@lgvandenbrink: Tijdens Nyenrode seminar in gesprek geweest met @Schiphol en @KLM over publiek-private samenwerking. Begrip voor elkaars belangen. Een veilige luchthaven is in ieders belang.

Februari 2005. Particuliere beveiligers laden op het beschermde gedeelte van Schiphol een zeer kostbare lading diamanten in. Dan worden ze overvallen. Onder dreiging van een vuurwapen moeten ze de diamanten afgeven. In slechts enkele minuten stelen een paar mannen voor tientallen miljoenen euro’s aan diamanten.

Zo begon mijn verhaal vorige week woensdag tijdens een seminar op Nyenrode. De universiteit had me gevraagd te spreken over de publiek-private veiligheid op Schiphol. Het ging daarbij vooral over samenwerken.

De diamantroof gebeurde terwijl iedere organisatie of bedrijf op Schiphol deed wat deze moest doen: beveiligen, transporteren, bewaken of anderszins. Toch kon het gebeuren. We waren samen aan het werk, maar werkten onvoldoende samen.

Niet alleen op Schiphol, waar de passagiersstromen met elkaar verbonden zijn, is die samenwerking van groot belang. Overal waar wij werken is die samenwerking essentieel. Wij, de KMar, zijn gewend aan samenwerking in de publiek-private sector. Om ons werk goed te kunnen doen werken we samen met veel verschillende partijen. Naast de samenwerking met vele publieke partners zoals de politie en Douane werken we ook samen met private partijen zoals vliegtuigmaatschappijen, ferrymaatschappijen, Transport en Logistiek Nederland en de havens.

Waar en met wie we ook samenwerken, overal is het belangrijk dat organisaties of bedrijven weten wat ze willen bereiken, dat ze hun eigen rol in het grote geheel zien én in staat zijn om over de grenzen van de eigen organisatie te kijken. Wij, de KMar, zijn er mede om de activiteiten van onze samenwerkingspartners op een veilige manier mogelijk te maken. Een goede onderlinge relatie is daarom noodzakelijk. 

Tijdens het seminar op Nyenrode werd het belang van die samenwerking wederom bevestigd door verschillende partijen. Om goed samen te kunnen werken moeten we vragen durven te stellen aan elkaar, interesse in elkaar en in elkaars werk hebben, zonder direct antwoorden te hebben op alle vragen.  Want: wanneer je luistert, hoor je meer… en kunnen we samen nog meer bereiken.

Luitenant-generaal Harry van den Brink
Commandant Koninklijke Marechaussee