@MinBijleveld: Onze mensen op Schiphol uitgebreid gesproken, werkdruk is hoog, maar de motivatie ook. #respect #veiligeluchthaven @Marechaussee @DefensieOnline

Dit twitterde onze minister van Defensie Ank Bijleveld vorige week na haar bezoek aan de collega's op Schiphol. Ze kreeg daar uitleg over de werkzaamheden van diverse brigades: Vreemdelingenzaken, Grensbewaking en Politie & Beveiliging. Niet alleen uit haar tweet maar ook tijdens haar aanwezigheid bleek dat ze onder de indruk is van het werk van de Koninklijke Marechaussee, van de loyaliteit van de collega’s en het harde werken.

Ook ik heb daar enorme bewondering voor. Ik ben heel blij dat onze minister daar oog voor heeft en dat ze ziet dat iedereen echt betrokken is en heel hard werkt. Zij stelde veel vragen. Een van de vragen aan de collega's was: 'Wat kan ik voor jullie betekenen als minister?' Een collega vroeg de minister om de moeder van de krijgsmacht te zijn. Hij zei: 'Als ik kijk naar mijn eigen moeder: die heeft me opgevoed, heeft me normen en waarden bijgebracht en goed voor me gezorgd. Ik hoop dat u ook een goede moeder voor de krijgsmacht wilt zijn en goed voor ons wilt zorgen.' Die opmerking ontlokte een glimlach bij de minister en ze zegde toe zijn opmerking ter harte te nemen.

Zorg voor personeel staat ook bij mij voorop. Ik ben daarom ook blij dat er deze maand een grote groep nieuwe collega's met de opleiding gestart zijn en dat er steeds meer duidelijkheid komt over maatregelen die we gaan treffen om de druk op de operatie te verminderen. Nu we extra geld hebben is het van groot belang dat maatregelen ook daadwerkelijk effect gaan hebben en dat iedereen merkt dat er meer balans ontstaat. 2018 wordt een belangrijk jaar waarin de druk nog hoog zal zijn, maar waarin we in de loop van het jaar de organisatie gaan zien groeien. Hoe eerder we het geld te gelde kunnen maken, hoe eerder de rust en balans terugkeert. Daar maak ik me hard voor. 

Luitenant-generaal Harry van den Brink
Commandant Koninklijke Marechaussee