FLO'ers helpen bij opvang opleidingspiek
Officieel is de naam Flexpool OTCKMar, maar zelf spreken ze gekscherend over 'Uitzendbureau Old Capital'. De ex-collega's en FLO'ers (Functioneel Leeftijdsontslag) die hun vakmanschap opnieuw inzetten om de opleidingspiek op het opleidingscentrum in Apeldoorn op te vangen. Het lijkt te werken: van de vele geïnteresseerde kandidaten zijn er al ruim 20 aan de slag. "En we zijn er blij mee", stelt projectleider majoor b.d. Henk Rijke.
Op het moment dat de Marechaussee geld erbij krijgt voor nog eens 400 extra collega's, gaan op het OTCKMar de alarmbellen af. Om al die extra marechaussees op te leiden zijn ook snel extra kaderleden nodig. "Ga maar na", zegt Rijke, "in plaats van 4 lichtingen moet je er nu 6 opleiden. Dat vraagt om extra instructiecapaciteit en ondersteuning en die zijn er ook gekomen."
Grote respons
In FLO'er Henk Rijke vindt de KMar een enthousiaste projectleider, motivator en aanjager. "Na bijna 40 jaar bij de KMar te hebben gewerkt, ging ik in 2015 met FLO. Ik heb sindsdien leuke dingen gedaan, maar was ook toe aan een nieuwe uitdaging. Via Facebook, Peoplesoft, het reservistenbestand, de Politieacademie en mijn eigen netwerk heb ik ex-collega's benaderd: of ze er iets voor voelden hun kennis en vaardigheden opnieuw in te zetten. De respons was enorm", glundert Rijke.
De flexpoolers krijgen een tijdelijk contract voor een maximaal aantal uren of een 0-uren contract, beide voor de periode van minimaal een jaar. Er is behoefte aan verschillende disciplines: instructeurs bijzondere wetten, onderwijsbegeleiders, coördinatoren beroepspraktijkvorming, examinatoren, begeleiders re-integratie. Maar ook dienen er functies in de ondersteuning te worden gevuld: binnen logistiek, bedrijfsvoering, administratie. "De sectoren en secties bepalen, in afstemming met de MC, waar mensen nodig zijn en over welke kwaliteiten ze moeten beschikken", zegt Rijke. "Bij P&O wordt vervolgens alles keurig volgens het boekje geregeld. De betaling is qua schaal zo veel mogelijk gelijkgesteld aan de militair die hetzelfde werk doet. Voor sommige kandidaten was dat inderdaad een reden om af te haken, die runden bijvoorbeeld al een eigen bedrijfje. Of waren in een hogere rang afgezwaaid dan de schaal die nu mogelijk bleek. Iedereen maakt daarin natuurlijk een eigen afweging."
Enthousiast
Rijke lepelt wat cijfertjes op als onderbouwing. Om aan de huidige Verhoogde Aanstellingsopdracht voor de komende 3 jaar te kunnen voldoen, zijn circa 60 extra medewerkers nodig; daarvan krijgen er 27 een structurele functie, omdat de verwachting is dat ook na die 3 jaar de opleidingsdruk hoog blijft. De overige, tijdelijke, plekken worden flexibel ingevuld. Rijke heeft daarvoor circa 90 (vooral) ex-collega's benaderd. Van de 75 die zich in eerste instantie enthousiast toonden, kozen uiteindelijk 32 ervoor om er - om uiteenlopende redenen - toch vanaf te zien. Anderen zijn op dit moment nog niet te plaatsen of zijn via het LTC opnieuw aan de slag gegaan. Voor 5 man bleek de betaling onvoldoende.
Op dit moment is er een twintigtal oud-collega's aangenomen, maar de verwachting is dat er de komende periode nog zeker 15 bij komen, met name voor lessen Milieu, Opiumwet, Wet Wapen & Munitie en/of Verkeer. Tegelijkertijd blijft men overigens wel kritisch bekijken of extra capaciteit nodig blijft. Rijke: "We zijn nu echt nog op zoek naar geschikte kandidaten; op dit moment vooral voor instructie (Opleiden is een vak, didactische ervaring blijkt echt een must!) en in de onderwijsbegeleiding. Dus was je nog niet benaderd en heb je interesse, pak die telefoon! Een leuk team, leuk werk en je draagt ook weer een steentje bij aan de veiligheid van ons land."
'Kennis en vakmanschap graag delen'
Rik Venema
Een van die nieuwe flexpoolers is Rik Venema (60). "Ik zag dit initiatief wel zitten. Je kunt wel vertrekken bij de KMar, maar je haalt niet zomaar even de marechaussee uit de persoon", lacht hij. "De kennis die ik in 40 jaar heb opgebouwd, wil ik graag delen met jonge collega's, om ze beter voor te bereiden op ons werk. Ik heb vroeger veel met verkeer gedaan, daarom sta ik nu als instructeur weer voor de klas om verkeerslessen te geven. Die interactie met leerlingen vind ik ontzettend leuk, fantastisch gewoon! Daarom is deze flexpool voor mij een lot uit de loterij. Het geld, hoewel een leuke aanvulling op mijn FLO, was voor mij dan ook niet de hoofdreden. Ik ben gewoon blij om weer in deze organisatie werkzaam te zijn!"
Jan Geerdink
"In mijn 39 jaar bij de Marechaussee had ik al enige ervaring met re-integratie opgedaan", zegt Jan Geerdink, sinds 2016 met FLO. "Dat re-integratie-gebeuren trok me ook echt over de streep om dit te gaan doen. Je hebt nu grote lichtingen van meer dan 100 leerlingen, dan zijn 10 uitvallers geen uitzondering. Een serieuze blessure, bijvoorbeeld, kost tijd en vraagt aandacht. Zo'n leerling wil je niet laten 'zwemmen', die probeer je te helpen om terug te keren bij een andere lichting of om iets anders te vinden. Ik trof een jongen die al meer dan 1 jaar bij het Transportbureau was 'gestald', dat kan natuurlijk niet. Je wilt zo iemand het gevoel geven dat 'ie er nog steeds bij hoort, hem een hart onder de riem steken. Als het echt niet meer kan, nemen we natuurlijk afscheid van elkaar, maar vaak zijn er nog best goede kansen. Ik ben nu 2 dagen per week, samen met 5 collega's, bezig met die re-integratie. Vind het hartstikke leuk; zo kun je nog eens iets terugdoen voor de organisatie waar je toch bijna 40 jaar van je leven hebt doorgebracht."