07

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 01

KMarKort

Bijleveld bezoekt brigades Schiphol

Minister van Defensie Ank Bijleveld bracht op 18 januari een werkbezoek aan de KMar op Schiphol. Dit bezoek stond in het teken van een eerste kennismaking met de operatie van de KMar op de luchthaven.

Bij aankomst werd de minister welkom geheten door CKMar luitenant-generaal Harry van den Brink en de commandant van het Landelijk Tactisch Commando, brigadegeneraal Pieter Simpelaar. Het werkbezoek startte met een korte toelichting op de ontwikkelingen binnen de KMar.

Vreemdelingenzaken
Daarna werd ingegaan op de werkzaamheden van de brigade Vreemdelingenzaken. De collega's spraken over opleidingen, het begeleiden van vreemdelingen naar hun land van herkomst en toezicht van verschillende commissies op die begeleiding. Vervolgens vertelden collega's van de brigade Grensbewaking over het grensbewakingsproces. De minister sprak ter besluit met de medewerkers van de verschillende brigades op Schiphol. 

Marechaussee roeit wereldrecord

Wachtmeester 1 Johan van Etten mag zich sinds 17 januari wereldrecordhouder noemen. Hij deed in het Militair Revalidatiecentrum in Doorn een geslaagde aanval op de beste tijd op de 100 kilometer indoorroeien.

De 33-jarige militair wilde in de sporthal van het Militair Revalidatiecentrum in Doorn zoveel mogelijk van de beste tijd afhalen. Die stond in zijn klasse met 9 uur en 5 minuten op naam van de Brit Gus McKechnie. Van Etten scherpte dat aan tot 8 uur, 54 minuten en 50 seconden. Zijn nuchtere commentaar na de prestatie: "Ik denk dat ik wel een paar dagen stijf ben. Ik voel me nu geen 33, maar 93."

De prestatie van de wachtmeester mag met recht bijzonder worden genoemd: hij heeft Multiple Sclerose (MS), maar laat zich daardoor niet weerhouden van sportieve uitdagingen. Van Etten, werkzaam op Schiphol, was afgelopen jaar deelnemer aan de Invictus Games, het sportevenement voor fysiek en mentaal gewonde (oud-)militairen. Daar miste hij op de sprint net de bronzen plak. 

Delegatie Sint-Maarten naar TCB

2 leden van de politie en Interpol op Sint-Maarten hebben halverwege januari een bezoek gebracht aan het Targeting Center Borders (TCB) op de Koningin Máximakazerne. Ze wilden inzicht krijgen in het targetcente, en vooral kennismaken met het Advance Passenger Information (API)-systeem. Het TCB werkt al geruime tijd met API en kent dus alle voordelen en valkuilen.

Op Sint-Maarten wordt op korte termijn de wetgeving voor API en PNR (Passenger Name Record) ingevoerd. Voor Ronald Stassen, inspecteur van politie, hoofd Info-Unit en hoofd Interpol Sint-Maarten en voor KMar-opperwachtmeester Marloes Michiels, info-rechercheur bij de Info-Unit en Interpol op Sint-Maarten, reden temeer om een kijkje te nemen bij het TCB. Op Sint-Maarten willen zij de uitvoering van API onderbrengen bij een targetcenter, dat een aparte eenheid van de bestaande Info-Unit van het politiekorps Sint-Maarten gaat worden.

Het TCB van de KMar matcht data uit de domeinen lucht, water en land met onder andere watchlisten en profielen. Het matchen levert resultaten op die enerzijds als alerts naar de operatie worden gestuurd en anderzijds intell/analyse voeden met beelden.

Marechaussee en Dienst Terugkeer en Vertrek bestendigen samenwerking

De KMar en de Dienst Terugkeer & Vertrek (DT&V) blijven nauw samenwerken. Commandant Koninklijke Marechaussee, luitenant-generaal Harry van den Brink en algemeen directeur DT&V, Jannita Robberse ondertekenden daartoe halverwege januari een nieuwe overeenkomst. Daarin zijn de taken van beide ketenpartners nog eens duidelijk benoemd.

Aanleiding voor een hernieuwde versie zijn onder andere het Digitaal Werken in de Vreemdelingenketen, nieuwe afspraken op het gebied van de Dublin-claim, de taken op het gebied van feitelijk en bijzonder vertrek en de samenwerking in detentiecentra. De overeenkomsten tussen de KMar en DT&V uit 2007 en 2013 worden hierdoor vervangen. 

Bewindslieden J&V maken kennis met Marechaussee

Minister Ferdinand Grapperhaus en staatssecretaris Mark Harbers van Justitie & Veiligheid hebben begin januari een werkbezoek gebracht aan de KMar op Schiphol. Het betrof een eerste kennismaking waarbij de bewindslieden onder andere werden geïnformeerd over het landelijke sturingsconcept binnen de KMar, de grensbewaking en de politie- en beveiligingstaak op de luchthaven.  

Op Schiphol startte het bezoek met een presentatie over het takenpakket van de KMar, de komst van een Landelijk Tactisch Commando en de rol van de Chief Operations (CHOPS). Daarnaast kregen de minister en staatssecretaris uitleg over de wijze waarop de KMar kan opschalen in geval van een calamiteit. Hierbij lichtte plaatsvervangend Commandant KMar, generaal-majoor André Peperkoorn, de diverse samenwerkingsverbanden met internationale en nationale diensten toe. Ook ging hij in op de uitdagingen waar de organisatie momenteel voor staat.  

Nieuwjaarsreceptie drukbezocht

Onder de klanken van een combo van het Trompetterkorps Koninklijke Marechaussee luidden collega’s uit het hele land het nieuwe jaar in tijdens de drukbezochte nieuwjaarsreceptie van de KMar begin deze maand. 

Plaatsvervangend Commandant KMar, generaal-majoor André Peperkoorn, noemde 2017 een jaar dat de geschiedenisboeken in zal gaan. Het was een bijzonder jaar vanwege de grote groei van onze taken en de enorme drukte die zijn sporen nalaat op de hele organisatie en vooral de collega’s. Maar ook vanwege het feit dat dit probleem in een ‘beleidsarme’ periode met een demissionair kabinet toch op de politieke agenda terechtgekomen is. Hierdoor krijgt de KMar nu extra geld om de balans tussen de taken en de omvang van de organisatie te herstellen.

Herstel

Voor het herstellen van die balans is al een groot aantal maatregelen in gang gezet, gericht op het aannemen en opleiden van nieuwe collega’s, maar vooral ook op het behoud van ervaren collega’s en het verlagen van de werkdruk. Volgens Peperkoorn gaat het de goede kant op: “Dat alles is niet zomaar geregeld, het gaat nog veel van ons vragen, maar we zien nu wel de weg omhoog. Ik hoop dat 2018 het jaar wordt waarin we duidelijke tekenen van herstel gaan zien."