Tunis, Tunesië

Kapitein Rob heet de plaatsvervangend ambassadeur van Nederland van harte welkom op het hoofdkwartier van de Gard National, de Tunesische equivalent van de Koninklijke Marechaussee.

"Tunesië gaf in 2011 het startschot voor de Arabische lente en is 7 jaar later een jonge democratie in ontwikkeling; veelbelovend maar tegelijkertijd fragiel. Zo is de jeugdwerkeloosheid sterk toegenomen sinds de revolutie, vooral onder hoogopgeleiden.

Ik ben als liaison officier KMar geplaatst op de Nederlandse ambassade in de Tunesische hoofdstad Tunis voor de duur van 4 jaar. Ik ga elke maand een week naar Algerije, omdat dat land ook bij deze functie hoort. Aansturing vindt plaats via hoofd Backoffice KMar Liaison Officers, dat onder het Landelijk Tactisch Commando valt.
In het kader van het BENELUX-verdrag vertegenwoordig ik ook de Belgische Federale Politie en de Luxemburgse politie. Mijn takenpakket behelst counter-terrorisme, migratie (mensensmokkel en mensenhandel) en identiteitsfraude.

Mijn werkzaamheden bestaan onder meer uit:

  • het begeleiden van internationale rechtshulpverzoeken;
  • het uitwisselen van politie-informatie;
  • het opmaken van analyses;
  • het bevorderen van internationale politiesamenwerking;
  • het ten uitvoer brengen van het vreemdelingenbeleid van het ministerie van Justitie en Veiligheid;
  • het opbouwen van een functioneel internationaal netwerk.
Links: Inschrijven voor de door Rob georganiseerde workshop over de financiering van terrorisme en migratie op het hoofdkwartier van de National Gard. || Rechts: Nederlandse en Britse experts die deze workshop volgen.

Mijn werkzaamheden stem ik af met de ambassadeurs en andere collega's in Tunis en Algiers (met name de regionale veiligheidscoördinator, de migratie liaison, de vertegenwoordiger van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en defensieattachés). Ook werk ik nauw samen met internationale partners, waarbij ik een Law Enforcement-groep heb opgericht met alle politie- en gendarmeriecollegae van andere ambassades. Zoals de Amerikaanse FBI, de Spaanse Guardia Civil en de Duitse Bundespolizei.

De ervaring heeft mij geleerd dat het werken in een diplomatieke omgeving in een Arabische wereld sterk verschilt van werken in een westerse cultuur. Alles is hier gebaseerd op het opbouwen van vertrouwen: zeg wat je doet en doe wat je belooft. Hierbij is het cruciaal dat er eerst uitgebreid wordt gepraat over het persoonlijk wel en wee, alvorens na meerdere ontmoetingen kan worden overgegaan tot zaken doen.
 

Links: Berberdorp in Chenenni, het zuiden van Tunesië. || Rechts: Met Spaanse en Nederlandse ambassadeurs en personeel op vierdaagse door de woestijn, bij het Star Wars-dorp Matmata.

Ik woon alleen in Tunis, mijn gezin is niet mee. Dat is een bewuste keuze geweest, maar dat neemt niet weg dat goede communicatie en planning essentieel is om werk en gezin goed op elkaar af te stemmen.

Mijn plaatsing loopt van augustus 2015 tot juli 2019, daarna ga ik met functioneel leeftijdsontslag (FLO). Ik vind het een unieke kans en een verrijking van mijn leven om mijn loopbaan op deze manier te mogen afsluiten."

spacer2

Kapitein Rob
Liaison Officier Koninklijke Marechaussee voor Tunesië en Algerije op counter-terrorisme, migratie en identiteitsfraude