04

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 03

‘Afrekenen met onzekerheid’

KMar-dames bezoeken Internationale Vrouwendag Defensie

Stichting Vrouw & Defensie is er vanaf nu voor álle vrouwen. Het Defensie Vrouwen Netwerk is omgevormd tot stichting waardoor alle dames, militair én burger, automatisch lid zijn. Tijdens de lancering, op Internationale Vrouwendag, maakten ook KMar-dames kennis met de nieuwe stichting. Tijdens een lezing gingen de medewerksters dieper in op de betekenis van vrouw zijn in een mannenorganisatie. De nieuwe stichting met het motto 'inspireren, verbinden en versterken' organiseert het hele jaar door netwerkbijeenkomsten, evenementen en workshops. Maar die speciale dagen voor vrouwen, zijn die nu eigenlijk wel nodig? 3 KMar-medewerksters geven graag antwoord. 

Feministe, auteur en loopbaancoach Vreneli Stadelmaier tijdens haar lezing 'F*ck die onzekerheid'

‘Afrekenen met onzekerheid’

‘Jammeren over het old boys network helpt niet, maar afrekenen met onzekerheid die ons klein houdt, wel.’ Je kan het als vrouw maar tussen de oren hebben: wil je verandering, dan moet je dat zélf bewerkstelligen. Op Internationale Vrouwendag spreekt Vreneli Stadelmaier de defensievrouwen toe. Want hoe stoer ook: die baret en uniform, zelfs vrouwelijke militairen kampen weleens met het 'imposter sydrome', letterlijk vertaalt het bedriegerssyndroom. Gedachten als 'het is een kwestie van tijd voor ik door de mand val' en 'iedereen vergist zich, ik ben niet zo goed als ze denken', belemmeren vrouwen, 2 keer zo vaak als mannen, in hun carrière.

Ze kan rekenen op veel steun en bijval van de bezoekers van de Internationale Vrouwendag, georganiseerd door Stichting Vrouw en Defensie (SVD). “Ik heb de lezing vorig jaar ook gevolgd, maar wilde ‘m per se nog eens bijwonen omdat het zo inspirerend is”, vertelt KMar-opperwachtmeester Everinta. “Mijn dochter van 21 had graag meegewild. Voor jonge meiden is ‘F*ck die onzekerheid’ een heel leerzame boodschap."

 

‘Aparte stem is nodig’

Kapitein Elisabeth (36) | Planner bij Dienstencentrum Personeelslogistiek en secretaris SVD

“Vrouwen zijn van groot strategisch belang voor Defensie. Daarom heb ik mij aangesloten bij het bestuur van SVD. We zetten ons in om inzicht te geven in de dynamiek tussen mannen en vrouwen. Door meer waardering voor elkaar voorkom je aangepast gedrag en bewerkstellig je meer inclusiviteit. Daarnaast heeft de stichting een adviserende rol bij de defensietop. We sluiten aan bij het inclusiviteitsoverleg onder leiding van de Hoofd Directie Personeel (HDP) en werken nauw samen met de andere defensienetwerken. We zijn een spreekbuis en er wordt naar ons geluisterd. Als minderheid is dat ontzettend belangrijk. Op dit moment is ongeveer 8 procent van onze organisatie vrouw. Dat betekent niet dat het slecht gaat met de vrouwen bij Defensie, maar ze zijn ondervertegenwoordigd. Vooral op posities waar belangrijke beslissingen worden genomen is ruimte voor meer vrouwen. Wij streven ernaar om vrouwelijk talent zichtbaar te maken. Dit doen we onder andere met jaarlijkse bijeenkomsten als ‘Vrouwen met een missie’ in oktober en ‘Internationale Vrouwendag’. Verder zijn de workshops ‘Stratego voor vrouwen’ en ‘Stratego voor mannen en vrouwen’ die we regelmatig organiseren erg populair.”
 

Internationale Mannendag?

De eerste vrouwendagviering vond in Nederland al plaats in 1912. Pas in 1978 werd Internationale Vrouwendag erkend door de Verenigde Naties. Sindsdien staat 8 maart elk jaar officieel in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld. En de mannen dan? Ook zij hebben een eigen dag. Die werd voor het eerst gevierd op 19 november 1999.

‘Wil je geen kinderen dan?’

Opperwachtmeester Everinta Kruik-Blom | Medewerker klantcontactcentrum

“Ja, zo’n vrouwendag is nodig. Ik hoor vandaag zaken voorbijkomen van collega’s en experts die mij bekend voorkomen. Zo moet je als vrouw weleens je tong afbijten als je tegenover een mannelijke collega staat die álles denkt te weten. Mannen zijn zich van geen kwaad bewust, maar zetten zichzelf graag op de voorgrond. ‘Hallo!? Ik heb 3 keer zoveel ervaring als jij, maar je negeert me gewoon.’ Hier gaan we met elkaar in gesprek: hoe zorgen we dat we dezelfde kansen krijgen als onze mannelijke collega’s?
Op dit soort dagen is er vermenging tussen collega’s van andere OPCO’s. Ik hoef niet per se dure sprekers of een grootschalig evenement, maar ik vind het interessant om te horen hoe dames op andere afdelingen het werk beleven. Kennis is macht, maar kennissen maken je nog machtiger. Als het nodig is, maken we gebruik van ons netwerk.

Ik draai al sinds ’87 operationele functies. “Wil je geen kinderen dan”, vroeg mijn commandant toen ik wilde beginnen aan de wachtmeesteropleiding. De laatste decennia is er al veel verbeterd; zo’n vraag is nu niet meer denkbaar. “Dat gaat jou niets aan”, reageerde ik; ik kom altijd voor mezelf op. Daarom heeft het vrouw zijn mij nooit in de weg gezeten, zelfs niet als ik de enige vrouw op een afdeling was. Ik herken dat strijdbare in veel dames die hier vandaag zijn. Bij onrecht maak ik zaken bespreekbaar, ongeacht iemands rang. Als je dat op een nette manier kan, is er veel mogelijk.”

‘We willen niet zeuren’

Majoor Linda Smits Huijsmans (33) | Stafadviseur

“2 jaar geleden was ik sceptisch; hebben vrouwen zo’n speciale dag nu echt nodig? Ik vind het goed dat er aandacht is voor het onderwerp is, maar het moet niet doorslaan. Ik had weinig te verliezen en ging puur uit interesse naar de ‘vrouwendag’. Ik had geen spijt. Er kwamen thema’s voorbij waar ik eerder niet over nadacht. Ik was toen nog geen moeder en had nooit ervaren dat ik benadeeld werd. Ik hoorde verhalen van vrouwen die zwanger waren en lastig aan een nieuwe functie kwamen. Ook parttime werken werd nog steeds ontmoedigd. Onacceptabel in deze tijd, maar het gebeurt nog wel. Het zijn onderwerpen waar vrouwen niet over willen zeuren, omdat we zelf kiezen voor een mannenorganisatie. Daarom vind ik het goed dat er dagen zijn waarbij de vrouw in een onze organisatie centraal staat. Ik hoop dat in de toekomst ook mannen naar zulke dagen komen. Volgens mij is een goede mix heel belangrijk. Als ik een team samenstel, houd ik daar rekening mee. Ik dacht dat ik dat nooit zou zeggen, want ik ben fel tegen positieve discriminatie. Discriminatie is een lelijk woord, ook als je er ‘positief’ voor zet. Maar als je een team samenstelt en kijkt naar de benodigde kennis en kunde, zal je zien dat je dames nodig hebt voor een andere kijk op zaken. Ik hoor nog steeds van vrouwen dat ze moeilijk aan nieuwe functie komen omdat ze niet voltijd willen werken. Ik wou dat er een bestand was waarin mannen en vrouwen die parttime willen werken zich kunnen inschrijven zodat ze in duo’s op 1 stoel kunnen solliciteren. Dat voorkomt onnodige uitstroom van personeel.” 

Tekst: ritmeester Djenna Perreijn
Foto: Valerie Kuypers