Berlijn, Duitsland

Links: De Nederlandse ambassade in Berlijn. Rechts: Liaison officer migratiecriminaliteit Tom in het centrum van de Duitse hoofdstad.

"Als liaison officer migratiecriminaliteit werk ik sinds 1 december 2016 op de Nederlandse ambassade in de Duitse hoofdstad Berlijn. De functie wordt gefinancierd vanuit het fonds voor de Interne Veiligheid (ISF) van de Europese Unie. Mijn eerste taak was een netwerk opbouwen: op de ambassade, bij de Bundespolizei en het Bundeskriminalamt.

Op de ambassade kreeg ik meteen een werkplek aangeboden en maak ik gebruik van een appartement op de ambassade. De ambassade is een prachtig modern gebouw, ontworpen door de befaamde Nederlandse architect Rem Koolhaas. Het ontwerp heeft meerdere prijzen gewonnen en het gebouw wordt daardoor veel bezocht door onder andere technische universiteiten van over de hele wereld.

Links: De viering van het 25-jarig jubileum van de verbindingsbeambten van de Bundespolizei met alle Duitse en buitenlandse verbindingsbeambten. Rechts: Tom samen met de vorige en de huidige Duitse verbindingsbeambte voor Nederland (en België).

De Bundespolizei is qua taken in grote lijnen vergelijkbaar met de Koninklijke Marechaussee. Alleen qua omvang verschillen we nogal: de Bundespolizei is maar liefst 5 maal groter. Net als de KMar zijn zij onder andere belast met de grensbewaking en de bestrijding van mensensmokkel.

Sinds april heb ik ook een werkplek bij het Bundespolizeipräsidium in Potsdam. Voor het zover was, mocht ik eerst op audiëntie komen bij president Dieter Romann van de Bundespolizei. Dat was toch wel een heel bijzondere ervaring, ontvangen worden door de hoogste baas van de Bundespolizei, in aanwezigheid van een aantal van zijn directeuren.

Links: Met een aantal liaisons op werkbezoek bij president Dieter Romann van de Bundespolizei. Rechts: Slot Sanssouci in Potsdam, een van de bekendste paleizen van de Duitse deelstaat Brandenburg.

Het doel van mijn aanwezigheid in Duitsland is informatie vergaren over organisatie(s) die achter migratiecriminaliteit zitten en een Nederlands belang hebben. We herinneren ons allemaal de grote vluchtelingenstroom in 2015 en de ruim 1 miljoen migranten die in Duitsland zijn opgevangen. Algemeen bekend is ook dat vele van deze migranten een weg naar Europa hebben gevonden met behulp van mensensmokkelaars, die miljoenen verdienen aan het leed van een ander. In de tijd dat ik nu werkzaam ben in Duitsland heb ik al meerdere interessante zaken op het gebied van mensensmokkel en schijnerkenningen kunnen aandragen.

Niet alleen het werken, maar ook het wonen in Duitsland bevalt me bijzonder goed. Ik was nog niet eerder in Berlijn geweest, maar ben er inmiddels wel een beetje verliefd op geworden. Wat een prachtige stad!"

Links: De Dom van Berlijn. Rechts: De Hollandse wijk in Potsdam.

Kapitein Tom
Liaison officer migration for Germany