03

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 02

De 12 mooiste foto's van…

….opnames van een voorlichtingsvideo over ongewilde schoten

Bij de Koninklijke Marechaussee worden jaarlijks ongelooflijk veel wapenhandelingen verricht. Meestal gaan die goed. In een enkel geval niet. Om nog eens extra op de risico's te wijzen, heeft de KMar een bewustzijnscampagne opgezet. Onderdeel hiervan is een video over veilig omgaan met wapens en munitie, die op alle brigades wordt getoond.

In de video komen enkele situaties aan bod waarbij opperste concentratie is vereist: wapens ontladen in een ontlaadinrichting, wapens ontladen voor wapenonderhoud en wapens gereedmaken voor een les arrestatietechnieken in de sportzaal. De opnames zijn in december en januari gemaakt, met marechaussees van de Hoog Risico Beveiliging (HRB) en medewerkers van het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum (OTCKMar).

In de video komt zowel het risico op ongewilde schoten (ín de ontlaadbak) als op ongecontroleerde schoten (buíten de ontlaadbak) aan bod. "Mensen kunnen gehaast zijn, vermoeid, afgeleid of ongeconcentreerd, waardoor ze dingen niet doen die ze normaliter wel doen", legt eerste luitenant Gerard van de Belt uit, Landelijk Vuurwapen Coördinator KMar. "Een ongeluk zit in een klein hoekje."

In de video wordt er nogmaals op gehamerd wapenhandelingen te allen tijde zorgvuldig uit te voeren. Nieuwsgierig naar de foto's van de opnames? Kijk mee!

Een ongewild of een ongecontroleerd schot. "Niemand doet zoiets expres", benadrukt de Landelijk Vuurwapen Coördinator Gerard van de Belt, werkzaam bij de sector Kennis van het OTCKMar. "Maar óók als je terugkomt van een lange of indrukwekkende dienst, moet je goed kijken: zit er écht geen patroon in de kamer van het wapen?"

Een ongewild schot, ín de ontlaadbak dus. "Zeg nooit: dat gebeurt mij niet", zegt Van de Belt over zo'n situatie. "Zelfs bij de meest geoefende en getrainde collega's komt dit voor."

"Na een lange werkdag verrichten je handen de wapenhandelingen soms 'sneller dan je ogen kunnen volgen en je hersenen kunnen bijbenen'; dat is routine", weet Gerard uit ervaring. "De ontlaadprocedure móét ook routine zijn, maar je moet altijd wel blíjven nadenken."

"De campagne betekent een stuk bewustwording voor ons allemaal", vertelt Gerard. "Gun elkaar de rust om geconcentreerd de wapenhandelingen te kunnen uitvoeren." 'Loop niet te grappen bij de ontlaadbak en leid anderen niet af', luiden enkele lessen.

Hoewel er dus relatief weinig misgaat, is het van belang om er alles aan te doen ongewenste situaties te voorkomen, drukt Gerard iedereen op het hart.

Bij aanvang en einde van de dienst is het laden en ontladen. Vaak met meerdere wapensystemen. "Zorg elke keer dat je je kop erbij hebt: zorg dat je in alle rust en volledig geconcentreerd je handelingen kunt doen. Ook al heb je net ruzie gehad met je vrouw of ben je net getuige geweest van een ernstig ongeval."

In deze scène komt een KMar-medewerker laat binnen voor wapenonderhoud. Het advies: handel niet gejaagd, maar wees zorgvuldig. Ook al zijn de collega's al begonnen.

Wapenonderhoud vraagt tijd en concentratie. Tijdens de opleiding en (vervolg)trainingen (IBT) zal meer tijd vrij gemaakt worden voor wapenleer, -handelingen en -onderhoud. Er wordt extra gehamerd op de juiste procedures en handelingen.

Naast de bewustwordingscampagne wordt kritisch gekeken naar de ontlaadinrichtingen op de brigades. Waar staan ze? Voldoen ze nog aan de eisen? Zijn er voldoende? Leidt de omgeving niet af?

De traditionele ontlaadinrichtingen hebben hun langste tijd gehad. Deze zullen vervangen worden door moderne ontlaadcabines. Hier stap je als het ware naar binnen, waardoor je in alle rust de ontlaadprocedure kunt uitvoeren. Afleiding is namelijk oorzaak nummer 1 van ongewilde schoten. De eerste 8 exemplaren zijn reeds geplaatst op de Koningin Beatrixkazerne in Den Haag.

Tekst: ritmeester Henny de Boer   |   Foto's: Valerie Kuypers