Marechaussee houdt Syriëgangers aan

De Koninklijke Marechaussee heeft op Schiphol 2 Syriëgangers aangehouden. De twee 29-jarige mannen uit Rotterdam zouden sinds eind 2015 hebben deelgenomen aan de terroristische strijd in Syrië. Het tweetal had zich eerder zelf gemeld bij het consulaat in Turkije. Ze kwamen met een vlucht uit Istanbul en werden begeleid door de Marechaussee. Tegen het duo loopt een strafzaak.

Belg probeert gezin Nederland in te smokkelen

Een 28-jarige Belg is in Overijssel aangehouden op verdenking van mensensmokkel. De man reed vanuit Duitsland de grens over met in zijn personenbusje een gezin uit Koeweit. Nadat de man Nederland was ingereden, hielden marechaussees hem staande voor controle. Toen de marechaussee de identiteit van de inzittenden controleerde, bleek dat het om een gezin ging dat is uitgeprocedeerd in Denemarken. De verdachte is vrijdag 9 februari voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft zijn voorarrest met twee weken verlengd. 

Minister: valt mee met criminaliteit op Midden-Zeeland

Het valt mee met criminele activiteiten op kleine vliegvelden, zoals vliegveld Midden-Zeeland. Dat schrijft minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) in een brief aan de Tweede Kamer. Grapperhaus schrijft dat hij tot op heden geen signalen heeft ontvangen van 'ernstige mate van ondermijnende criminaliteit' op kleine vliegvelden. Toch noemt Grapperhaus inzicht in de aard en omvang van mogelijke problematiek belangrijk. Dit voorjaar organiseert de Taskforce Brabant Zeeland een landelijke bijeenkomst voor alle burgemeesters met een kleine luchthaven in hun gemeente, de directeuren van deze luchthavens en andere betrokken partners.

Taxichauffeur raakt rijbewijs kwijt bij Schiphol

De politiedienst van de Koninklijke Marechaussee heeft het rijbewijs van een taxichauffeur ingenomen op de Loevesteinse Randweg bij luchthaven Schiphol. De snelheidsduivel reed veel te hard en daarom werd zijn rijbewijs ingenomen, liet de Koninklijke Marechaussee via Twitter weten. Tijdens de controle werden in totaal 5 bestuurders aangehouden die meer dan 20 kilometer per uur te hard reden.

Onderzoeken naar Apache-crash pas over maanden klaar

Het duurt nog maanden voordat er meer helderheid is over de botsing van een Apache-helikopter met een hoogspanningsmast in Zoelmond. Verschillende onderzoeken naar het incident zijn nog in volle gang. Justitie noch de KMar noch de luchtmacht kan aangeven hoe lang het nog duurt voordat het onderzoek gereed is. "Volgens de onderzoeksleider moeten er nog een aantal verhoren plaatsvinden en moeten we nog getuigen spreken", zegt Marlous de Ridder van de KMar. 

Directe trein tussen Amsterdam en Londen laat op zich wachten

De rechtstreekse treinverbinding van Eurostar tussen Amsterdam en Londen is pas gereed in 2020. Het maken van internationale afspraken over beveiliging en grenscontroles kost veel tijd. Het was de bedoeling dat de directe verbinding, zonder overstap in Brussel, dit jaar gereed zou zijn. In 2016 verzochten NS en Eurostar de Nederlandse overheid om controle op Nederlandse stations mogelijk te maken. De voorzieningen voor die controles worden nu aangelegd op Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal. De Koninklijke Marechaussee zal nieuw personeel werven en opleiden voor deze controles.

Nieuwe gepantserde SUV’s voor Koninklijke Marechaussee

De Koninklijke Marechaussee krijgt 40 nieuwe, gepantserde voertuigen. Dat meldt de militaire organisatie op Facebook. De nieuwe SUV's (Toyota Land Cruiser 200) moeten de huidige vloot aan gepantserde voertuigen vervangen. De auto moet vooral worden ingezet bij beveiligingstaken van de Koninklijke Marechaussee. De huidige zwarte pantserauto's zullen niet direct in het straatbeeld verschijnen. De Marechaussee verwacht eind dit jaar de eerste nieuwe SUV's op de weg te hebben.

Lekkende marechaussee krijgt 106 dagen cel

De 53-jarige marechaussee die geheime informatie doorspeelde aan criminelen is door de militaire rechtbank veroordeeld tot 106 dagen cel en een taakstraf van 80 uur. De man uit Amstelveen werkte als ict'er bij de Marechaussee op Schiphol. De militaire kamer neemt het de man zeer kwalijk dat hij "misbruik maakte van zijn positie als militair en het vertrouwen in hem heeft geschonden." Na aftrek van zijn voorarrest, blijft alleen de taakstraf over.

Tweetal opgepakt met goud op A12

De Koninklijke Marechaussee heeft 2 mannen aangehouden die voor ongeveer 87.500 euro aan goud bij zich hadden. Dat gebeurde op de A12 bij Beek. Het tweetal had ook nog eens 20.000 euro aan contant geld in de auto liggen.De mannen reden in een voertuig met een Duits kenteken over de A12. Medewerkers van de Koninklijke Marechaussee vertrouwden de twee niet helemaal en zetten hun auto langs de kant. Ze bleken bekenden te zijn van de Nederlandse politie en daarom werd hun wagen gecontroleerd.