07

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 03

Achter de schermen

… bij het Thuisfrontcomité van de Koninklijke Marechaussee en de Nationale Politie

Gepensioneerde marechaussees, echtgenotes van marechaussees, een politieman en enkele actieve marechaussees. Het thuisfrontcomité van de KMar en de politie bestaat uit een bonte groep mensen die zich met hart en ziel inzet voor de familieleden van marechaussees en politiemensen die op uitzending zijn of internationaal worden ingezet. Zij weten als geen ander hoe belangrijk het welzijn van de familie in Nederland is.

Het betrokken thuisfrontcomité steekt dan ook veel vrije uren in het begeleiden van de achterblijvers. Ze bieden steun voor, tijdens én na de uitzending. Allemaal onder het motto: als het goed gaat met het thuisfront, gaat het goed met de man of vrouw op missie. Het vaste KMar-personeel van sectie OPZ Bureau Buitenland Missie afdeling Thuisfontzorg schept de randvoorwoorden voor alle activiteiten.

Verder bestaat er binnen het comité een aparte thuisfrontafdeling voor de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB). De BSB’ers zijn vaak meerdere keren per jaar van huis in plaats van één lange periode. Dat levert een andere dynamiek op voor het thuisfront. 

Tekst:  ritmeester Henny de Boer   |   Foto's: Valerie Kuypers, Jan Dijkstra, sergeant-majoor Eva Klijn, Remco Lassche

Vooraf

Het contact met het thuisfront en de marechaussee of politiefunctionaris begint al vóór vertrek. Tijdens een zogeheten thuisfrontinformatiedag (TFI) in Doorn vertelt ex-marechaussee Willem van Aspert wat het comité voor hen kan betekenen. Hij vertelt dat vrijwilligers bij het afscheid op de luchthaven aanwezig zijn én bij de terugkomst. Ook organiseren ze een thuisfrontcontactdag, en bellen ze de achterblijvers om te vragen hoe het gaat. De vice-voorzitter van het comité diende zelf 42 jaar bij de KMar, waarvan een groot deel op uitzending. Hij weet dus waar hij over praat, en doet het vrijwilligerswerk graag. “De KMar is en blijft mijn familie.”

Uitzwaaien

“Ik zat vanochtend al om half 5 op de rand van mijn bed”, vertelt Loek Ruppert. De ex-marechaussee is speciaal naar Schiphol gekomen om politiefunctionaris Patricia uit te zwaaien en kennis te maken met haar naasten. Haar vader kijkt als oud-zeeman niet op van een reis naar het buitenland. Maar mocht de familie toch steun nodig hebben tijdens Patricia's afwezigheid, dan weten ze Ruppert te vinden. Bij het afscheid overhandigt Ruppert Patricia enkele ‘goodies, zoals een klavertje vier en een nektasje als id-holder.” Patricia is er blij mee. “Leuk dat hij zoveel moeite doet, zeker als je alleen op pad gaat.” 

Belronde

Even bellen met de achterblijvers om te vragen hoe het gaat. Vrijwilligster Peggy Hendriks doet het graag. “Het thuisfrontcomité is echt mijn ding.” Tijdens de zogeheten belronde biedt zij de familie in Nederland een luisterend oor. “De meeste aandacht gaat vaak uit naar de man of vrouw op missie, terwijl het thuisfront ook tegen zaken aanloopt. Soms denken mensen dat ze de steun niet nodig hebben, maar ervaren dat het toch prettig is om hun verhaal kwijt te kunnen. Ze voelen zich begrepen. Ik heb als kenner aan een half woord genoeg en kan tips geven. Als mensen het echt zwaar hebben, wijs ik hen op hulp van een bedrijfsmaatschappelijk werker.”  

Kamelen op de lijn

“In het begin word ik erg onzeker als ik tijdens ons ge-app ineens geen antwoord meer krijg. Later maken we er een grapje van: ‘Er was zeker een kameel op de lijn gaan zitten?’’. Vrijwilligster Denise Moree leest voor uit het boek ‘Kamelen op de lijn’ op een thuisfrontcontactdag. Het is geschreven door de echtgenote van een uitgezonden militair. Ook vertelt Moree over haar eigen ervaringen als voormalig thuisfront. Ze hoopt dat het publiek er steun uit put. Tot besluit steekt ze hen een hart onder de riem. “Jullie mogen enorm trots zijn op jezelf. Thuisfront zijn, je moet het maar kunnen!” Moree is onder meer actief voor de besloten Facebookgroep voor het thuisfront, waar lotgenoten lief en leed delen. 

Overleg

Tijdens het maandelijkse overleg op Kamp Nieuw Milligen in Uddel bespreekt het thuisfrontcomité de agenda. “Dinsdag 13 maart vertrek Schiphol?”, vraagt de planner. “Doe mij die maar”, steekt een vrijwilligster haar hand op. Even later zijn alle taken verdeeld. Ook de belronde wordt besproken. Een gezin blijkt het lastig te hebben zonder de uitgezonden ouder. De vrijwilliger heeft het doorgegeven aan het bedrijfsmaatschappelijk werk. “Zo belangrijk is die belronde”, onderstreept de voorzitter. Andere zaken die ter tafel komen zijn de familiedag van de KMar, een naderende medaille-uitreiking en de missies. Na afloop zijn de leden bijgepraat en de agenda’s gevuld. 

In de watten gelegd

Geboeid kijken familieleden naar filmpjes en foto’s van hun vader of moeder in het missiegebied. “Papa!”, roept een jongetje enthousiast vanuit de zaal. Op de thuisfrontcontactdag hebben de kinderen kort ervoor spandoeken gemaakt voor de naderende ontvangst op de luchthaven. Ook krijgen ze kaartjes voor De Efteling. Kortom, het thuisfront wordt in de watten gelegd. Dat ervaart ook de hoogzwangere Corine. “Deze dag is geweldig. De mensen tonen zóveel interesse in je.” Ook Nicole is enthousiast. Ze mist haar partner, maar deelt haar emoties niet zo snel. Op deze dag wel. “Iedereen zit in hetzelfde schuitje. Wat ik hier allemaal hoor is heel herkenbaar, dat is erg fijn.”  

Het thuisfrontcomité valt onder de Defensie Organisatie Thuisfront. Meer weten over het comité? Klik hier (www.thuisfrontcomite.nl).