07

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 02

KMarKort

Werving pilot 'Grensbewakers eerstelijns' van start

De pilot 'Adaptief aan de grens' gaat een volgende fase in; werving- en selectiebureau Randstad begint met het werven van nieuwe grensbewakers eerstelijns. Deze speciaal opgeleide burgers en reservisten worden op piekmomenten bovenop de normale sterkte ingezet.

De aan deze nieuwe collega's gestelde eisen zijn vastgesteld in een profiel. Collega's binnen de brigades worden nauw betrokken bij het selectieproces. Ook worden er 'klikgesprekken' gevoerd, om te beoordelen of de nieuwe collega's een match zien met de organisatie en werkzaamheden. Als er een match is, krijgen de mensen een theorieopleiding van 4 weken, gevolgd door een praktijkopleiding bij de brigades van maximaal 3 maanden, waarin ze een takenboek afwerken.

Het OTCKMar heeft hard gewerkt aan een nieuwe opleiding, waarvan de eerste naar verwachting op 19 maart begint. Rond 15 april beginnen zij onder begeleiding van collega's bij de brigade Grensbewaking op Schiphol aan het tweede deel van de opleiding. De pilot gaat gefaseerd van start op Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. Gedurende de pilot wordt de inzet voor grensbewaking bij de zeehavens nader beschouwd.

Directie DNB bezoekt LTC

De directie van De Nederlandse Bank (DNB), onder leiding van bankpresident Klaas Knot, heeft halverwege deze maand een bezoek gebracht aan de Marechaussee op Camp New Amsterdam. Commandant LTC, brigadegeneraal Simpelaar, heeft de DNB-directie ontvangen, samen met kolonel Sandra Keijer (hoofd Operations) en kapitein Sicco Zoer (liaison KMar bij DNB).

Het bezoek van DNB stond in het teken van de bouw van het nieuwe Cash Center op het terrein van Camp New Amsterdam, in Soesterberg. Het hoofdkantoor van DNB in hartje Amsterdam wordt binnenkort gerenoveerd en de goudkluis en bankbiljettenactiviteiten verhuizen naar Soesterberg.

Samen met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid is de KMar nauw betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwbouw. Tijdens het bezoek is onder meer gesproken over de manier waarop de KMar de beveiligingsmaatregelen voor ogen heeft.

Foto: Toyota

Nieuwe gepantserde voertuigen voor KMar

De Defensie Materieel Organisatie (DMO) heeft begin januari met 2 leveranciers een raamovereenkomst afgesloten voor de levering van gepantserde SUV's voor de Koninklijke Marechaussee. Aan de koop ging een aanbestedingsprocedure vooraf onder de Aanbestedingswet op Defensie- en Veiligheidsgebied.

Het betreft de Toyota Land Cruiser 200, die naar keuze met een krachtige 5.7 liter V8 benzinemotor of met een 4.5 liter V8 turbo-diesel kan worden besteld. De voertuigen vervangen de verouderde vloot gepantserde voertuigen en worden gebruikt bij beveiligingstaken.

De eerste bestellingen zijn bij de gecontracteerde leveranciers geplaatst en de voorbereidingen voor de bouw van de prototypes zijn in volle gang. Zodra de prototypes aan alle eisen voldoen wordt bij beide leveranciers gestart met de serieproductie. Naar verwachting zijn alle 40 voertuigen voor november uitgeleverd.

Benoeming commandant OTC en DOSCO-transitiemanager

Hoofd Intelligence KMar kolonel Frank Rippens wordt de nieuwe commandant van hetOpleidings-, Trainings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee. Hij volgt kolonel Jan Roede op, die wordt aangesteld als transitiemanager bij het Defensie Ondersteuningscommando (Dosco). Rippens neemt het commando op 2 mei over van Roede.

Rippens is sinds november 2016 hoofd Intelligence KMar, dat onder het LTC valt. Daarvoor was hij onder meer clusterhoofd Intelligence bij de directie Operaties/Staf CKMar en senior Planner bij de directie Operaties van het ministerie van Defensie. Zijn voorganger Roede was onder andere clusterhoofd Intelligence bij de directie Operaties/Staf CKMar, plaatsvervangend directeur Operaties en plaatsvervangend commandant district West.

Nacht van de Militaire Muziek over ‘Vader’

Maar liefst 200 militaire musici geven 34 concerten en 2 masterclasses tijdens de 4e Nacht van de Militaire Muziek. Het muzikale evenement staat ditmaal in het teken van 'Vader' en wordt gehouden op 17 maart in het Nationaal Militair Museum, in Soest. 

Aan de jaarlijkse Nacht van de Militaire Muziek doen alle orkesten van de krijgsmacht mee, dus ook het Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee. De speciale gasten zijn ditmaal jazz-fluitist en musicoloog Ronald Snijders, saxofonist Efraim Trujillo, Trompetten van Oranje en dj Jimmy Ouwens.

Op allerlei plekken in het museum zijn muzikale juweeltjes te horen, zoals de door Herman van Veen geschreven Veteranenserenade 1441, die zijn première in het museum beleeft. De compositie is opgedragen aan zijn vader Jan van Veen (1918-2000), soldaat 1441 van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.nmm.nl.

Spinnen voor het goede doel

Om geld in te zamelen voor de Stichting Stelvio for Life wordt op 9 mei op het OTCKMar een spinningmarathon gehouden. Van 's morgens 06.00 uur tot 21.33 uur wordt er gefietst. De duur van de rit – 15 uur en 33 minuten – komt overeen met het hoogteverschil van 1.533 meter dat fietsers later dit jaar moeten overwinnen op weg naar de Italiaanse bergpas Stelvio. 

Zin om deel te nemen? Dat kan! Deelnemers kunnen zich zowel per team als individueel inschrijven. Van het team wordt verwacht dat het de hele tijd een spinningfiets in beweging houdt. Individuele deelnemers kunnen terecht op een van de flexfietsen. Beide categorieën zamelen minimaal 10 euro per uur in voor de Stichting Stelvio for Life. Inschrijven kan via een mail naar eerste luitenant R van Pelt, Sportcommissie KMar.

Later dit jaar, op 1 september, gaat een team van de KMar de échte berg beklimmen in Italië. Het geld dat ze inzamelen voor de Stichting Stelvio for Life gaat naar geïndividualiseerd kankeronderzoek.

Militaire functie in het buitenland

Het DienstenCentrum Internationale Ondersteuning Defensie (DCIOD) organiseert een voorlichtingsbijeenkomst voor marechaussees die een militaire functie in het buitenland ambiëren of een internationale plaatsing. De jaarlijkse voorlichtingsdag wordt ditmaal gehouden op 24 maart op de Kromhoutkazerne in Utrecht.

Volgens het DCIOD is het voor geïnteresseerden belangrijk om te weten waar ze aan beginnen en wat hen te wachten staat. "Alleen dan kun je goed afwegen of dit iets voor je is", vindt het centrum. "Niet alleen belangrijk voor jezelf, maar ook voor je partner."

Onderwerpen als verhuizen, kinderen, scholing en administratieve zaken komen ter sprake. Ook kunnen bezoekers vragen stellen aan onder meer verhuizers en bedrijfsmaatschappelijk werkers. Aanmelden kan bij dciod.voorlichting@mindef.nl. In de bevestigingsmail volgt nadere informatie.