03

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 01

De 12 mooiste foto's van…

...een intensieve HRB-training in Spanje

Panden binnenvallen, optreden in verstedelijkt gebied, personen beveiligen en schieten met verschillende soorten wapens. 15 collega's van het eskadron Hoog Risico Beveiliging hebben begin deze maand een intensieve trainingsweek beleefd in het Spaanse Logroño. Ze waren te gast bij de Grupo Accion Rapida (GAR) van de Guardia Civil, een eenheid die vergelijkbaar is met de Nederlandse Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB).​

Het contact tussen de HRB en de GAR is ontstaan in oktober 2016. Toen hebben de Spanjaarden samen met andere Europese landen deelgenomen aan een door de HRB georganiseerde trainingsworkshop in Nederland. Deze eenheden behoren tot een nieuw Europees High Risk Security Network, dat samen oefent om van elkaar te leren en elkaar beter te maken. Voor de Nederlanders staat in maart alweer de volgende training op het programma, in Polen dit keer.

De week in Spanje begon rustig met elkaar leren kennen door middel van presentaties, maar al snel was het tijd voor actie met fastropen, abseilen en andere oefeningen op hoogte. 's Nachts bijslapen was er niet altijd bij; tijdens een nachtelijke oefening moesten de eenheden op zoek naar een terrorismeverdachte. Middels observatie en voertuigcontrole slaagden zij erin de verdachte aan te houden en ook nog een 'active shooter' uit te schakelen.

In de oefeningen en sportmomenten werkten de Spanjaarden en Nederlanders in gemengde koppels en teams om de samenwerking te versterken. "Tijdens de sport werd het ijs gebroken", zag een van de deelnemers, eerste luitenant Stan. "Samen kapot gaan verbroedert: je helpt elkaar door de zware momenten heen. Dan vormt de taal geen barrière."

Het was een hele leerzame en leuke week, blikt de luitenant terug. "Wij hebben geleerd van hun optreden in verstedelijkt gebied en ook hebben wij een inkijkje gekregen in de persoonsbeveiliging. In Nederland is dat aan de BSB voorbehouden. Omgekeerd waren de Spanjaarden zeer geïnteresseerd in onze wijze van optreden bij 'active shooters'." De geslaagde samenwerking werd na afloop bezegeld met het uitwisselen van elkaars coin.

Tekst: ritmeester Henny de Boer  |   Foto's: korporaal Jasper Verolme