01

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 10

Slimme snufjes op innovatiebeurs

Bedrijf presenteert gezichts- en voertuigenherkenning aan KMar

Een zwarte box, enkele camera’s, een televisiescherm en nog wat attributen die doen denken aan een paar opgeblazen kruiskopschroeven. Zo op het eerste gezicht lijkt er niets spannends aan de verzameling apparaten die tentoongesteld werd tijdens het ICT innovatieplatform Purple NECtar 2017. Schijn bedriegt, want deze slimme soft- en hardware kunnen waardevol zijn voor de Marechaussee.

Als een kind in een snoepwinkel zo enthousiast vertelt Peter Sakkers, technisch ondersteuner bij het commerciële bedrijf Providence en oud KMar-medewerker, over de nieuwste snufjes op het gebied van surveillance en beveiliging. “Had de Marechaussee dit maar toen ik er nog werkte”, verzucht Sakkers. Hij wijst naar een enigszins simpel ogende zwarte box. De uitpuilende antennes en snoertjes verraden dat het hier om meer dan een veredelde router gaat.

Stapje verder

Het draait hier in de stand van Providence allemaal om gezichts- en voertuigenherkenning. Een bekend fenomeen. De techniek bestaat al een tijdje. Er werd eerder mee geëxperimenteerd. Schiphol startte afgelopen jaar met een proef om gezichtsherkenning toe te passen op reizigers. Niettemin stelt Sakkers dat zijn systeem een stapje verder gaat. “Dit is niet alleen een slimme techniek, de software kan ook overal ingezet worden en is zeer gebruiksvriendelijk.”

Tijdens het evenement werd geavanceerde technologie op het gebied van gezichtsherkenning gepresenteerd aan de Marechaussee.

Slimme software

Het lijkt een glad verkooppraatje. Maar dan legt Sakkers het systeem, genaamd EdgeVis Shield van het Engelse bedrijf Digital Barriers, gedetailleerder uit. Aan de box hangen camera’s en sensoren. De sensoren lijken op enorme schroeven. Dat is niet zomaar, want deze worden letterlijk de grond in gedraaid. De sensoren kunnen de lichtste trillingen detecteren. Zijn er geen bewegingen, dan staat het systeem in ruststand en bespaart zo energie en kosten. De camera’s registreren het beeld. De slimme software in de box maakt onderscheid tussen voertuigen en mensen en slaat deze informatie op. Operators kunnen de beelden, bijvoorbeeld van kentekens, op hoge resolutie bekijken en analyseren.

High risk

Verderop staat een groot televisiescherm. Erboven hangt een camera die elke voorbijganger registreert. ‘Male unknown’ staat er in beeld wanneer er iemand passeert. Als proef voert Sakkers enkele gegevens in. Plots verschijnen andere tekstkadertjes rondom de hoofden van de passanten: ‘terrorist high risk’ en ‘missing person’.

Het lijkt een opgeblazen kruiskopschroef, maar er schuilt behoorlijk wat technologie achter deze grondsensor.

Database

Het systeem ‘SmartVis Face’ is gekoppeld aan een database bestaande uit een lijst verdachte of vermiste personen. Op het moment dat er een persoon uit die blacklist in beeld verschijnt, worden er gedetailleerde opnamen van hem of haar gemaakt en opgeslagen in de database. Vervolgens krijgt de operator een melding. De software is ook te koppelen aan bodycams, camera’s die op het lichaam worden gedragen.

100 gezichten

Dat dit technologisch snufje thuishoort op een evenement als Purple NECtar is evident. De vraag is echter of het systeem ook bij de Koninklijke Marechaussee past. De interesse van technisch specialist John Timmermans is in ieder geval gewekt. “Als je op 1 dag 100 gezichten moet onthouden, kan je dat beter laten doen door slimme software”, aldus de medewerker van het Landelijk Tactisch Commando. Voor sectiecommandant HRB, adjudant Paul, is ‘veiligheid’ het sleutelwoord. “Ik vind het een fijn idee dat je beelden vrij makkelijk en snel kunt terugkijken.”

Peter Sakkers, technisch ondersteuner bij het commerciële bedrijf Providence, legt de werking van de grondsensor uit aan technisch specialist John Timmermans.

Haalbaar en bruikbaar

Ook luitenant-kolonel Jerry Hager ziet er wel wat in. “Innovatie is de toepassing van nieuwe originele oplossingen en ideeën die tegemoetkomen aan de behoefte van de gebruiker en toegevoegde waarde hebben”, vindt de innovatiemanager van de afdeling Kennis Innovatie eXperimenten en Simulatie (KIXS), de organisator van Purple NECtar. Hij houdt echter een slag om de arm. “Er zijn veel bedrijven die roepen dat ze iets met camerabeelden kunnen. Wij willen dit graag toetsen op technische haalbaarheid en functionele bruikbaarheid maar ook juridische- en privacyvraagstukken zijn daarbij van belang. Dit kan je pas onderzoeken als je weet waarover je het hebt.”

Purple NECtar

Het bedrijfsleven, de kennisinstituten en Defensie toonden tijdens Purple NECtar (13 tot en met 22 november) op het militaire oefenterrein de Vlasakkers de laatste snufjes van innovatie. Tijdens het Defensie ICT innovatieplatform draait het allemaal om experimenteren, kennis delen en beproeven. Op een soort inkoop marktplaats (TenderNed) kunnen defensieonderdelen online een vraag uitzetten. Het bedrijf Providence is 1 van de bedrijven die zich hierop inschreef en bood verschillende oplossingen van ‘Digital Barriers’ aan.

Tekst: Vanessa Strijbosch   |   Foto's: korporaal-1 Hille Hillinga