08

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 01

Achter de schermen

...bij bureau Wapens, Munitie en Explosieven/CBRN Veiligheid

Ontwikkelingen op het gebied van wapens, munitie, explosieven en chemische, biologische, radiologische en nucleaire stoffen (CBRN) gaan razendsnel. Wie deze spullen aantreft bij het doorzoeken van gebouwen, voertuigen of buitenterreinen, moet daarvan op de hoogte zijn. Of in ieder geval 1 collega in het team hebben die de laatste ins & outs kent. Bureau Wapens, Munitie en Explosieven/CBRN Veiligheid van het Landelijk Tactisch Commando KMar zorgt daarvoor.

Door een uitgebreid kennisnetwerk weet het 4-koppige bureau wat er speelt op het gebied van conventioneel, illegaal en geïmproviseerd knalmateriaal. "Onze missie is om die informatie bij de juiste man of vrouw in het veld te krijgen", zegt kersvers bureauhoofd kapitein Willie Koolhof. "Niet alleen die kennisoverdracht is belangrijk, maar ook het verstrekken van de juiste uitrusting en apparatuur, communicatielijnen en procedures is essentieel." Om dat voor elkaar te krijgen, reizen Koolhof en zijn collega's stad en land af.

Lees verder door naar beneden te scrollen.

Tekst:  Jopke Rozenberg-van Lisdonk  |  Foto's:  Mediacentrum Defensie

Ondersteunen

"Wat hebben jullie nodig om je werk goed te kunnen doen? Die vraag staat bij ons centraal als we de brigades bezoeken", vertelt de kapitein. "Wij zijn er immers om hén te ondersteunen. We geven ze gevraagd en ongevraagd advies en faciliteren waar we kunnen." Om dat goed te kunnen moet je een netwerk van specialisten hebben en weten wie je aan elkaar moet knopen. Een explosieven verkenner en zijn teamleider moeten wapens, munitie, explosieven en zaken op het gebied van CBRN kunnen herkennen en beschrijven. Voor hun eigen veiligheid en dat van de samenleving, maar ook om überhaupt een proces-verbaal te kunnen opmaken. "Als ze vragen hebben of ondersteuning wensen, moeten ze weten wie ze kunnen bellen. Korte lijntjes met bijvoorbeeld de Explosieven Opruimingsdienst en het Defensie CBRN Centrum zijn een must. Wij zorgen ervoor dat elke sectie hetzelfde netwerk heeft."

Adviseren

Maar niet alleen hulplijnen zijn belangrijk. Juiste en snelle informatievoorziening voor aanvang en tijdens een operatie zijn minstens zo cruciaal. Koolhof: "De meldkamer op een vliegveld moet bijvoorbeeld weten welke info een teamleider Explosieven Verkenning nodig heeft, maar ook hoe hij die het best kan communiceren. Over dat soort protocollen en procedures denken wij na en adviseren daarover aan brigadecommandanten. Desgewenst stellen wij het één en ander op."

'Current'

Die adviesrol heeft het bureau ook als het gaat om opleidingen. Koolhof: "Het is enorm belangrijk dat onze opsporingsambtenaren ‘current’ blijven, dus bij nieuwe ontwikkelingen gaan wij met het Opleidings,- Trainings- en Kenniscentrum KMar om de tafel om een nieuwe opleiding op poten te zetten. Vervolgens adviseren we de brigadecommandanten over welke functionarissen die opleiding zouden moeten volgen." Input voor die opleidingen, ofwel de laatste nieuwtjes op WME/CBRN-gebied, krijgen Koolhof en zijn collega's van ketenpartners zoals de Dienst Landelijke Informatieorganisatie (DLIO) van de Nationale Politie, het Defensie Expertise Centrum Counter Improvised Explosive Devices (DEC Counter IED) en het Centrum voor Training en Expertise op het gebied van CBRN en explosieven (CENTREX). "Maar niet alle nieuwe kennis wordt in een opleiding gegoten. Tussendoor praten we elkaar ook bij op vakdagen die we met regelmaat organiseren, zoals laatst nog voor de teamleiders Explosieven Veiligheid en binnenkort met de specialisten binnen CBRN-E van de KMar."

Evenement met risicogehalte

Geplande evenementen ondersteunt het bureau ook. Koolhof: "Wij regelen bijvoorbeeld preventieve veiligheidsonderzoeken voor evenementen van CKMar." Die evenementen worden soms bezocht door de politiek, het corps diplomatique en de krijgsmacht. Evenementen met een bepaald risicogehalte dus. "Wij schrijven dan een inzetadvies en de meldingsinstructie voor het veiligheidsonderzoek. Daarin staat onder andere wat er nodig is om een heel gebouw te 'sweepen'. Dit advies wordt meestal een op een overgenomen en uitgevoerd."

Koolhof is ervan overtuigd: "Als wij achter de schermen ons werk goed doen als kenniscentrum en centraal informatieorgaan, dan kunnen onze collega's 'voor de schermen' hun werk efficiënt en veilig uitvoeren."