04

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 02

Explosieve(n) oefening

Marechaussee laat zich zien op NAVO-terrein

‘Bomalarm’ bij de NAVO Communications and Informations Agency (NCI Agency) aan de Oude Waalsdorperweg in Den Haag. Binnen de kortste keren zijn de explosievenverkenners van de Koninklijke Marechaussee aanwezig en wordt het gebouw afgezet. Als eerste gaan de herders Boris en Fonkel met hun begeleiders opperwachtmeesters Lex en Bas naar binnen. "Ze zijn bijna niet meer te houden", weet Lex.

Er is vermoedelijk een explosief verstopt in een van de gebouwen op het NAVO-terrein. De teamleider CBRN-E van de Marechaussee stelt het plan op voor de zoeking. De Officier van Dienst-Politie (OvD-P) van de KMar handelt conform het Protocol Verdachte Objecten en verzorgt ook de verbinding tussen de OvD van het NAVO-complex en andere hulpverlenende instanties. Dat kan bij een vondst ook de Explosieven Opruimingsdienst zijn.
Hollandse herder Fonkel en 'baasje' Lex zijn snel ter plaatse. "De explosievenhonden zijn een hulpmiddel", benadrukken de begeleiders. "Meestal willen ze meteen aan de slag, maar soms zijn het net mensen", zegt opper Lex.
De hulpmiddelen worden uit de koffers gehaald. De explosievenverkenners van de KMar doen regelmatig preventieve zoekingen, zoals op 4 mei op de Dam. "We werken daarin veel samen met de politie, die een soortgelijke eenheid als de onze heeft", weet instructeur adjudant Edwin Branse.
Buiten controleert een explosievenverkenner de voertuigen op het terrein. Mogelijk zijn ook hier explosieven verstopt. "Evacueren, nieuwsgierigen op afstand houden. En vooral nauwkeurig alle stappen bijhouden, zodat iedereen in dit vak ervan kan leren."
Ook de garage ondergaat een grondige inspectie. De 'explosieven' zijn op de gekste plaatsen verstopt, zoals in een ijsmachine. Dan komen de explosievenhonden heel goed van pas. Binnen de kortste keren pakken ze de geur op en gaan erop af.
In alle gaten en kieren zoeken de explosievenverkenners naar verdachte objecten. Met spiegels en infrarood-apparatuur is veel te vinden.
In de kelder gaat 'explosievensnuffelaar' Boris zitten. Het betekent dat hij iets heeft gevonden. Opperwachtmeester Bas gaat verder op onderzoek uit. Er zit iets in de machine verstopt.
"Zoek!" Hondenfluisteraar Martin Gaus zou Fonkel wel wat manieren willen bijleren, maar dat is juist niet de bedoeling. "Ze moeten gretig zijn en in dit spel ook daadwerkelijk iets vinden. Anders gaat de lol er snel vanaf voor de honden."
Fonkel heeft z'n best gedaan en krijgt een beloning van opper Lex.
Het werk voor explosievenhond Fonkel en opper Lex zit erop.
Op de plaats rust: de evaluatie van de zoektocht is gaande. Herder Boris kijkt verwachtingsvol naar zijn begeleider. De hond wil nog wel een keer spelen in de kelder, op zoek naar mogelijke explosieven.

Tekst: Evert Brouwer   |   Foto's: sergeant-majoor Gerben van Es