Jordanië

In Jordanië staan 6 Nederlandse F-16’s, waarvan 2 reservetoestellen.

"Wij zijn namens de Koninklijke Marechaussee uitgezonden voor de missie Air Task Force Middle East (ATF ME) in Jordanië en belast met de algemene politiezorg. Ons team bestaat uit kapitein Johan (tevens hulpofficier van Justitie), opperwachtmeester Eddie en wachtmeester-1 Jan. Johan is detachementscommandant van de KMar. Het OM wordt door de detachementscommandant op de hoogte gesteld van iedere wapeninzet van Nederlandse eenheden in het missiegebied. Het OM beslist op basis van deze bevindingen of er aanleiding bestaat tot nader (feiten)onderzoek. Eddie en Jan zijn voornamelijk bezig met de wijkopper-taken: gevraagd en ongevraagd adviseren, aangiftes en vermissingen opnemen, gezamenlijke controles met de buitenlandse partners uitvoeren en verkeersongevallen afhandelen.

Links: Snow City is de locatie waar de Nederlandse militairen verblijven. Hier slapen, eten en sporten we. || Rechts: We fietsen veel op de basis. Bijvoorbeeld om van Snow City bij de F-16's te komen.

Samen proberen we laagdrempelig en voor iedereen benaderbaar te zijn. We doen er alles aan om zoveel mogelijk tussen de groep te staan. We hebben in het begin vooral ingezet op een goede vertrouwensband met de eenheid. Het is voor ons belangrijk dat iedereen bij ons terecht kan, als er iets gebeurd is. Dat kunnen gebeurtenissen van zowel hier op de basis als thuis in Nederland zijn. De samenwerking met de andere krijgsmachtdelen is super. Er heerst een professionele en aangename sfeer en iedereen is zich bewust van zijn/haar taak. 'Een team, een taak' is hier heel duidelijk voelbaar en waarneembaar.

Links: Ons kantoor bevindt zich ook op Snow City. || Rechts: Johan kijkt of het geweld dat de F-16's toepassen binnen de kaders van de internationale wet- en regelgeving past.

Naast het werk is er voldoende tijd voor ontspanning. Sport en spel, filmavonden, bingo en live-voetbal op tv kijken in de mess 'Mighty Eight' zijn hier enkele voorbeelden van. Johan geeft 4 uur per week spinningles voor het volledige detachement. Op die manier draagt hij namens de KMar ook bij aan de neventaken voor de saamhorigheid. De samenwerking met coalitiepartners verloopt ook prima. We hebben nu 1 keer per week een gezamenlijke controle met buitenlandse partners op de basis en kunnen op die manier uitstekend bij elkaar in de keuken kijken. Dit is erg leuk en leerzaam en bovendien goed voor de contacten op de basis. De dagen vliegen voorbij. Eind maart dragen wij het stokje over aan onze opvolgers van de KMar."

spacer2

Kapitein Johan, opperwachtmeester Eddie, wachtmeester-1 Jan
Artikel 4-detachement KMar
Air Task Force Middle East (ATF ME)