@lgvandenbrink: Informatie is de basis van onze operatie. Vandaag op bezoek bij collega's van de Intell. Zij verwerken informatie voor de opsporing, analyse en onderzoek. Informatiegestuurd werken leidt tot effectievere inzet.

Informatie is waar ons werk mee begint en eindigt. We hebben het nodig om ons werk te kunnen doen en om daar te zijn als we er moeten zijn. Dat is niet altijd zichtbaar. Informatie is daarom enorm waardevol en wordt steeds belangrijker. Op de grens zijn we aanwezig en weten we waar we moeten zijn en wanneer.

Criminaliteit en migratiestromen zijn echter tijd- en plaatsonafhankelijk. Hiervoor zijn bijvoorbeeld social media een belangrijke informatiebron. Afgelopen vrijdag bezocht ik de collega's van Intell. Daar zag ik hoeveel we hier al mee kunnen, maar ook hoeveel stappen we hierin nog kunnen zetten. Ik zag bij de collega's een enorme gedrevenheid en professionaliteit. Zij zijn voortdurend bezig om te verbeteren. Ik ben onder de indruk van hun drive en enthousiasme. Het werk dat zij verrichten is van groot belang voor onze organisatie. Niet voor niets richten we de KMar zo in dat we informatiegestuurd kunnen optreden.

De organisatie inrichten is een van de stappen die we zetten, maar er is meer nodig. We leven tegenwoordig in een wereld met een enorme hoeveelheid aan informatie. Onze uitdaging is ervoor te zorgen de informatie te vinden die wij nodig hebben om ons werk te kunnen doen. Vroeger haalde je je informatie uit de buurtkroeg. Nu is er overal zoveel informatie beschikbaar dat je zonder de juiste technische IT-ondersteuning je werk niet kan doen. Technologische voorzieningen zijn daarom, wat mij betreft, een van de randvoorwaarden voor de doorontwikkeling van IGO waar we komende jaren op investeren.

Luitenant-generaal Harry van den Brink
Commandant Koninklijke Marechaussee