrachtwagens. https://www.ad.nl/video/production/honden-trainen-om-migranten-te-vinden-in-trucks~vp31818

Eindhoven - Verdachte van drugstransport gezocht

De Koninklijke Marechaussee was op zoek naar een man die betrokken is geweest bij een drugstransport. Naar aanleiding van de tv-uitzending van Opsporing Verzocht van 20 maart heeft de verdachte zich gemeld bij de politie in Maastricht. Hij is aangehouden.

Marechaussee houdt op A1 Bulgaarse man aan wegens openstaande celstraf

Het Grensoverschrijdend PolitieTeam (GPT) heeft bij afrit de Lutte op de A1 een auto met Bulgaars kenteken gecontroleerd. Hierbij heeft de Marechaussee een Bulgaarse man aangehouden. De Bulgaar werd aangehouden omdat hij gesignaleerd stond en nog een gevangenisstraf van 14 dagen moet uitzitten.