Syriëgangers aangehouden op Schiphol

Op luchthaven Schiphol zijn 2 Syriëgangers aangehouden. Het duo kwam uit Turkije en werd begeleid door de Marechaussee. Tegen beiden liep een internationaal aanhoudingsbevel, uitgegeven door het Landelijk Parket. De personen worden verdacht van deelneming aan een terroristische organisatie.

Noorse passagier door het lint

Er moesten handboeien, ovenwanten en heel veel geduld aan te pas komen, maar uiteindelijk kon een Noorse passagier van 26 worden overgedragen aan de Marechaussee. De vrouw misdroeg zich dusdanig tijdens de KLM-vlucht van Amsterdam naar Panama, dat ze nog steeds vastzit. Waar haar 33-jarige man het vooral bij dreigende taal hield, kon de vrouw, die op dit vroege tijdstip overduidelijk al een hoop gedronken had, zich niet beheersen.

‘Hier vindt geen criminaliteit plaats’

Kempen Airport in Budel biedt absoluut geen vrij spel aan drugshandelaars of mensensmokkelaars. Dat zegt het vliegveld in een reactie op het nieuws dat kleine luchthavens kwetsbaarder zouden zijn voor criminaliteit. Ook aan controles van de Marechaussee is geen gebrek in Budel. Elke dag komt de militaire politie een paar keer, in ieder geval bij elke vlucht van of naar een land waarmee Nederland geen afspraak heeft over vrij verkeer.

Man moet nog 178.000 voldoen

De Marechaussee op Schiphol heeft een man opgepakt die nog ruim 178.000 euro moet betalen aan de Nederlandse staat. De 52-jarige Nederlander kwam op de luchthaven aan vanuit Amerika. Het gaat om een vonnis in een ontnemingszaak. Als de Nederlander niet betaalt kan hij 540 dagen in hechtenis worden genomen. Daarna moet hij alsnog met de 178.000 euro over de brug komen.

Jongen opgepakt bij Oldenzaal met tasers

Een 17-jarige jongen is aangehouden op de A1 bij Oldenzaal nadat bij hem 4 stroomstootwapens zijn gevonden. De verdachte liep tegen de lamp tijdens een Mobiel Toezicht Veiligheid-controle. De stroomstoomwapens waren verhuld als zaklamp, een truc waar de Marechaussee niet intrapte. 

Gegevens vliegtuigpassagiers opgeslagen bij marechaussee

Luchtvaartmaatschappijen gaan de passagiersgegevens van reizigers vanaf deze zomer afstaan aan een nieuwe eenheid van de Marechaussee. Dat staat te lezen in het wetsvoorstel dat minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het gaat onder andere om contactinformatie, routeinformatie en betaalgegevens. Die eenheid is ook verantwoordelijk voor de opslag van de gegevens. 

Drugsverdachte gepakt na achtervolging

De Marechaussee heeft in Brunssum een man opgepakt na een achtervolging. In totaal zijn 3 personen aangehouden in het kader van een drugsonderzoek, laat een woordvoerder van de Marechaussee weten. Een van de verdachten sloeg op de vlucht, maar kon later alsnog worden aangehouden. Over de identiteit van de mannen en de details van de aanhouding wil de Marechaussee verder niets kwijt, aangezien het gaat om een lopend onderzoek.

Neergeschoten mesdreiger langer vast

De 29-jarige man uit Den Haag die op 15 december met een mes dreigde op Schiphol blijft 90 dagen langer vastzitten, zijn voorarrest is verlengd. De man wordt verdacht van bedreiging met geweld. Onderzocht wordt of de man ook een poging tot zware mishandeling kan worden aangerekend. De mesdreiger werd in zijn been geschoten door de Marechaussee, waarna hij gewond werd afgevoerd naar een ziekenhuis. Schiphol Plaza werd ontruimd en er was veel consternatie onder reizigers vanwege de schoten op de luchthaven.