10

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 08

Team Buitenrechtelijke Taken (TBT)

Als ‘onbekend maakt onbemind’ voor één marechaussee-onderdeel geldt, dan is het wel het Team Buitenrechtelijke Taken (TBT) in Uddel. “Veel mensen weten niet wat de afkorting betekent en wat wij doen. Ze hebben iets gehoord over bonnen, maar hoe het precies zit? Dat weten weinigen. Sommigen spreken gekscherend van Team Buitenechtelijke Taken. Ik begrijp die onbekendheid wel. Het TBT bestaat pas sinds 2014”, zegt coördinator Gerrit.

Klik hieronder op de plus-tekens om meer te weten te komen over het Team Buitenrechtelijke Taken (TBT).

Wat doet het TBT?

De 4 TBT’ers verwerken alle bekeuringen die opsporingsambtenaren van de Marechaussee (‘verbalisanten’) uitschrijven. Het gaat om circa 10.000 tot 15.000 exemplaren per jaar. Ze zijn overal in het land uitgedeeld aan burgers en militairen van Defensie. Maar ook aan ‘gewone’ burgers, want een verbalisant mag hen ook op de bon slingeren. Net als de gewone politie.

Hoe werkt de verbalisant?

Na de administratieve verwerking sluist de verbalisant een bon door naar het bedrijfsbureau van de brigade waaronder hij of zij valt. Dat zet hem in de transactiemodule, een landelijk systeem van de Nationale Politie. Als eindverantwoordelijke bewaakt het TBT de kwaliteit ervan, wat volgens Gerrit beslist nodig is. “Een goede bon uitschrijven is niet altijd eenvoudig. Het blijft mensenwerk. Een verbalisant kan wat vergeten of zich vergissen.”

Uiteenlopende bonnen

De verbalisanten schrijven allerlei bonnen uit. Fout parkeren, snelheidsovertredingen, rijden onder invloed van drank of drugs, wildplassen. Teveel om allemaal op te noemen. De meeste bekeuringen vallen op Schiphol. “Door de enorme drukte is een strikte handhaving van regels en openbare orde op de luchthaven vereist”, legt Gerrit uit.

Nieuwe aanpak

Er komt een nieuwe, eenduidige aanpak voor het uitschrijven van bonnen. Per eind november verhuist de transactiemodule van de Politie naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Ook met ingang van dat moment zit TBT-personeel aan de knoppen. Daarmee is de rol van de bedrijfsbureaus uitgespeeld. Dit betekent dat de verbalisant een bon met bewijsstukken zélf - digitaal - aan het TBT aanbiedt. Volgens Gerrit een grote verandering voor hem én het TBT. Beiden krijgen meer werk aan de winkel. “Maar het nieuwe systeem is wel een uitgelezen mogelijkheid om de kwaliteit van het werk van de verbalisanten verder te verbeteren.”

Van meer markten thuis

Het TBT leidt ook de bekeuringen in goede banen die het CJIB aan de Marechaussee stuurt. Het gaat dan om overtredingen, vooral gesignaleerd door flitspalen of bij trajectcontroles. Ze zijn gemaakt door KMar-medewerkers die meestal om een operationele reden een verkeersovertreding hebben moeten maken. Aan het TBT de taak om commandanten over de afdoening van de boete te adviseren. Hetzelfde gebeurt wanneer bestuurders van dienstwagens (PNOD) een bekeuring hebben gekregen.

Tekst: Jack Oosthoek   |   Foto's: Phil Nijhuis