03

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 10

Een dagje KMarren met...

Liesbeth Mesman, protocolmedewerker

Protocolmedewerker stoffig en saai? Allerminst, verzekert burgermedewerker Liesbeth Mesman. Het is een veelzijdige functie die amper te vatten is in één enkele zin. De lijst van activiteiten lijkt eindeloos: draaiboeken opstellen voor militaire ceremonies, ceremonies in goede banen leiden, 'speakeren', advies uitbrengen over het toekennen van medailles en over modernisering van tenues. “Soms denk ik: oh ja, dat doe ik ook nog”, somt Mesman haar brede takenpakket op.

Mesman is werkzaam bij het cluster Communicatie Ceremonieel en Evenementen (CCE), dat valt onder de Staf Commandant Koninklijke Marechaussee. Binnen het cluster CCE is ze verantwoordelijk voor ceremonieel en protocol. Vanuit haar kantoor op het ministerie van Defensie in Den Haag gaat ze naar allerlei KMar-ceremonies in het hele land.

“Protocol en ceremonieel zijn afspraken die we met elkaar hebben gemaakt over hoe we bepaalde ceremonies vormgeven”, licht Mesman toe. Bijvoorbeeld commando-overdrachten of herdenkingen. “Je mag daarbij van het vaste patroon afwijken, míts je dat kunt uitleggen”, weet ze. Zo staat het KMar-Trompetterkorps tegenóver de nabestaanden bij de herdenkingsdienst op Wapendag in plaats van ernáást, vanwege de verstaanbaarheid van de sprekers.

Mesman ontvangt verzoeken voor zeer diverse KMar-diensten en ceremonies. Bijvoorbeeld voor een dubbelpost in ceremonieel tenue bij het bezoek van een staatshoofd. Of voor een militaire ceremonie bij de uitvaart van een overleden collega. Ze beoordeelt de aanvraag, bekijkt vervolgens wat gepast is en - in overleg met het Landelijk Tactisch Commando - wat de mogelijkheden zijn qua mankracht. Daarna stelt zij een draaiboek samen in overleg met de betrokken partijen. Welk tenue wordt er gedragen? Wie zijn de genodigden? Welke muziek wordt er gespeeld? De ervaren organisatrice zorgt voor een rimpelloos verloop.

Een belangrijk deel van de protocolwerkzaamheden wordt gevormd door traditie en historie. “Veel van ons werk is natuurlijk steeds hetzelfde met ceremonies die soms teruggaan naar 1814”, ervaart Mesman. Maar het vak is daarnaast ook in ontwikkeling. “Het blijft boeien en in beweging. Sommige zaken zijn namelijk aan modernisering toe, zoals het tenue of delen daarvan. Die combinatie van historie en moderniteit maakt het werk erg leuk.”

Meedoen aan 'Een dagje KMarren met...'?

Meedoen aan ‘Een dagje KMarren met…’? Neem dan contact op via kmar.magazine@mindef.nl

Tekst: ritmeester Henny de Boer   |   Video: Pieter Visser   |   Montage: Karel Polack